Sadece başlığa göre ara
Ana Sayfa > Acil durumlarda yapılması gerekenler > Lastiğiniz patlarsa (stepne ile) > Lastikleri değiştirme

Lastikleri değiştirme

Kullanım

  1. Aracı trafikten uzak, güvenli ve düz bir yerde durdurun.

  2. Dörtlü flaşörü açın.

  3. El frenini çekin.

  4. Vitesi P konumuna alın ve aracı kapatın.

  5. Krikoyu, bijon anahtarını ve stepneyi araçtan çıkarın.

  6. Krikonun karşı tarafındaki ön ve arka tekerleklere takoz yerleştirin.

  7. Bijonların her birini saat yönünün tersine bir tur çevirerek gevşetin. Lastik zeminden yükseltilmeden hiçbir bijonu çıkarmayın.

  8. Krikoyu öndeki (1) veya arkadaki (2) belirtilen kriko konumlarına yerleştirin. Kriko konumları, krikoyu hizalamak için iki tırnak ve kabarık bir nokta ile şasiye kaynaklanmış plakalardır.

  9. Kriko kolunu krikoya takın ve saat yönünde çevirin. Lastik yerden kalkana kadar aracı kaldırın. Bu ölçüm yaklaşık 30 mm’dir (1,2 inç). Bijonları çıkarmadan önce aracın sabit ve hareket etme ya da kayma ihtimali olmadığından emin olun.

  10. Bijonları elinizle gevşetip çıkarın.

  11. Tekerleği bijon saplamalarından çıkarın ve yuvarlanmaması için yan yatırın.

  12. Stepneyi alın, delikleri bijon saplamalarıyla hizalayın ve tekerleği saplamalara takın. Tekerleği hafifçe eğin ve tekerlekteki üst deliği üstteki saplamayla hizalayın. Tekerlek diğer saplamalara geçene kadar tekerleği ileri geri sallayın.

  13. Tekerleği saplamaların üzerinde tutun, bijonları saplamalara takın ve elinizle sıkın. Tamamen yerleştiğinden emin olmak için lastiği sallayın.

  14. Kriko kolunu saat yönünün tersine çevirerek aracı zemine indirin.

  15. Bijon anahtarını yerleştirin ve bijonları sıkın. Anahtarın bijonu tamamen kapladığından emin olun. Hepsi sıkılmış olana kadar tekerleğin etrafındaki tüm bijonları sıkın. Her bir bijonun sıkılığını iki kez kontrol edin.

Lastikleri değiştirdikten sonra aracınızı profesyonel bir servise kontrol ettirin veya bir uzmandan yardım alın. Kia, yetkili bir Kia bayisini/servis ortağını aramanızı önerir.

UYARI
  • Lastik değiştirirken aracın hareket etmesini önlemek için her zaman el frenini tamamen çekin ve değiştirilen tekerleğin karşı tarafındaki ön ve arka tekerleklere takoz koyun.

  • Aracın tekerleklerine takoz konulmasını ve krikoyla kaldırılan araçta kimsenin kalmamasını öneririz.

  • Yaralanma ihtimalini azaltmak için sadece araçla birlikte verilen krikoyu ve doğru kriko konumunda kullandığınızdan emin olun. Kriko desteği için asla aracın diğer parçalarını kullanmayın.

  • Jantlarda keskin kenarlar olabilir. Ciddi yaralanmaların meydana gelmesini önlemek için bunları dikkatli tutun. Tekerleği yerine yerleştirmeden önce göbekte veya tekerlek üzerinde tekerleğin göbeğe sağlam bir şekilde oturmasını engelleyecek hiçbir şey olmadığından (çamur, asfalt, çakıl gibi) emin olun. Varsa temizleyin. Tekerlek ve göbek arasındaki montaj yüzeyinde iyi bir temas yoksa bijonlar gevşeyebilir ve tekerlek çıkabilir. Tekerleğin çıkması aracın kontrolünün kaybolmasına neden olabilir. Bu da ciddi yaralanmalara veya ölüme yol açabilir.

Bijon sıkma torku

  • 11~13 kgf·m (79~94 lbf·ft)

DUYURU

Basınç önerilenden daha düşükse aracınızı en yakın servis istasyonuna yavaşça sürün ve doğru basınç değerine şişirin. Basınç çok yüksekse doğru olana kadar ayarlayın.

İKAZ

Aracınızın tekerlek saplamalarında ve bijonlarda metrik dişler vardır. Tekerleği çıkarma işlemi sırasında çıkarılan bijonların aynısının tekrar takıldığından veya değiştirilirse metrik dişli ve aynı yiv konfigürasyonuna sahip bijonların kullanıldığından emin olun. Metrik saplamaya metrik olmayan dişli bijonların monte edilmesi veya tam tersi bir montaj işlemi, tekerleği göbeğe düzgün şekilde sabitlemez ve saplamaya hasar verir, bu nedenle değiştirilmesi gerekir.

Bijonların çoğunda metrik dişler olmadığını unutmayın. Piyasadan satın alınan bijonları veya tekerlekleri takmadan önce dişli stilini kontrol etmek için çok dikkatli olun. Şüpheniz olması halinde profesyonel bir servise danışın. Kia, yetkili bir Kia bayisine/servis ortağına danışmanızı önerir.

UYARI
  • Bijon saplamaları hasar görürse tekerleği yerinde tutma işlevini yerine getiremeyebilir. Bu da tekerleğin yerinden çıkmasına ve bir kazaya neden olarak ciddi yaralanmalara yol açabilir.

  • Stepneyi taktıktan sonra en kısa sürede şişirme basınçlarını kontrol edin. Gerekirse belirtilen basınç değerine ayarlayın. Bkz. Daha Fazla Ayrıntıseçeneğini belirleyin.