Αναζήτηση κατά τίτλο μόνο
Αρχική > Χαρακτηριστικά ασφαλείας αυτοκινήτου > Ζώνες ασφαλείας > Προφυλάξεις για τις ζώνες ασφαλείας

Προφυλάξεις για τις ζώνες ασφαλείας

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Όλοι οι επιβάτες του οχήματος πρέπει να φορούν πάντα τις ζώνες ασφαλείας. Οι ζώνες ασφαλείας και τα παιδικά καθίσματα ασφαλείας μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών ή θανάσιμων τραυματισμών για όλους τους επιβάτες, σε περίπτωση σύγκρουσης ή απότομου φρεναρίσματος. Χωρίς τη ζώνη ασφαλείας, οι επιβάτες μπορούν να μετατοπιστούν πολύ κοντά σε έναν αερόσακο που ανοίγει, να χτυπήσουν στο εσωτερικό ή να πεταχτούν έξω από το αυτοκίνητο. Αν φοράτε σωστά τις ζώνες ασφαλείας, μειώνονται σημαντικά αυτοί οι κίνδυνοι. Πάντα να τηρείτε τις προφυλάξεις για τις ζώνες ασφαλείας, τους αερόσακους και το κάθισμα επιβάτη που περιέχονται στο παρόν εγχειρίδιο.

Βρέφος ή μικρό παιδί

Θα πρέπει να γνωρίζετε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις που ισχύουν στη χώρα σας. Τα παιδικά ή/και βρεφικά καθίσματα πρέπει να τοποθετούνται σωστά και πάντοτε στο πίσω κάθισμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ανατρέξτε στην ενότητα Περισσότερες λεπτομέρειες.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Κάθε άτομο μέσα στο αυτοκίνητό σας πρέπει να είναι πάντα σωστά ασφαλισμένο, περιλαμβανομένων των βρεφών και των παιδιών. Ποτέ μην κρατάτε ένα παιδί στα χέρια ή στα γόνατά σας όταν επιβαίνετε σε αυτοκίνητο. Οι έντονες δυνάμεις που δημιουργούνται σε μια σύγκρουση θα αποσπάσουν το παιδί από τα χέρια σας και θα το εκσφενδονίσουν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιείτε πάντα παιδικό κάθισμα ασφαλείας κατάλληλο για το ύψος και το βάρος του παιδιού σας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Τα μικρά παιδιά προστατεύονται καλύτερα από τραυματισμό σε ατύχημα όταν είναι σωστά δεμένα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, με παιδικό κάθισμα ασφαλείας που πληροί τις απαιτήσεις των Προδιαγραφών ασφαλείας της χώρας σας. Πριν από την αγορά οποιουδήποτε συστήματος συγκράτησης παιδιών (Child Restraint System), βεβαιωθείτε πως διαθέτει ετικέτα που πιστοποιεί ότι πληροί τα Πρότυπα Ασφαλείας της χώρας σας. Το κάθισμα πρέπει να είναι κατάλληλο για το ύψος και το βάρος του παιδιού σας. Ελέγξτε την ετικέτα στο παιδικό κάθισμα ασφαλείας για αυτές τις πληροφορίες. Ανατρέξτε στην ενότητα Περισσότερες λεπτομέρειες.

Μεγαλύτερα παιδιά

Τα παιδιά που είναι πολύ μεγαλόσωμα για παιδικό κάθισμα ασφαλείας, πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα και να χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες ζώνες ασφαλείας τριών σημείων. Το οριζόντιο τμήμα πρέπει να στερεώνεται και να αγκαλιάζει τους γοφούς όσο το δυνατό χαμηλά. Κατά διαστήματα ελέγχετε τη σωστή εφαρμογή της ζώνης. Το στριφογύρισμα του παιδιού μπορεί να κάνει τη ζώνη να φύγει από τη θέση της. Τα παιδιά έχουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος όταν είναι δεμένα με κατάλληλο σύστημα ασφαλείας στο πίσω κάθισμα. Αν πρέπει να κάτσει στο μπροστινό κάθισμα ένα μεγαλύτερο παιδί (άνω των 13 ετών), πρέπει να ασφαλίσετε σταθερά το παιδί με τη διαθέσιμη ζώνη ασφαλείας τριών σημείων και να τοποθετήσετε το κάθισμα στην πλέον πίσω θέση. Τα παιδιά 13 ετών και κάτω πρέπει να ασφαλίζονται σταθερά στο πίσω κάθισμα. ΠΟΤΕ μην τοποθετείτε ένα παιδί 13 ετών και κάτω στο μπροστινό κάθισμα. ΠΟΤΕ μην τοποθετείτε ένα παιδικό κάθισμα στραμμένο προς τα πίσω στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου.

Αν το τμήμα της ζώνης ώμου αγγίζει ελαφρά τον λαιμό και το πρόσωπο του παιδιού, προσπαθήστε να τοποθετήσετε το παιδί όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο του αυτοκινήτου. Αν το διαγώνιο τμήμα της ζώνης εξακολουθεί να αγγίζει το πρόσωπο ή τον λαιμό του, πρέπει να βάλετε το παιδί σε παιδικό κάθισμα ασφαλείας.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
  • Ποτέ μην αφήνετε τη ζώνη ώμου να έρχεται σε επαφή με τον λαιμό ή το πρόσωπο του παιδιού ενώ το αυτοκίνητο κινείται.

  • Αν οι ζώνες ασφαλείας δεν είναι φορεμένες και ρυθμισμένες σωστά στο παιδί, υπάρχει κίνδυνος θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.

Έγκυες

Η χρήση ζώνης ασφαλείας συνιστάται στις εγκύους, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα τραυματισμού σε ατύχημα. Όταν χρησιμοποιείτε ζώνη ασφαλείας, το οριζόντιο τμήμα της θα πρέπει να τοποθετείται όσο το δυνατό χαμηλά και άνετα στους γοφούς και όχι κατά μήκος της κοιλιακής χώρας. Για συγκεκριμένες υποδείξεις, συμβουλευτείτε έναν ιατρό.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούν τον οριζόντιο ιμάντα της ζώνης ασφαλείας πάνω ή γύρω από την κοιλιακή χώρα, όπου βρίσκεται το έμβρυο ή πάνω από την κοιλιακή χώρα όπου η ζώνη μπορεί να συνθλίψει το έμβρυο σε μια σύγκρουση.

Τραυματισμένο άτομο

Κατά τη μεταφορά τραυματισμένου ατόμου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ζώνη ασφαλείας. Όταν αυτό είναι απαραίτητο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ιατρό για υποδείξεις.

Ένα άτομο ανά ζώνη

Δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν την ίδια ζώνη δύο άτομα (περιλαμβανομένων παιδιών). Αυτό μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα τραυματισμών σε περίπτωση ατυχήματος.

Μην ξαπλώνετε

Για να μειώσετε την πιθανότητα τραυματισμών σε περίπτωση ατυχήματος και για να επιτύχετε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα του συστήματος συγκράτησης, όλοι οι επιβάτες πρέπει να κάθονται και τα μπροστινά καθίσματα πρέπει να βρίσκονται σε όρθια θέση όταν το αυτοκίνητο κινείται. Μια ζώνη ασφαλείας δεν μπορεί να παρέχει σωστή προστασία αν το άτομο ξαπλώνει στο πίσω κάθισμα ή αν το μπροστινό κάθισμα είναι σε Ανάκλιση.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Αν κάθεστε με το κάθισμα σε ανάκλιση ενώ το αυτοκίνητο κινείται, αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρού ή θανάσιμου τραυματισμού σε περίπτωση σύγκρουσης ή απότομου φρεναρίσματος. Η προστασία που προσφέρει το σύστημα συγκράτησης (ζώνες ασφαλείας και αερόσακοι) μειώνεται σημαντικά αν έχετε το κάθισμά σας σε ανάκλιση. Οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να είναι σφιχτά τοποθετημένες στους μηρούς και το στήθος, για να λειτουργούν σωστά. Όσο περισσότερο είναι γερμένο το κάθισμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα οι γοφοί του επιβάτη να γλιστρήσουν κάτω από το οριζόντιο τμήμα της ζώνης, προκαλώντας σοβαρούς εσωτερικούς τραυματισμούς, ή να χτυπήσει ο λαιμός του επιβάτη στον διαγώνιο ιμάντα της ζώνης. Οι οδηγοί και οι επιβάτες πρέπει πάντα να κάθονται σωστά πίσω στο κάθισμά τους, σωστά δεμένοι με τις ζώνες και με την πλάτη του καθίσματος σε όρθια θέση.