Sök endast efter rubrik
Startsida > Säkerhetsfunktioner i fordonet > Säkerhetsbälten > Bältessträckare

Bältessträckare (i förekommande fall)

Bilen är utrustad med bältessträckare fram och på ytterplatserna bak.

Förarens säkerhetsbälte är utrustad med EFD (nödspärrsfunktion).

Syftet med bältessträckaren är att hålla säkerhetsbältet nära passagerarens kropp vid vissa typer av kollisioner. Säkerhetsbältenas bältessträckare aktiveras vid olyckor där kollisionskrafterna är tillräckligt stora.

Om fordonet stannar plötsligt eller om passageraren försöker luta sig framåt för snabbt låses säkerhetsbältet i rullen. Vid vissa kollisioner aktiveras bältessträckaren och drar säkerhetsbältet närmare kroppen.

  1. Säkerhetsbältets bältessträckare

    Syftet med bältessträckaren är att hålla axelbältet nära passagerarens överkropp vid vissa typer av frontalkrockar.

  2. EFD (Nödspärrfunktion för förarens säkerhetsbälte)

    Syftet med EFD är att hålla höftbältet nära passagerarens höft vid vissa frontalkrockar.

Om systemet känner av överdriven spännkraft i förarens eller passagerarens säkerhetsbälte släpper belastningsbegränsningen i bältessträckaren en del av kraften på säkerhetsbältet. (i förekommande fall)

VARNING

För din egen säkerhet bör du kontrollera att bältet inte sitter löst eller är vridet samt alltid sitta ordentligt i sätet.

OBSERVERA

om sensor för voltning ingår i utrustningen

Bältessträckaren aktiveras inte bara vid frontalkollisioner utan även vid sidokollisioner och voltning om bilen är utrustad med sidokrockkuddar eller sidokrockgardiner.

OBSERVERA

utan sensor för voltning

Förspännaren aktiveras inte bara vid frontalkollisioner utan även vid sidokollisioner, om bilen är utrustad med sidokrockkuddar eller sidokrockgardiner.

Säkerhetsbältets bältessträckare består huvudsakligen av följande delar. Deras placering framgår av bilden:

  1. SRS varningslampa krockkudde

  2. Förspänningsanordning till bältesåtdragare

  3. SRS-kontrollmodul

  4. EFD (nödspärrfunktion)

  5. Bakre förspänningsanordning till bältesåtdragare*

*: i förekommande fall

VARNING

Så här får du bäst nytta av säkerhetsbältets bältessträckare:

  1. Säkerhetsbältet måste sitta korrekt. Läs igenom och följ all viktig information och alla föreskrifter i instruktionsboken om bilens säkerhetsfunktioner, inklusive de som handlar om säkerhetsbälten och krockkuddar.

  2. Kontrollera alltid att du och dina passagerare använder säkerhetsbälten.

OBSERVERA
  • Bältessträckarna som finns på de främre platserna och de yttre platserna bak aktiveras vid vissa typer av kollisioner. Säkerhetsbältenas bältessträckare aktiveras samtidigt som krockkuddarna vid tillräckligt kraftiga kollisioner.

  • När bältessträckaren är aktiverad kan det höras ett högt ljud och fint damm, som kan tyckas vara rök, kan synas i passagerarutrymmet. Det är normalt och inte farligt.

  • Även om det är ofarligt kan det fina dammet orsaka hudirritation och det bör inte inandas under en längre period. Tvätta alla utsatta hudytor noggrant efter en olycka där bältessträckaren aktiverades.

  • Eftersom sensorn som aktiverar SRS-krockkudden är ansluten till bältessträckaren kommer varningslampan för SRS-krockkuddenpå instrumentpanelen att lysa i cirka 6 sekunder efter att tändningslåset har vridits till läget ON, och sedan släcks den.

VIKTIGT

Om säkerhetsbältets bältessträckare inte fungerar normalt lyser SRS-indikatorn även om det inte är fel på SRS-krockkudden. Om SRS-indikatorn inte lyser när tändningslåset vrids till ON-läget, om den fortsätter att lysa efter ca 6 sekunder, eller börjar lysa under färd, kontakta en professionell verkstad för kontroll. Kia rekommenderar att du besöker en auktoriserad Kia-återförsäljare eller Kia-verkstad.

VARNING
  • Bältessträckare ska bara användas en gång. Efter att de aktiverats ska de ersättas. Alla säkerhetsbälten, oavsett typ, ska alltid bytas ut efter att de har använts i en krock.

  • Säkerhetsbältets bältessträckare blir varm när den aktiveras. Rör inte vid säkerhetsbältets bältessträckningsanordning förrän flera minuter efter det att den har aktiverats.

  • Försök inte att själv kontrollera eller byta ut bältessträckaren. Systemet behöver kontrolleras av en professionell verkstad. Kia rekommenderar att du besöker en auktoriserad Kia-återförsäljare eller Kia-verkstad.

  • Slå inte på bältessträckarna.

  • Försök inte att underhålla eller reparera säkerhetsbältets bältessträckare på något sätt.

  • Ovarsam hantering av säkerhetsbältets bältessträckare och negligering av varningar om att inte slå på, ändra, kontrollera, byta ut, underhålla eller reparera säkerhetsbältets bältessträckare kan leda till felfunktioner eller oavsiktlig aktivering och allvarliga personskador.

  • Använd alltid säkerhetsbälten när du kör eller färdas i ett motorfordon.

  • Om fordonet ska skrotas eller säkerhetsbältets bältessträckare kasseras, kontakta en professionell verkstad. Kia rekommenderar att du besöker en auktoriserad Kia-återförsäljare eller Kia-verkstad.

VIKTIGT

Karosseriarbete på bilens framparti kan skada säkerhetsbältets bältessträckarsystem.

Låt därför en professionell verkstad serva systemet. Kia rekommenderar att du besöker en auktoriserad Kia-återförsäljare eller Kia-verkstad.