חיפוש לפי כותר בלבד
דף הבית > נהיגת הרכב > תנאי נהיגה מיוחדים

תנאי נהיגה מיוחדים

אם תנאי הנהיגה ירודים עקב מזג-אוויר סוער או תנאי דרך ירודים, עליך להקפיד להיות יותר ערני מהרגיל.

תנאי נהיגה מסוכנים

כאשר נתקלים בתנאי נהיגה מסוכנים כגון נסיעה במים, שלג, קרח, בוץ, חול וכד', פעל בהתאם להצעות הבאות:

  • נהג בזהירות והגדל את מרחק הבלימה.

  • הימנע מפעולות בלימה והיגוי פתאומיות.

  • אל "תפמפם" את דוושת הבלם ברכב המצויד במערכת ABS.

  • אם נתקעת בשלג, בוץ או חול, השתמש בהילוך שני. האץ באטיות כדי להימנע מסחרור הגלגלים המניעים.

  • השתמש בחול, מלח גבישי, שרשרות צמיגים או חומר מונע החלקה אחר מתחת לגלגלים המניעים, כדי לספק אחיזה משופרת כאשר הרכב תקוע בקרח, שלג או בוץ.

הקטנת הסיכון להתהפכות

רכב הנוסעים הרב-תכליתי הזה מוגדר כרכב פנאי-שטח (SUV). לרכבי פנאי-שטח יש סיכון גבוה יותר באופן משמעותי להתהפך מאשר סוגי רכב אחרים. לרכבי פנאי-שטח יש מרווח גבוה יותר מהקרקע ורוחב עקיבה צר יותר כדי שיוכלו לבצע פעולות במגוון רחב של תנאי שטח.

מאפייני העיצוב הספציפיים מאפשרים להם מרכז כובד גבוה יותר מאשר כלי-רכב רגילים. היתרון של מרווח גבוה יותר מפני הקרקע הוא שדה ראיה טוב יותר של הכביש, המאפשר לך להימנע ממצבים מסוכנים מבעוד מועד.

הם לא מיועדים לביצוע פניות במהירויות של רכבי נוסעים רגילים, בדיוק כפי שרכבי ספורט לא מיועדים לבצע פעולות מספקות בתנאי שטח. עקב סיכון זה, מומלץ לנהג ולנוסעים לחגור את חגורות הבטיחות שלהם.

במקרה של תאונת התהפכות, הסבירות שאדם שאינו חגור ייהרג גבוהה בהשוואה לאדם חגור. ישנם אמצעים שהנהג יכול לנקוט בהם כדי להקטין את הסיכון להתהפכות.

אם ניתן, יש להימנע מפניות חדות ומתמרונים פתאומיים, אין להעמיס מטען כבד על הגגון, ואין לשנות את מאפייני הרכב בשום צורה.

אזהרה
  • ברכב מותקנים צמיגים המיועדים לספק נסיעה בטוחה ויכולת התמודדות עם מצבים מסוכנים. אין להשתמש בצמיגים ובגלגלים השונים בגודלם ובסוגם מאלה המקוריים המותקנים ברכב. הדבר עלול להשפיע לרעה על הבטיחות והביצועים של הרכב, מה שעלול לגרום לכשל בהיגוי או להתהפכות ולפציעה חמורה. בעת החלפת הצמיגים, יש להקפיד להתקין צמיגים וגלגלים בעלי אותו גודל, סוג, אחיזת דרך, מותג ויכולת נשיאת עומס.

  • כמו ברכבי פנאי-שטח (SUV) אחרים, כשל בהפעלה הנכונה של הרכב עלול לגרום לאובדן שליטה, לתאונה או להתהפכות הרכב.

    • לרכבי פנאי-שטח יש סיכון גבוה יותר באופן משמעותי להתהפך מאשר סוגי רכב אחרים.

    • מאפייני עיצוב מסוימים (מרווח גדול יותר מהקרקע, רוחב עקיבה צר יותר וכדומה) מספקים לרכב מרכז כובד גבוה יותר מאשר בסוגי כלי רכב אחרים.

    • רכב פנאי-שטח לא אמור לבצע פניות באותה מהירות כמו של כלי רכב רגילים.

    • יש להימנע מפניות חדות ומתמרונים פתאומיים.

    • בתאונת התהפכות, הסבירות לגרימת מוות בקרב אנשים שאינם חגורים גבוהה באופן משמעותי מאשר בקרב אנשים שחגורים בחגורת בטיחות. ודא שכל הנוסעים ברכב חגורים היטב.

"נדנוד" הרכב

אם יש צורך לנדנד את הרכב כדי לחלץ אותו משלג, חול או בוץ, סובב תחילה את ההגה ימינה ושמאלה, כדי לפנות את השטח סביב הגלגלים הקדמיים. לאחר מכן, עבור וחזור בין הילוך R (נסיעה לאחור) לבין כל הילוך נסיעה לפנים.

אל תאיץ את המנוע וצמצם ככל האפשר את סחרור הגלגלים. אם אתה עדיין תקוע לאחר מספר ניסיונות, דאג לחלץ את הרכב באמצעות רכב גרר, כדי למנוע חימום יתר של המנוע ונזק אפשרי לתיבת ההילוכים.

אזהרה

אל תנסה לנדנד את הרכב אם יש אנשים או עצמים בקרבתו. הדבר עלול לגרום לתנועה פתאומית של הרכב לפנים או לאחור כשהוא ישתחרר ממקומו.

זהירות
  • "נדנוד" ממושך של הרכב עלול לגרום לחימום יתר של הרכב, נזק או כשל של תיבת ההילוכים להפחתה, וכן נזק לצמיגים.

  • אסור לסחרר את הגלגלים, ובמיוחד במהירויות מעל 56 קמ"ש. סיבוב הגלגלים במהירויות גבוהות כשהרכב עומד במקום עלול לגרום להתחממות יתר של הצמיגים ולכשל, והגלגלים המסתובבים עלולים להתעופף באוויר ולפצוע אנשים שנמצאים בקרבת מקום.

הערה

יש לכבות את בקרת היציבות האלקטרונית (ESC) לפני "נדנוד" הרכב.

ביצוע פניות באופן מתון וחלק

הימנע מבלימה או מהעברת הילוכים בעת ביצוע פניות, במיוחד כאשר הדרכים רטובות. רצוי לבצע את הפניות תוך כדי האצה קלה. אם נוהגים לפי המלצות אלו, שחיקת הצמיגים של הרכב תהיה מינימלית.

נהיגה בלילה

מאחר שנהיגת לילה מציבה יותר סיכונים מאשר נהיגת יום, להלן כמה עצות חשובות שרצוי לזכור:

  • האט ושמור על מרחק גדול יותר מכלי הרכב שלפניך, מאחר שקשה יותר לראות בלילה, בפרט באזורים שאין בהם תאורת רחוב.

  • כוונן את המראות שלך, להפחתת הסנוור מהפנסים הראשיים של נהגים אחרים.

  • שמור על ניקיון הפנסים הקדמיים, וודא שהם מכוונים כהלכה. (ברכב שאין בו תכונת כוונון פנסים קדמיים אוטומטי). פנסים ראשיים מלוכלכים או שאינם מכווננים כהלכה, יקשו יותר על הראות בלילה.

  • הימנע ממבט ישיר לתוך הפנסים הראשיים של כלי הרכב הבאים לקראתך. אתה עלול להסתנוור ויעברו מספר שניות עד שעיניך יסתגלו שוב לחשכה.

נהיגה בגשם

גשם ודרכים רטובות הופכים את הנהיגה למסוכנת, בפרט כאשר אינך מוכן לנהיגה על משטח חלק.

להלן מספר נושאים שיש להתחשב בהם, בעת שאתה נוהג בגשם:

  • גשם כבד מקשה על הראייה ומגדיל את מרחק הבלימה הנחוץ לבלימת הרכב, לכן האט.

  • שמור על מגבי השמשה הקדמית שלך במצב טוב. החלף את להבי מגבי השמשה הקדמית, כאשר הם מגלים סימנים של מריחה או אינם מנגבים חלקים מסוימים בשמשה הקדמית.

  • אם צמיגי הרכב אינם במצב טוב, אם תצטרך לבלום במהירות על דרך רטובה, אתה עלול להחליק ולהיקלע לתאונה. ודא שהצמיגים במצב טוב.

  • הפעל את הפנסים הראשיים שלך, כדי להקל על נהגים אחרים לראות אותך.

  • נהיגה במהירות מופרזת דרך שלוליות גדולות עלולה להשפיע על בלמי הרכב. אם אתה חייב לנהוג דרך שלוליות, נסה לחצות אותן באטיות.

  • אם אתה סבור שבלמי הרכב נרטבו, הפעל אותם קלות בעת הנסיעה, עד שתחזור יכולת הבלימה הרגילה שלהם.

החלקה בכביש רטוב

אם הכביש רטוב דיו ואתה נוסע מהר מספיק, ייתכן שאחיזת הדרך של הרכב שלך לא תהיה מספקת, כך שבעצם הגלגלים באים במגע רק עם המים. העצה הטובה ביותר היא להאט את הרכב כשהכביש רטוב.

סכנת ההחלקה בכביש רטוב גוברת ככל שעומק החריצים במדרכי הצמיגים יורד, יש לעיין ב פרטים נוספים.

נהיגה באזורים מוצפים

הימנע מנהיגה דרך אזורים מוצפים, אלא אם אתה בטוח כי המים אינם גבוהים יותר מתחתית טבורי הגלגלים. נהג דרך כל מכשול מים שהוא באטיות. שמור על מרחקי בלימה מספיקים, מאחר שביצועי הבלמים עלולים להיות מושפעים לרעה מהמים.

לאחר נהיגה דרך מים, ייבש את הבלמים על-ידי ביצוע מספר הפעלות קלות של הבלמים, כשהרכב נע באטיות.

אם מערכת הבלמים רטובה ויש לה אפקט בלימה מופחת או שנשמעים צלילים תכופים בעת בלימה, כוונן את הגדרת מערכת הבלמים המתחדשים למהירות '0' בעזרת בקר שילוב ההילוכים והפעל קלות את דוושת הבלמים מספר פעמים. שמור על מרחק בטוח לצורך ייבוש מערכת הבלמים.

הגדרת מערכת הבלמים המתחדשים ל-'0' עשויה להפחית את יעילות הבלימה בזמן השימוש בבלמים, אבל הדבר תקין. מערכת הבלמים המתחדשים תופעל כרגיל לאחר מכן.

נהיגה במהירויות נסיעה גבוהות

צמיגים

התאם את לחצי הניפוח של הצמיגים לפי המפרטים שלהם. לחצי אוויר נמוכים בצמיגים עלולים להוביל להתחממות יתר של הצמיגים ולכשל אפשרי שלהם.

הימנע משימוש בצמיגים בלויים או פגומים, מכיוון שהם עלולים לספק אחיזה מופחתת או להיכשל לחלוטין.

אסור בהחלט לחרוג מלחצי האוויר המרביים של הצמיג המופיעים על הצמיג.

אזהרה
  • בדוק תמיד שלחצי האוויר בצמיגים תקינים לפני תחילת הנסיעה. לחצי אוויר נמוכים מדי או גבוהים מדי בצמיגים עלולים לגרום לתגובות לקויות של הרכב, לאובדן השליטה ברכב ולכשל פתאומי של הצמיגים, והתוצאה עלולה להיות תאונות, פציעות ואף מוות. לקבלת לחץ האוויר התקין של הצמיגים, יש לעיין ב פרטים נוספים.

  • הקפד לבדוק את עומק סוליית הצמיגים לפני הנהיגה ברכב. צמיגים שחוקים עלולים לגרום לאובדן השליטה ברכב. יש להחליף בהקדם האפשרי צמיגים שחוקים. למידע נוסף ולהגבלות סוליית הצמיגים, יש לעיין ב פרטים נוספים.

נוזל הקירור ומצבר המתח הגבוה

נסיעה במהירויות גבוהות יותר בכביש המהיר צורכת יותר אנרגיה חשמלית והיא פחות יעילה מאשר נסיעה במהירות איטית ומתונה יותר. שמור על מהירות מתונה על מנת לחסוך באנרגיה חשמלית בנסיעה בכביש המהיר.

הקפד לבדוק גם את מפלס נוזל הקירור וגם את רמת האנרגיה החשמלית לפני הנסיעה.