Handmatige ongevalsmelding

OMV084014L_3
  1. Druk op de SOS-toets.

  2. Verbinding met de hulpverlener van de centrale dienst

  3. Noodhulpdiensten

De bestuurder of passagier kan handmatig een noodoproep doen naar de publieke noodoproepcentrale door op de SOS-toets te drukken om de noodhulpdiensten te waarschuwen.

Een oproep naar de noodhulpdiensten via het eCall-systeem voor de VAE kan worden geannuleerd door nogmaals op de SOS-toets te drukken binnen 3 seconden voordat de verbinding tot stand is gebracht.

Na activering van de noodoproep in de handmatige modus (voor adequate hulpdiensten en ondersteuning) zendt het eCall-systeem voor de VAE automatisch de gegevens van het verkeersongeval / of gegevens over andere ongevallen naar de hulpverlener van de alarmcentrale (PSAP) (tijdens de noodoproep) door op de SOS-knop te drukken.

Als de bestuurder of passagier per ongeluk de SOS-toets indrukt, kan dit worden geannuleerd door binnen 3 seconden opnieuw op de toets te drukken. Daarna kan de oproep niet meer geannuleerd worden.

Bij een verkeersongeval of ander ongeval is het voor het activeren van een noodoproep in de handmatige modus nodig om:

  1. de auto overeenkomstig de verkeersregels stil te zetten om uzelf en andere verkeersdeelnemers in veiligheid te brengen,

  2. op de SOS-toets te drukken; wanneer op de SOS-toets wordt gedrukt, wordt de registratie van het toestel in de draadloze telefonische communicatienetwerken uitgevoerd, minimale gegevens over de auto en zijn locatie worden verzameld in overeenstemming met de technische vereisten van het toestel.

    Daarna wordt verbinding gemaakt met de hulpverlener van het eCall-systeem voor de VAE om de redenen (omstandigheden) van de noodoproep te verduidelijken.

  3. Nadat de redenen voor de noodoproep duidelijk werden gemaakt, stuurt de hulpverlener van de publieke noodoproepcentrale (PSAP) de noodhulpdiensten en beëindigt hij/zij de noodoproep.

Als de noodoproep niet volgens bovenstaande procedure wordt uitgevoerd, wordt de oproep als foutief beschouwd.

WAARSCHUWING

Noodstroomvoorziening van het eCall-systeem voor de VAE vanuit de batterij

  • De batterij van het eCall-systeem voor de VAE levert 1 uur lang stroom voor het geval de hoofdstroom van het voertuig tijdens de noodsituatie door de botsing is uitgevallen.

  • De batterij van het eCall-systeem voor de VAE moet om de 4 jaar worden vervangen. Voor meer informatie, zie Onderhoudsschema.

Led brandt rood (systeemdefect)

Als de rode led brandt bij normale rijomstandigheden, kan dit duiden op een storing in het eCall-systeem voor de VAE. Laat het eCall-systeem voor het VAE onmiddellijk nakijken door een officiële Kia-dealer. Anders hebt u niet de garantie dat het apparaat van het eCall-systeem voor de VAE in uw auto goed functioneert. De eigenaar van de auto wordt aansprakelijk gehouden voor de eventuele gevolgen van het schenden van bovenstaande voorwaarden.

Willekeurig verwijderen of aanpassen

Het eCall-systeem voor de VAE belt de noodhulpdiensten voor hulp. Daarom kan het verwijderen of wijzigen van de instellingen van het eCall-systeem voor de VAE uw veiligheid in gevaar brengen. Daarnaast kan het zelfs een onbedoelde noodoproep doen naar de publieke noodoproepcentrale. Vandaar dat we u vriendelijk vragen om zelf geen wijzigingen aan te brengen aan de instellingen van de apparatuur van het eCall-systeem voor de VAE dat in uw auto geïnstalleerd is, of dit door derden te laten doen.

eCall-certificatielabel

OMV063043L
OMV063042L
OPMERKING

De mobiele netwerkoperatoren stoppen met 2G en 3G in vele landen ter wereld. De beslissing om 2G- en/of 3G-netwerktechnologie uit te faseren werd uitsluitend genomen door mobiele netwerkoperatoren en Kia heeft er daarom niets mee te maken.

Ten gevolge van de beslissing van de netwerkoperatoren om hun 2G en/of 3G te stoppen, zal de automatische/manuele eCall niet meer beschikbaar zijn in het geval van een ongeluk of situatie die noodhulp vereist.