Αναζήτηση κατά τίτλο μόνο
Αρχική > Χαρακτηριστικά ασφαλείας αυτοκινήτου > Ζώνες ασφαλείας

Ζώνες ασφαλείας

Οι ζώνες ασφαλείας έχουν σχεδιαστεί για να ακουμπούν στην οστέινη δομή του σώματος και πρέπει να φοριούνται χαμηλά στο μπροστινό μέρος της λεκάνης, του θώρακα και των ώμων.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
  • Για μέγιστη προστασία με το σύστημα συγκράτησης, πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντοτε τις ζώνες ασφαλείας όταν το αυτοκίνητο κινείται.

  • Οι ζώνες ασφαλείας είναι πιο αποτελεσματικές όταν οι πλάτες των καθισμάτων είναι στην όρθια θέση.

  • Τα παιδιά έως και 13 ετών πρέπει πάντα να ασφαλίζονται σωστά με σύστημα συγκράτησης στο πίσω κάθισμα. Ποτέ μην αφήνετε τα παιδιά να κάθονται στο κάθισμα συνοδηγού. Αν ένα παιδί πάνω από 13 ετών πρέπει να καθίσει στο μπροστινό κάθισμα, πρέπει να φοράει σωστά τη ζώνη ασφαλείας και το κάθισμα πρέπει να έχει μετακινηθεί όσο πιο πίσω γίνεται.

  • Ποτέ μην φοράτε τη ζώνη ασφαλείας κάτω από το μπράτσο σας ή πίσω από την πλάτη σας. Η λανθασμένη τοποθέτηση του διαγώνιου τμήματος της ζώνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό σε περίπτωση σύγκρουσης. Το διαγώνιο τμήμα της ζώνης πρέπει να τοποθετείται στο μέσον πάνω από τον ώμο σας, κατά μήκος της κλείδας σας.

    • Ποτέ μην περνάτε ζώνη ασφαλείας πάνω από εύθραυστα αντικείμενα. Σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος ή πρόσκρουσης, η ζώνη ασφαλείας μπορεί να τους προκαλέσει ζημιά.

    • Αποφύγετε να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας συστραμμένη. Σε αυτή την κατάσταση, η ζώνη ασφαλείας δεν παρέχει σωστή ασφάλεια. Σε περίπτωση σύγκρουσης, μπορεί ακόμα και να σας κόψει. Ο ιμάντας της ζώνης πρέπει να είναι ίσιος και όχι συστραμμένος.

    • Προσέξτε να μην προκαλέσετε ζημιά στον ιμάντα ή τα εξαρτήματα της ζώνης ασφαλείας. Αντικαταστήστε τον ιμάντα ή τα εξαρτήματα της ζώνης ασφαλείας σε περίπτωση που υποστούν ζημιά.

  • Οι ζώνες ασφαλείας έχουν σχεδιαστεί για να ακουμπούν στην οστέινη δομή του σώματος και πρέπει να φοριούνται χαμηλά στο μπροστινό μέρος της λεκάνης, του θώρακα και των ώμων, κατά περίπτωση. Πρέπει να αποφεύγετε να φοράτε το τμήμα της ζώνης ασφαλείας για το υπογάστριο κατά μήκος της κοιλιάς. Πρέπει να ρυθμίζετε τις ζώνες ασφαλείας όσο το δυνατόν πιο σφιχτά σε σχέση με την άνεσή σας, προκειμένου να παρέχουν την προστασία για την οποία έχουν σχεδιαστεί. Μια χαλαρή ζώνη θα μειώσει σημαντικά την προστασία που παρέχεται στον χρήστη. Θα πρέπει να φροντίζετε να μην έρθει ο ιμάντας της ζώνης ασφαλείας σε επαφή με γυαλιστικά, έλαια, χημικές ουσίες και, ιδίως, οξύ μπαταρίας. Ο καθαρισμός μπορεί να γίνει με ασφάλεια χρησιμοποιώντας ήπιο σαπούνι και νερό. Πρέπει να αντικαταστήσετε τον ιμάντα αν φθαρεί, λερωθεί ή καταστραφεί. Είναι απαραίτητο να αντικαταστήσετε ολόκληρη τη διάταξη μετά από φθορά λόγω σοβαρής πρόσκρουσης, ακόμα και αν η ζημιά δεν είναι εμφανής. Δεν πρέπει να φοράτε τις ζώνες με τους ιμάντες συστραμμένους. Κάθε διάταξη ζώνης πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από έναν επιβάτη. Είναι επικίνδυνο να τοποθετείται η ζώνη γύρω από παιδί που κάθεται στην ποδιά επιβάτη.

  • Ο χρήστης δεν πρέπει να προβαίνει σε τροποποιήσεις ή προσθήκες, οι οποίες είτε εμποδίζουν τη λειτουργία των συσκευών ρύθμισης της ζώνης ασφαλείας για την αφαίρεση της χαλάρωσης, είτε εμποδίζουν τη ρύθμιση του συγκροτήματος της ζώνης ασφαλείας για την αφαίρεση της χαλάρωσης.

  • Όταν δένετε τη ζώνη ασφαλείας, προσέχετε να μην τη βάλετε σε πόρπες άλλων καθισμάτων. Κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο και ενδέχεται να μην προστατεύεστε σωστά από τη ζώνη ασφαλείας.

  • Μην απασφαλίζετε τη ζώνη ασφαλείας και μην την ασφαλίζετε και την απασφαλίζετε επανειλημμένα ενώ οδηγείτε. Μπορεί να χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να προκληθεί ατύχημα, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές, σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.

  • Όταν ασφαλίζετε τη ζώνη ασφαλείας, βεβαιωθείτε ότι δεν περνάει πάνω από αντικείμενα που είναι σκληρά ή μπορεί να σπάσουν εύκολα.

  • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα μέσα στην πόρπη. Η ζώνη ασφαλείας μπορεί να μην ασφαλίσει σωστά.