Achterstoelen afstellen
Hoofdsteun
De achterstoelen zijn voor extra veiligheid en comfort van de inzittenden voorzien van hoofdsteunen.
De hoofdsteun biedt niet alleen comfort, maar helpt tevens bij de bescherming van hoofd en nek van de inzittenden bij een aanrijding.
-
Voor een optimale bescherming in geval van een aanrijding moet de hoofdsteun zo afgesteld zijn dat het midden van de hoofdsteun zich op dezelfde hoogte bevindt als het zwaartepunt van het hoofd van de inzittende. Over het algemeen bevindt het zwaartepunt van het hoofd zich op dezelfde hoogte als de bovenzijde van de ogen. Zorg dat de hoofdsteun zich zo dicht mogelijk bij uw hoofd bevindt. Gebruik daarom geen kussen waardoor het lichaam verder van de rugleuning af komt.
-
Gebruik de auto niet als de hoofdsteunen zijn verwijderd. In geval van een aanrijding kan dan ernstig letsel ontstaan. Een goed afgestelde hoofdsteun biedt een zo optimaal mogelijke bescherming tegen ernstig nekletsel.
Hoogte afstellen
Hoger: trek de hoofdsteun omhoog naar de gewenste positie (1). Lager: druk de ontgrendelknop (2) in, houd hem ingedrukt en laat de hoofdsteun in de gewenste positie (3) zakken.
Verwijderen en plaatsen
Trek de hoofdsteun zo ver mogelijk omhoog en druk vervolgens de ontgrendelknop (1) in om de hoofdsteun te verwijderen (2).
Stop, om de hoofdsteun terug te plaatsen, de pennen van de hoofdsteun (3) in de openingen terwijl u de ontgrendelknop (1) indrukt. Stel de hoofdsteun vervolgens af op de gewenste hoogte.
Zorg dat de hoofdsteun wordt vergrendeld nadat deze is versteld, zodat de inzittenden optimaal beschermd zijn.
Achterstoel neerklappen
De rugleuning achter kan worden opgeklapt om het vervoer van langere voorwerpen mogelijk te maken of de bagageruimte te vergroten.
Het doel van de opklapbare rugleuning is het vervoer van langere voorwerpen mogelijk te maken waarvoor anders geen ruimte is.
Laat nooit iemand op een neergeklapte rugleuning zitten als de auto rijdt, omdat dat geen veilige positie is en omdat dan de veiligheidsgordels niet gebruikt kunnen worden. Dit kan leiden tot ernstig letsel of de dood in geval van een ongeluk of bij plotseling stoppen. Voorwerpen die op de neergeklapte rugleuning vervoerd worden, mogen niet boven de bovenzijde van de voorstoelen uitsteken. Als dat wel het geval is, kan de lading bij een noodstop naar voren schuiven en letsel of schade veroorzaken.
De rugleuningen van de achterstoelen kunnen naar voren worden geklapt waardoor extra bagageruimte ontstaat en de bagageruimte van binnenuit toegankelijk is.
-
Klap de rugleuning omhoog door deze omhoog te tillen en naar achteren te drukken totdat hij vastklikt.
-
Plaats bij het omhoog klappen van de rugleuning de veiligheidsgordels in hun oorspronkelijke positie zodat ze op de juiste manier gebruikt kunnen worden.
Als na het neerklappen van de achterbank de positie van de bestuurdersstoel niet juist kan worden ingesteld, mag de achterbank niet worden neergeklapt. Anders kan de bestuurder bij een noodstop of aanrijding letsel oplopen.
-
Let er bij het neerklappen of opklappen van de achterbank op dat de voorstoelen geheel naar voren geschoven zijn. Zet nooit kracht als er niet voldoende ruimte is om de achterbankzittingen op te klappen. Hierdoor raken de hoofdsteunen en andere onderdelen van de stoel beschadigd.
-
Verwijder de veiligheidsgordel voor gebruik uit de houder. Als u de veiligheidsgordel uitrolt terwijl deze nog in de houder zit, kan de gordel of de houder beschadigd raken.
-
Gebruik de houder alleen wanneer er geen passagiers op de achterbank zitten of wanneer u de achterbank moet neerklappen.
Neerklappen van de rugleuning achter:
-
Wanneer u de zetel neerklapt, stop dan de gesp van de achterste veiligheidsgordel in het opbergvak tussen de rug en het kussen van de achterste zetel en let er goed op dat de veiligheidsgordels niet tussen de bagage en andere lading terechtkomen. Steek daarna de veiligheidsgordel in de twee gaten die aan beide kanten zitten.
-
Zet de rugleuning zoveel mogelijk rechtop en schuif indien nodig de voorste stoel naar voren.
-
Zet de hoofdsteunen achter in de laagste positie.
-
Trek aan de ontgrendelingshendel om de rugleuning goed naar voren en omlaag te kunnen klappen.
Terugklappen van een achterstoel
-
Om de achterstoelen weer te kunnen gebruiken tilt u de rugleuning omhoog en drukt u deze naar achteren. Trek hard aan de rugleuning totdat ze op haar plaats klikt. Zorg ervoor dat de rugleuning vergrendeld is. Controleer na het rechtop zetten van de rugleuning altijd of de rugleuning goed vergrendeld is door tegen de bovenzijde van de rugleuning te drukken.
Als de rode lijn onder aan de hendel van de rugleuningverstelling niet meer zichtbaar is, is de rugleuning goed vergrendeld.
-
Plaats de veiligheidsgordel weer in de juiste positie.
-
Controleer, wanneer de rugleuning volledig is teruggezet, nogmaals de hendel van de rugleuning.
Rechtop zetten van de stoel
Als u de rugleuning weer rechtop zet moet u deze vasthouden en langzaam omhoog klappen. Als u de rugleuning tijdens het omhoog klappen niet vasthoudt, kan de rugleuning terugschieten en u verwonden.
Als na het neerklappen van de achterstoelen de positie van de bestuurdersstoel niet juist kan worden ingesteld, mogen de achterstoelen niet worden neergeklapt. Anders kan de bestuurder bij een noodstop of aanrijding letsel oplopen.
Bij het terugzetten van de rugleuningen achter in hun oorspronkelijke positie nadat de stoelen zijn neergeklapt:
Let erop dat het materiaal van de gordel of de gesp niet beschadigd raakt. Zorg ervoor dat de gordel of gesp niet klem komt te zitten. Controleer of de rugleuning goed is vergrendeld door tegen de bovenzijde van de rugleuning te drukken. Anders kan bij een aanrijding of noodstop de rugleuning naar voren klappen, waardoor de bagage in het passagierscompartiment terecht kan komen en de inzittenden ernstig letsel zouden kunnen oplopen.
Beschadiging van de veiligheidsgordels achter
Steek wanneer u de rugleuning van de achterstoelen neerklapt, de gordelsluiting tussen de rugleuning en de zitting. Hierdoor wordt voorkomen dat de gespen beschadigd raken.
Veiligheidsgordels achter
Vergeet niet bij het omhoog klappen van de rugleuning de schoudergordels in de juiste positie te plaatsen.
Bagage
De bagage moet altijd worden vastgezet om te voorkomen dat deze bij een aanrijding door de auto slingert en de inzittenden letsel toebrengt. Plaats geen voorwerpen op de achterstoelen om te voorkomen dat deze bij een aanrijding gaan schuiven en ernstig letsel veroorzaken.
Plaatsen van bagage
Zet de motor uit, zet de automatische/Double clutch-transmissie in stand P (parkeren) of de handgeschakelde transmissie in de eerste versnelling en bedien de parkeerrem voordat u bagage in- of uitlaadt. Als u deze stappen niet opvolgt, kan de auto zich in beweging zetten als de selectiehendel per ongeluk in een andere stand wordt gezet.