Verzorging van de veiligheidsgordels
Veiligheidsgordelsystemen mogen nooit worden gedemonteerd of gewijzigd. Verder moet er op worden gelet dat de gordels en de onderdelen daarvan niet beschadigd worden door de scharnieren van de stoelen, de portieren of anderszins.
-
Beschadig de veiligheidsgordel en de gesp niet als u de neergeklapte rugleuning van de achterbank weer in zijn oorspronkelijke positie zet. Zorg ervoor dat de gordel of gesp niet klem komt te zitten tussen de achterstoelen. Een beschadigde gordel of gesp is minder sterk en kan bij een aanrijding of noodstop dienst weigeren, waardoor ernstig letsel kan ontstaan. Vervang de gordel of gordelsluiting direct indien deze beschadigd is.
-
In een afgesloten auto in zonnig weer kunnen de veiligheidsgordels heet worden. Zij kunnen brandwonden veroorzaken bij baby’s en kinderen.
Baby’s en kleine kinderen
Houd u aan de ter plaatse geldende wettelijke voorschriften. Baby- en kinderzitjes moeten op de juiste manier op de achterstoel worden geplaatst en gemonteerd.
Zie Kinderzitjes (CRS).
Elke inzittende in uw auto moet gebruikmaken van de juiste veiligheidssystemen, inclusief baby’s en kleine kinderen. Houd nooit een kind op uw schoot of in uw armen in een rijdende auto. Door de grote krachten die bij een aanrijding optreden wordt het kind uit uw armen en door het interieur geslingerd. Gebruik altijd een kinderzitje dat geschikt is voor de lengte en het gewicht van het kind dat er in vervoerd moet worden.
Kleine kinderen zijn bij een aanrijding het best beschermd als ze goed vastgezet op de achterstoel worden vervoerd in een wettelijk goedgekeurd kinderzitje. Controleer voor de aanschaf van een kinderveiligheidssysteem of het voorzien is van een label dat bevestigt dat het voldoet aan de veiligheidsnormen van uw land. Het kinderzitje moet geschikt zijn voor de lengte en het gewicht van het kind dat er in vervoerd moet worden. Ook deze informatie moet op het label van het kinderzitje vermeld staan. Zie Kinderzitjes (CRS).
Grotere kinderen
Kinderen die te groot zijn voor een kinderzitje moeten plaatsnemen op de achterstoelen en gebruikmaken van de aanwezige driepuntsgordels. Het heupgedeelte van de gordel moet zo vastgemaakt zijn dat de gordel zo strak en laag mogelijk gedragen wordt. Controleer regelmatig of de gordel nog naar behoren vastzit. Door de bewegingen van het kind kan de gordel van zijn plaats raken. Bij een aanrijding zitten kinderen het veiligst op de achterbank als ze op de juiste manier gebruikmaken van de veiligheidsgordels. Als een groter kind (ouder dan 13) op de voorstoel vervoerd moet worden, moet het kind de driepuntsgordel op de juiste manier dragen en moet de stoel zo ver mogelijk naar achteren worden geplaatst. Kinderen tot en met 13 jaar moeten altijd plaatsnemen op de achterstoelen en de gordel op de juiste manier dragen. Vervoer NOOIT een kind van 13 jaar of jonger op de voorstoel. Gebruik NOOIT een kinderzitje waarbij het kind met het gezicht naar achteren gericht op de voorstoel zit.
Probeer het kind verder naar het midden plaats te laten nemen wanneer het schoudergedeelte over de hals of het gezicht van het kind loopt. Maak gebruik van een kinderzitje wanneer de schoudergordel hun gezicht of hals nog steeds raakt.
-
Laat een schoudergordel nooit het gezicht of de hals van een kind raken tijdens het rijden.
-
Als de veiligheidsgordels niet op de juiste manier worden gedragen en afgesteld zijn, kan een kind ernstig of dodelijk letsel oplopen.
Zwangere vrouwen
Ook zwangere vrouwen wordt geadviseerd de veiligheidsgordel te dragen om de kans op letsel bij een aanrijding te beperken. Draag het heupgedeelte van de gordel zo laag en strak mogelijk over de heupen, niet over het middel. Neem voor meer informatie contact op met een arts.
Zwangere vrouwen mogen het heupgedeelte van de veiligheidsgordel nooit over het gebied van de buik plaatsen waar de foetus zich bevindt, of boven de buik waar de gordel de foetus tijdens een botsing zou kunnen verpletteren.
Gewonde persoon
Ook gewonden die in de auto worden vervoerd, moeten gebruikmaken van de veiligheidsgordel. Neem indien nodig voor meer informatie contact op met een arts.
Eén persoon per veiligheidsgordel
Twee personen (inclusief kinderen) mogen nooit dezelfde veiligheidsgordel gebruiken. Dit zou de letsels kunnen verergeren tijdens een ongeval.
Zet de rugleuning niet horizontaal
Om de kans op letsel bij een aanrijding te beperken en de veiligheidsgordels zo effectief mogelijk te gebruiken, moeten alle inzittenden rechtop zitten en moeten de rugleuningen tijdens het rijden zo rechtop mogelijk staan. Als een inzittende op de achterbank ligt of als de rugleuning van de voorstoel te ver horizontaal staat, kan de gordel onvoldoende bescherming bieden.
Als de rugleuning te ver horizontaal staat, neemt de kans op letsel bij een aanrijding of een noodstop aanzienlijk toe. De bescherming die de veiligheidssystemen (veiligheidsgordels en airbags) bieden, neemt aanzienlijk af als de rugleuning te ver horizontaal staat. De veiligheidsgordel moet strak over uw heupen en borst lopen voor een maximale effectiviteit. Hoe verder de rugleuning naar achteren staat, hoe groter de kans is dat de inzittende bij een aanrijding onder het heupgedeelte van de gordel door schiet of dat de nek in aanraking komt met het schoudergedeelte van de gordel. Bestuurder en passagiers moeten altijd goed in hun stoel zitten, de gordel op de juiste manier dragen en de rugleuning zo ver mogelijk rechtop zetten.
Periodieke controle
Geadviseerd wordt de veiligheidsgordels periodiek op slijtage en beschadiging te controleren. Beschadigde onderdelen moeten zo spoedig mogelijk worden vervangen.
Houd de gordels schoon en droog
Als gordels vuil worden, kunnen ze worden gereinigd met een milde zeepoplossing en warm water. Bleekmiddelen, kleurstoffen, sterke oplosmiddelen of reinigingsmiddelen met schurende bestanddelen mogen niet worden gebruikt omdat ze het gordelmateriaal kunnen beschadigen of verzwakken.
Wanneer moeten de veiligheidsgordels vervangen worden
De veiligheidsgordels moeten in hun geheel worden vervangen als de auto bij een aanrijding betrokken is. Dit moet ook worden gedaan als er geen schade zichtbaar is. Laat het systeem in dat geval vervangen door een professionele werkplaats. Kia raadt aan een officiële Kia-dealer/servicepartner te raadplegen.