Gordelspanner veiligheidsgordel
Uw voertuig is uitgerust met veiligheidsgordels met gordelspanners op de voorstoelen en op de buitenste zitplaatsen achter (indien aanwezig). Het doel van de gordelspanner is ervoor te zorgen dat de veiligheidsgordel strak tegen het lichaam van de inzittende ligt bij bepaalde aanrijdingen. De gordelspanners worden geactiveerd als de aanrijding ernstig genoeg is.
Als de auto abrupt stopt, of als de inzittende te snel voorover probeert te leunen, blokkeert het oprolmechanisme van de veiligheidsgordel. Bij bepaalde frontale aanrijdingen zal de gordelspanner worden geactiveerd en zal deze de gordel strakker om het lichaam van de inzittende trekken.
Als de gordelspanner wordt geactiveerd en het systeem registreert dat de spankracht van de veiligheidsgordel van de bestuurder of de passagier te groot wordt, zorgt een spankrachtbegrenzer ervoor dat de gordel iets wordt gevierd. (indien van toepassing)
Zorg er voor uw eigen veiligheid voor dat de gordelband niet los of gedraaid zit en neem altijd de juiste zithouding aan.
De gordelspanner wordt niet alleen geactiveerd bij een frontale aanrijding, maar ook bij een aanrijding van opzij, als de auto is uitgerust met een zijairbag of een gordijnairbag.
Het gordelspannersysteem bestaat hoofdzakelijk uit de volgende onderdelen. Hun locaties worden in de illustratie getoond:
-
Waarschuwingslampje SRS airbag
-
Blokkeerautomaat met gordelspanner voor
-
SRS controlemodule
-
Blokkeerautomaat met gordelspanner achter (indien van toepassing)
Voor een optimale werking van de gordelspanner:
-
De veiligheidsgordel moet goed werken en goed zijn afgesteld. Lees a.u.b. de informatie en de voorzorgsmaatregelen met betrekking tot de veiligheidssystemen in uw auto, waaronder veiligheidsgordels en airbags, in deze handleiding zorgvuldig door en volg de aanwijzingen op.
-
Zorg ervoor dat u en uw passagiers de veiligheidsgordels te allen tijde op de juiste manier dragen.
-
De gordelspanners op de voorstoelen en op de buitenste zitplaatsen achter worden bij bepaalde botsingen geactiveerd. De veiligheidsgordels met gordelspanners worden samen met de airbags geactiveerd als de aanrijding ernstig genoeg is.
-
Als de gordelspanners worden geactiveerd, klinkt een luide knal en kan fijn stof, dat lijkt op rook, zichtbaar worden in het interieur. Dit is niet schadelijk en is normaal in deze situatie.
-
Het fijne stof is normaal gesproken onschadelijk, maar kan bij personen met een gevoelige huid irritatie veroorzaken. Tevens dient langdurig inademen van de stof vermeden te worden. Was de huid van alle blootgestelde lichaamsdelen grondig na een ongeval waarbij de gordelspanners werden geactiveerd.
-
Omdat de airbagsensor is aangesloten op de gordelspanner, zalhet waarschuwingslampje AIRBAG in het dashboard gedurende ongeveer 6 seconden gaan branden nadat het contact in stand ON is gezet. Daarna zou het lampje uit moeten gaan.
Als de gordelspanner niet goed werkt, zal het waarschuwingslampje airbag gaan branden, ook al is er geen defect aan het (SRS) airbagsysteem. Als het waarschuwingslampje van het airbagsysteem niet gaat branden als het contact in stand ON wordt gezet, als het waarschuwingslampje niet dooft nadat het gedurende ongeveer 6 seconden heeft gebrand of als het waarschuwingslampje tijdens het rijden gaat branden, moet u het systeem zo snel mogelijk laten controleren door een professionele werkplaats. Kia raadt aan om een officiële Kia-dealer/servicepartner te bezoeken.
-
Gordelspanners zijn ontworpen voor eenmalig gebruik. Nadat een gordelspanner is geactiveerd, moet deze worden vervangen. Alle veiligheidsgordels die tijdens een aanrijding in gebruik waren, moeten compleet worden vervangen.
-
Het mechanisme van de gordelspanners wordt tijdens het activeren heet. Raak de onderdelen van het gordelspannersysteem niet aan nadat ze zijn geactiveerd.
-
Probeer nooit zelf de gordelspanners te controleren of te vervangen. Laat het systeem nakijken door een professionele werkplaats. Kia raadt aan om een officiële Kia-dealer/servicepartner te bezoeken.
-
Sla niet op de onderdelen van het gordelspannersysteem.
-
Probeer nooit, op wat voor manier dan ook, onderhoud of reparaties uit te voeren aan het gordelspannersysteem.
-
Een onjuiste behandeling van de onderdelen van het gordelspannersysteem en het niet opvolgen van de waarschuwingen kunnen leiden tot een onvolledige werking of het onverhoeds activeren van de gordelspanner en tot ernstig letsel.
-
Draag te allen tijde de veiligheidsgordel wanneer u in een auto rijdt of meerijdt.
-
Neem contact op met een professionele werkplaats als de auto of de gordelspanner moet worden afgevoerd. Kia raadt aan om een officiële Kia-dealer/servicepartner te bezoeken.
Het gordelsysteem kan beschadigd raken door de carrosserie aan de voorzijde van de auto. Laat het systeem daarom onderhouden door een professionele werkplaats. Kia raadt aan om een officiële Kia-dealer/servicepartner te bezoeken.