Nödbogsering


Om det är nödvändigt med bogsering, rekommenderar vi att du låter en auktoriserad Kia-återförsäljare eller en professionell bilbärgare göra det.
Om bogsering inte är tillgänglig i en nödsituation kan ditt fordon tillfälligt bogseras med hjälp av en kabel eller kedja som fästs vid nödbogserkroken under fordonets främre (eller bakre) del. Var extremt försiktigt när du bogserar bilen. Det måste finnas en förare i den bogserade fordonet som styr och bromsar.
Nödbogsering ska bara ske en kort sträcka och bara på bra väg samt i låg fart. Det får inte vara några skador på hjul, däck, styrningen eller hjulupphängningarna.
-
Använd inte dragkrokarna för att dra upp en bil ur lera, sand eller andra förhållanden där bilen inte kan köras av egen kraft.
-
Undvik att bogsera ett fordon som är tyngre än fordonet som bogserar.
-
Förarna i de båda fordonen måste kunna kommunicera med varandra.
VIKTIGT-
Fäst bogserlinan i bogseröglan.
-
Om bogserlinan fästs vid någon annan del än bogserkroken kan karossen skadas.
-
Använd endast en riktig bogserlina. Fäst linan ordentligt i bogseröglan.
-
Accelerera eller bromsa bilen på ett långsamt och gradvis sätt samtidigt som du behåller sträckningen på draglinan eller kedjan för att starta eller köra fordonet, annars kan dragkrokarna och bilen skadas.
-
-
Före bogseringen, kontrollera att bogseröglan är oskadad och ordentligt fastdragen.
-
Fäst bogserlinan ordentligt i kroken.
-
Bogsera inte så att bogserkroken utsätts för ryck. Håll jämn fart.
-
Dra inte från sidan eller vertikalt. Det kan skada bogserkroken. Dra alltid så rakt som möjligt.

Var extremt försiktigt när du bogserar bilen.
-
Undvik häftiga starter och ryckig körning som ger extra belastning på bogserkroken eller bogserlinan. Bogserkroken och bogserlinan kan brista och leda till allvarliga person- eller materialskador.
-
Avbryt bogseringen om fordonet som bogseras inte rullar lätt. Vi rekommenderar att du kontaktar en auktoriserad Kia-återförsäljare eller en kommersiell bärgningsbilsservice för hjälp.
-
Bogsera alltid så rakt som möjligt.
-
Se till att ingen befinner sig nära fordonen i samband med bogseringen.
-
Använd en bogserlina som är kortare än 5 m (16 fot). Sätt fast ett vitt eller rött tygstycke (ungefär 30 cm (12 tum) brett) mitt på linan för att den ska synas bättre.
-
Linan ska vara ordentligt fäst, så att den inte lossnar vid bogseringen.
-
Endast föraren får befinna sig i den bogserade bilen, för att bromsa och styra när bilen bogseras. Andra passagerare än föraren får inte vara i bilen.
Försiktighetsåtgärder vid nödbogsering
-
Tändningen måste vara i ACC-läget, så att ratten inte låser sig.
-
Växellådan ska vara i neutralläget (N).
-
Släpp parkeringsbromsen.
-
Du måste trampa hårt på bromsen eftersom bromsservon inte fungerar när motorn inte är igång.
-
Bilen är också mer tungstyrd eftersom styrservon inte fungerar.
-
Om bogsering sker i ett långt nedförslut kan bromsarna överhettas och mattas. Stanna i så fall ofta och låt bromsarna svalna.
-
Fordonet ska bogseras med en hastighet på 25 km/h (15 mph) eller lägre och inte en längre sträcka än 20 km (12 brittiska mil).

Automatisk växellåda
-
Om fordonet ska bogseras med alla fyra hjulen i marken kan den endast bogseras framåt. Se till att växeln är i friläge. Tändningen måste vara i ACC-läget, så att ratten inte låser sig. Föraren i fordonet som bogseras måste vara alert och vara beredd att bromsa.
-
För att undvika allvarliga skador på automatväxeln, begränsa fordonets hastighet till 15 km/h (10 mph) och kör inte längre än 1,5 km (1 engelsk mil) vid bogseringen.
-
Innan du bogserar, kontrollera den automatisk växellådan på vätskeläckage under din bil. Om transmissionsvätska läcker, måste en bärgningsbil med flak anlitas.