Sadece başlığa göre ara
Ana Sayfa > Aracınızın güvenlik özellikleri > Hava yastığı - yardımcı emniyet sistemi

Hava yastığı - yardımcı emniyet sistemi

Soldan direksiyonlu
Sağdan direksiyonlu

* Seçilen seçenekler veya bölgeler nedeniyle aracınızdaki mevcut özelliklerin bazıları kullanılamayabilir.

  1. Yolcu ön hava yastığı

  2. Sürücü ön hava yastığı

  3. Yan hava yastığı*

  4. Perde hava yastığı*

  5. Sürücü diz hava yastığı*

  6. Ön orta yan hava yastığı*

* : varsa

Hava yastığı sistemi nasıl çalışır?

  • Hava yastıkları sadece araç ON (Açık) konumundayken devreye girer (gerekirse şişebilir) ve kontak kapatıldıktan sonra yaklaşık 3 dakika içinde etkinleştirilebilir.

  • Hava yastıkları, ciddi bir önden veya yandan çarpışma durumunda (yan hava yastığı veya perde hava yastığı varsa) anında şişer ve böylece yolcuları ciddi yaralanmalardan korumaya yardımcı olur.

  • Hava yastıklarının şişeceği belirli bir hız yoktur. Genellikle hava yastıkları çarpışmanın şiddetine ve yönüne göre şişecek şekilde tasarlanmıştır. Bu iki faktör, sensörlerin elektronik bir açılma/şişirme sinyali üretip üretmeyeceğini belirler.

  • Hava yastıkları çarpışmanın şiddeti ve yönü gibi etkenlere bağlı olarak şişer. Her çarpışmada veya kaza durumunda hava yastıkları şişmez.

  • Ön hava yastıkları anında tamamen şişer ve söner. Bir kaza anında hava yastıklarının şiştiğini görmeniz neredeyse imkansızdır. Çarpışmadan sonra sönmüş hava yastıklarının saklama bölmelerinden sarktığını görmeniz çok daha olasıdır.

  • Şiddetli bir çarpışmada koruma sağlaması için hava yastıklarının hızla şişmesi gerekir. Hava yastığının hızlı şişmesinin nedeni, bir çarpışma olduktan sonra yolcunun araç içindeki yapılara çarpmaması amacıyla yolcu ile bu yapılar arasında hava yastığının açılması için gereken sürenin son derece kısa olmasıdır. Bu şişme hızı, şiddetli bir çarpışmada ciddi veya hayati tehlike oluşturan yaralanma riskini azaltır ve bu nedenle hava yastığı tasarımı için gerekli bir kısımdır.

  • Ancak şişme hızı aynı zamanda hava yastıklarının çok büyük bir kuvvetle genişlemesine neden olduğu için hava yastığının şişmesi yüzde sıyrıkların oluşması, morarma ve kemiklerin kırılması dahil yaralanmalara da yol açabilir.

  • Direksiyon hava yastığı ile temas etmenin, özellikle yolcu direksiyona çok yakın bir konumdaysa ölümcül yaralanmalara neden olabileceği durumlar bile vardır.

UYARI
  • Hava yastıklarının olduğu araçlarda bile bir çarpışma durumunda veya devrilme durumlarının çoğunda yaralanma riskini ve şiddetini en aza indirmek için siz ve yolcularınız her zaman araçtaki emniyet kemerlerini takmalısınız.

  • SRS ve ön gerdiriciler patlayıcı kimyasallar içerir. SRS ve ön gerdiricileri araçtan sökmeden aracın hurdaya çıkarılması yangına neden olabilir. Bir aracı hurdaya çıkarmadan önce profesyonel bir servise başvurun. Kia, yetkili bir Kia bayisini/servis ortağını ziyaret etmenizi önerir.

  • SRS parçalarını ve kabloları su veya herhangi bir sıvıdan uzak tutun. Suya veya sıvılara maruz kaldığı için SRS bileşenleri çalışmıyorsa bu durum yangına ya da ciddi yaralanmaya neden olabilir.

  • Bir çarpışmada hava yastıklarının açılması nedeniyle ciddi yaralanma veya ölüm meydana gelmemesi için sürücü direksiyon hava yastığından olabildiğince uzakta oturmalıdır. Ön yolcu, koltuğunu her zaman olabildiğince geriye çekmeli ve koltuğuna yaslanarak oturmalıdır.

  • Hava yastığı bir çarpışma durumunda anında şişer, yolcular uygun pozisyonda değilse hava yastığının genişleme kuvveti nedeniyle yaralanabilir.

  • Hava yastığının şişmesi yüzde veya vücutta sıyrıkların oluşması, kırılan camlardan kaynaklı yaralanmalar ya da yanıklar gibi yaralanmalara neden olabilir.

DUYURU

Devrilme sensörü varsa

Ayrıca hava yastıkları, bir devrilme durumunda da (yan hava yastığı veya perde hava yastığı varsa) anında şişer ve böylece yolcuları ciddi yaralanmalardan korumaya yardımcı olur.

Ses ve duman

Hava yastıkları şişerken yüksek bir ses çıkarır aracın içinde havada duman ve toz bırakır. Bu durum normaldir ve hava yastığı şişiricisinin ateşlenmesinin bir sonucudur. Hava yastığı şiştikten sonra göğsünüzün hem emniyet kemeri hem de hava yastığı ile temas etmesi nedeniyle ve ayrıca duman ve toz solumaktan dolayı nefes almakta büyük ölçüde rahatsızlık hissedebilirsiniz.

Bu rahatsızlığı azaltmak ve uzun süre boyunca dumana ve toza maruz kalmamak için çarpışmadan sonra en kısa sürede kapılarınızı ve/veya camları açın.

Duman ve toz zehirli olmamasına rağmen ciltte (gözler, burun ve boğaz gibi) tahrişe neden olabilir. Böyle bir durumda hemen soğuk suyla yıkayıp durulayın ve belirtiler devam ederse doktora başvurun.

UYARI
  • Hava yastıkları açıldığında direksiyon ve/veya gösterge panelindeki ve/veya ön ve arka kapıların üzerindeki tavan raylarının her iki yanındaki hava yastığıyla ilişkili parçalar çok sıcak olur. Bir hava yastığı şiştikten hemen sonra yaralanmamak için hava yastığı saklama bölmelerinin dahili bileşenlerine dokunmayın.

  • Gösterge paneli, camlar, direkler ve tavan rayları gibi hava yastığının açılma alanlarının yakınına herhangi bir aksesuar takmayın veya yerleştirmeyin.