Emniyet kemerleri
Emniyet kemerleri, vücudun kemik yapısının üzerine basacak şekilde tasarlanmıştır ve leğen kemiği, göğüs ve omuzların önünden aşağı doğru takılmalıdır.

-
Maksimum emniyet sistemi koruması için emniyet kemerleri araç hareket halindeyken her zaman kullanılmalıdır.
-
Emniyet kemerleri en çok koltuk sırtları dik konumdayken işe yarar.
-
13 yaşındaki ve daha küçük çocuklar, her zaman arka koltukta uygun şekilde çocuk koltuğuna oturtulmalıdır. Asla çocukların öndeki yolcu koltuğunda yolculuk etmesine izin vermeyin. 13 yaşın üzerindeki bir çocuğun ön koltuğa oturması gerekiyorsa çocuğun kemeri uygun şekilde takılmalı ve koltuk olabildiğince geriye hareket ettirilmelidir.
-
Emniyet kemerini asla kolunuzun altından veya arkanızdan geçirip takmayın. Yanlış takılan bir omuz kemeri, kaza halinde ciddi yaralanmaya neden olabilir. Emniyet kemeri, köprücük kemiğinizin üstünden ve omzunuzun ortasından geçirilip takılmalıdır.
-
Kırılabilir eşyaların üzerine asla emniyet kemeri takmayın. Aniden durulması veya darbe alması halinde emniyet kemeri bunları kırabilir.
-
Dolanmış emniyet kemerlerini takmayın. Dolanmış bir kemer işlevini yerine getiremez. Bir çarpışmada kesilmenize bile neden olabilir. Kemer kayışının düz ve dolanmamış olduğundan emin olun.
-
Kemer kayışının veya donanımının hasar görmemesine dikkat edin. Kemer kayışı veya donanımı hasar görmüşse kemeri değiştirin.
-
-
Emniyet kemerleri, vücudun kemik yapısının üzerine basacak şekilde tasarlanmıştır ve uygun olduğu üzere leğen kemiğinin ön kısmından veya leğen kemiği, göğüs ve omuzların üstünden aşağı doğru takılmalıdır; kemerin kucak kısmını karın bölgesinden geçirmekten kaçınılmalıdır. Emniyet kemerleri, tasarlandıkları şekilde koruma sağlaması için olabildiğince sıkı ve konforla uyumlu olarak ayarlanmalıdır. Gevşek bir kemer, takan kişiye sağlanan korumayı büyük ölçüde azaltır. Kemer kayışının cila, yağ, kimyasal madde ve özellikle de batarya asidi ile kirlenmemesi için özen gösterilmelidir. Hafif sabun ve su kullanılarak güvenli bir şekilde temizlik yapılabilir. Kayış aşınır, kirlenir veya hasar görürse kemer değiştirilmelidir. Tertibatta belirgin bir hasar olmasa bile alınan ciddi bir darbe sırasında takılı olan emniyet kemerlerinin tüm tertibatının değiştirilmesi gerekir. Kayışlar dolanmış haldeyken kemerler takılmamalıdır. Her bir kemer tertibatı tek bir yolcu için kullanılmalıdır; yolcu kucağında taşınan bir çocuğun etrafından kemeri geçirmek tehlikelidir.
-
Kullanıcı tarafından gevşekliği gidermek için emniyet kemeri ayar aletlerinin çalışmasını önlemek veya emniyet kemeri tertibatının ayarlanmasını önlemek şeklinde hiçbir değişiklik ya da ekleme yapılmamalıdır.
-
Emniyet kemerini takarken emniyet kemeri tokasını diğer koltuklara takmamaya dikkat edin. Bu çok tehlikelidir ve emniyet kemeri tarafından uygun koruma sağlanamayabilir.
-
Sürüş sırasında emniyet kemerini çıkarmayın veya emniyet kemerini tekrar tekrar takıp çıkarmayın. Aksi takdirde kontrolü kaybedebilirsiniz ve ölümle, ciddi yaralanmalarla veya maddi hasarla sonuçlanan bir kaza oluşabilir.
-
Emniyet kemerini takarken emniyet kemerinin sert veya kolay kırılabilen eşyaların üzerinden geçmediğinden emin olun.
-
Kemer tokasında hiçbir şey olmadığından emin olun. Aksi halde emniyet kemeri güvenli bir şekilde takılamayabilir.