Avgassutslippskontrollsystem (utstyrsavhengig)
Bilen er utstyrt med et utslippskontrollsystem for å oppfylle alle gjeldende utslippskrav.
Følgende tre utslippskontrollsystemer benyttes.
-
Veivhusventilasjonssystemet
-
Damputslippskontrollsystem
-
Kontrollsystem for eksosutslipp
For å sikre at utslippskontrollsystemene fungerer på riktig måte bør du få utført kontroll og vedlikehold av bilen på et profesjonelt verksted i samsvar med vedlikeholdsplanen i denne håndboken. Kia anbefaler at du oppsøker en godkjent Kia-forhandler/servicepartner.
Advarsel for kontroll- og vedlikeholdstest (ved systemet for elektronisk stabilitetskontroll (ESC))
-
Slå av systemet for det elektroniske stabilitetskontroll (ESC) ved å trykke på ESC-bryteren, for å hindre at bilen feiltenner under kontroll på ruller.
-
Etter at dynamometertestingen er fullført, slå på ESC-systemet igjen ved å trykke på ESC-bryteren på nytt.
1. Veivhusventilasjonssystemet
Den positive ventilasjonssystemet anvendes for å forhindre luftforurensning grunnet forbiblåsningsgasser som slippes ut fra veivhuset. Dette systemet tilfører frisk filtrert luft til veivhuset gjennom luftinntaksslangen. Inne i veivhuset blandes den friske luften med forbiblåsningsgasser, som deretter går gjennom PCV-ventilen og inn i induksjonssystemet.
2. Damputslippskontrollsystem
Damputslippkontrollsystemet er utviklet for å hindre drivstoffdamp i å slippes ut i atmosfæren.
Drivstoffdamp som genereres i drivstofftanken, absorberes og samles opp i den innebygde beholderen. Når motoren er i gang, blir drivstoffdampen som er absorbert i beholderen, trukket inn i tørrsumpen gjennom magnetventilen for rensekontroll.
Magnetventilen til rensekontroll styres av motorstyringsmodulen (ECM); når kjølevæsketemperaturen er lav under tomgang, lukkes PCSV slik at fordampet drivstoff er tas inn i motoren. Etter at motoren er varmet opp under vanlig kjøring, åpnes PCSV for å dirigere fordampet drivstoff inn i motoren.
3. Kontrollsystem for eksosutslipp
Eksosutslippskontrollsystemet er et meget effektivt system som kontrollerer eksosutslippene mens det samtidig opprettholder god ytelse for bilen.
-
Karbonmonoksid kan finnes sammen med andre eksosgasser. Hvis du lukter eksos av noe slag inni bilen, må du derfor få den kontrollert og reparert umiddelbart. Hvis du noen gang mistenker at eksosgasser kommer inn i bilen, skal du bare kjøre med alle vinduene helt åpne. Få bilen kontrollert og reparert umiddelbart.
Eksos
Eksosgasser fra motoren inneholder karbonmonoksid (CO). Selv om den er fargeløs og luktløs, er den farlig, og kan være dødelig hvis den pustes inn. Følg instruksjonene på denne siden for å unngå CO-forgiftning.
-
Ikke kjør motoren i trange eller lukkede områder (for eksempel garasjer) mer enn det som er nødvendig for å flytte bilen inn eller ut av området.
-
Når bilen står stille i et åpent område i mer enn en kort tid med motoren i gang, bør du justere ventilasjonssystemet (etter behov) for å trekke luft utenfra inn i bilen.
-
Sitt aldri i en parkert eller stanset bilen over en lengre periode med motoren i gang.
-
Hvis motoren stanser eller ikke starter, kan overdrevne forsøk på å starte motoren forårsake skade på utslippskontrollsystemet.
Brann
-
Et varmt eksossystem kan antenne brennbare elementer under bilen. Ikke parker bilen over eller i nærheten av brennbare gjenstander som for eksempel gress, vegetasjon, papir, løv, osv.
-
Eksosanlegget og katalysatorsystemet er veldig varmt når motoren går eller umiddelbart etter at motoren er slått av. Hold deg vekk fra eksosanlegget og katalysatoren. Du kan brenne deg.
Du må heller ikke fjerne kjøleelementet rundt eksossystemet, tette bunnen av bilen eller påføre bilen midler for korrosjonskontroll. Det kan utgjøre en brannfare under visse betingelser.
Bilen er utstyrt med katalysatorutslippskontrollsystem.
Derfor må følgende forholdsregler tas:
-
Sørg for å fylle drivstoff på kjøretøyet i overensstemmelse med "Drivstoffkrav", som spesifisert i kapittel 1.
-
Ikke bruk bilen når det er tegn til feil på motoren, for eksempel feiltenning eller et merkbart tap av ytelse.
-
Ikke misbruk motoren eller bruk den feil. Eksempler på misbruk er å trille med tenningen av og å kjøre i bratte nedoverbakker i gir med tenningen av.
-
Ikke kjør motoren på høy tomgang i lengre perioder (5 minutter eller mer).
-
Ikke endre eller tukle med noen del av motoren eller utslippskontrollsystemet. Alle kontroller og justeringer må utføres på et profesjonelt verksted. Kia anbefaler at du oppsøker en godkjent Kia-forhandler eller et godkjent servicesenter.
-
Unngå å kjøre med veldig lavt drivstoffnivå. Å slippe opp for drivstoff kan føre til at motoren feiltennes, noe som skader katalysatoren.
Hvis du ikke følger disse forholdsreglene, kan det føre til skade på katalysatoren og bilen. I tillegg kan slike handlinger gjøre garantien ugyldig.
Bensinpartikkelfilteret (GPF) er et system som fjerner sot fra eksosen. I motsetning til et engangsluftfilter fungerer GPF-systemet slik at det automatisk brenner (oksiderer) og fjerner soten som har samlet seg opp under kjøring.
Gjentatt kortdistansekjøring eller langdistansekjøring i lav hastighet kan imidlertid føre til at soten ikke automatisk fjernes av GPF-systemet. Hvis den oppsamlede soten når en bestemt mengde, vil GPF-varsellampen tennes () vises. For å sette GPF-systemet i drift igjen må bilen kjøres i mer enn 30 minutter i en hastighet på 80 km/t eller raskere. Påse at følgende vilkår oppfylles: Trygge veiforhold, giret i 3. gir eller høyere, motorhastighet på 1500 til 4000 o/min. Kjøring i 80 km/t eller raskere i anbefalt antall timer vil aktivere GPF-systemet igjen og slukke GPF-varsellampen.
Hvis GPF-varsellampen fortsetter å lyse eller meldingen "Check exhaust system" (Sjekk eksosanlegg) vises også etter at du har kjørt i anbefalt hastighet i anbefalt antall timer, må du kontakte et profesjonelt verksted og få GPF-systemet kontrollert. Konstant kjøring med GPF-varsellampen på kan skade GPF-systemet og redusere drivstofføkonomien.
- Inneholder emner
- Prosedyre for å gå til modus for tvungen motoraktivering