Bromsservo
Bilen har servostyrda bromsar som justeras automatiskt vid normal användning.
Om de servostyrda bromsarna inte fungerar på grund av motorstopp eller något annat kan du fortfarande stanna bilen genom att trycka hårdare på bromspedalen än vanligt. Tänk på att bromssträckan blir längre.
Om motorn inte är igång används en del av reservbromskraften varje gång du bromsar. Pumpa inte med bromspedalen när bromsservon inte fungerar.
Pumpa bara med bromspedalen när det krävs för att hålla kontrollen på halt underlag.

-
När du trampar på bromspedalen under vissa kör- eller väderförhållanden kan det hända att ett ljud, ett gnisslande eller annan typ av ljud hörs från bilen. Detta är inte ett tecken på något fel på bromsarna utan ett vanligt fenomen.
-
När du kör på en väg som besprutats med issmältningskemikalier kan det hända att du hör ljud från bromsarna eller att däcken slits onormalt. Detta beror i så fall på kemikalierna. Du bör bromsa lite då och då så att issmältningskemikalierna avlägsnas från bromsskivorna och beläggen när det trafikförhållandena så medger.

Bromsar
-
Kör inte med foten vilande på bromspedalen. Det skapar onormalt höga bromstemperaturer och sliter på bromsbeläggen vilket ökar bromssträckan.
-
När du kör nedför en lång eller brant backe ska du lägga i en lägre växel och undvika att bromsa kontinuerligt. Kontinuerlig bromsning kan medföra att bromsarna överhettas och tillfälligt slutar att fungera.
-
Blöta bromsar kan påverka bilens förmåga att bromsa in på ett säkert sätt och bilen kan dra åt ena hållet när du bromsar. Genom att bromsa lätt kan du avgöra om de har påverkats på något sätt. Prova alltid bromsarna så här efter att du har kört i djupt vatten. För att torka bromsarna bromsar du lätt medan du kör framåt i säker hastighet tills du får normal bromsverkan.
-
Kontrollera alltid broms- och gaspedalens positioner innan du börjar köra. Om du inte kontrollerar positionerna kan du av misstag råka trycka på gaspedalen istället för bromspedalen. Det kan leda till allvarliga skador.
Om bromsarna inte fungerar
Om de vanliga bromsarna inte fungerar när bilen är i rörelse kan du använda parkeringsbromsen för att stanna. Bromssträckan blir dock betydligt längre än vanligt.

Parkeringsbroms
Om du använder parkeringsbromsen när du kör i normal hastighet kan du förlora kontrollen över bilen. Om du måste använda parkeringsbromsen för att stanna bilen ska du vara mycket försiktig.
Slitagevarnare för skivbromsbeläggen (i förekommande fall)
Ditt fordon har skivbromsar.
När bromsbeläggen är nedslitna och behöver bytas hörs ett högt vinande varningsljud från frambromsarna eller bakbromsarna. Du kan höra att denna signal mellan varven låter och tystnar eller så kan du höra den när du trycker ned bromspedalen.

-
Kör inte med slitna bromsbelägg. Det kan leda till kostsamma reparationer av bromsarna.
-
Byt alltid bromsbeläggen fram och bak parvis.

Bromsförslitning
När du hör varningsljudet från bromsen är det dags för service. Om du ignorerar varningen finns risk för att bilen förlorar bromsförmågan och att du råkar ut för en allvarlig olycka.

Bromsdamm kan samlas på hjulen, även under normala körförhållanden. Visst damm är oundvikligt eftersom bromsarna sliter och detta bidrar till ljud från bromsarna.
Bakre trumbromsar
Dina bakre bromsar har inte några indikatorer. Därför bör du inspektera bromsledningarna till bakbromsen om du hör ett ljud som låter att något ligger mot. Låt också inspektera dina bakbromsar varje gång du vrider dina hjul och när du byter ut frambromsarna.