Dış bakım
Dış genel uyarı
Herhangi bir kimyasal temizleyici veya cila kullanırken etiket talimatlarını takip etmek çok önemlidir. Etikette görünen tüm uyarı ve dikkat ifadelerini okuyun.

Aracı paslanmaz bir tabela veya ön cam binası vb. çevresine park ederseniz, dış yapıdan yansıyan güneş ışığından plastik dış kaplama (tampon, hava freni, garnitür, lamba, dış ayna vb.) zarar görebilir. Plastik dış kaplamaya zarar vermemek için aracı yansıyan ışığın oluşabileceği yerlerden uzağa park edin veya bir araç örtüsü kullanın. (Araca bağlı olarak, rüzgârlık gibi uygulanan dış kaplama türü farklılık gösterebilir.)
Bakımı bitir
Aracınızın cilasını paslanmaya ve bozulmaya karşı korumaya yardımcı olmak için, ılık veya soğuk suyla en az ayda bir kez iyice ve sık sık yıkayın.
Aracınızı arazi sürüşü için kullanıyorsanız, her arazi yolculuğundan sonra yıkamalısınız. Tuz, kir, çamur ve diğer yabancı maddelerin birikmesine özellikle dikkat edin. Kapıların ve sallanan panellerin alt kenarlarındaki tahliye deliklerinin temiz ve temiz tutulduğundan emin olun. Böcekler, katran, ağaç özsuyu, kuş pislikleri, endüstriyel kirlilik ve benzeri birikintiler hemen temizlenmezse aracınızın cilasına zarar verebilir.
Sade su ile hemen yıkamak bile tüm bu tortuları tamamen ortadan kaldırmayabilir. Boyalı yüzeylerde kullanım için güvenli olan yumuşak bir sabun kullanılabilir. Yıkadıktan sonra aracı ılık veya soğuk suyla iyice durulayın. Sabunun yüzeyde kurumasına izin vermeyin.

Aracı yıkadıktan sonra, sudan etkilenip etkilenmediklerini görmek için yavaş sürerken frenleri test edin. Frenleme performansı bozulursa, yavaş ileri hızı korurken frenlere hafifçe basarak frenleri kurutun.

-
Güçlü sabun, kimyasal deterjanlar veya sıcak su kullanmayın ve aracı doğrudan güneş ışığı altında veya araç gövdesi sıcakken yıkamayın.
-
Aracınızın yan camlarını yıkarken dikkatli olun. Özellikle yüksek basınçlı su ile yıkarken su camlardan sızabilir ve aracın içini ıslatabilir.
-
Plastik parçalara ve lambalara zarar vermemek için kimyasal çözücüler veya güçlü deterjanlarla temizlemeyin.

-
Yüksek basınçlı yıkayıcılar kullanırken, araçla yeterli mesafeyi koruduğunuzdan emin olun.
Yetersiz boşluk veya aşırı basınç, bileşen hasarına veya su girmesine neden olabilir.
-
Kamerayı, sensörleri veya çevresini doğrudan yüksek basınçlı yıkayıcı ile püskürtmeyin. Yüksek basınçlı sudan uygulanan şok, cihazın normal çalışmamasına neden olabilir.
-
Yüksek basınçlı su ile temas etmeleri halinde hasar görebileceklerinden meme ucunu botların (kauçuk veya plastik kapaklar) ya da konnektörlerin yakınına getirmeyin.

-
Yüksek basınçlı suyla yıkama da dâhil olmak üzere motor kısmında su ile yıkama, motor kısmında bulunan elektrik devrelerinin arızalanmasına neden olabilir.
-
Araç içindeki elektrikli/elektronik bileşenlere asla su veya diğer sıvıların temas etmesine izin vermeyin, bu onlara zarar verebilir.

Hasar onarımını tamamlayın
-
Döner fırçaların kullanıldığı otomatik araç yıkama aracınızın yüzeyine zarar verebileceği için kullanılmamalıdır. Araç yüzeyini yüksek sıcaklıkta yıkayan bir buharlı temizleyici, yağın yapışmasına ve çıkarılması zor lekeler kalmasına neden olabilir.
-
Aracınızı yıkarken yumuşak bir bez (ör. mikrofiber havlu veya sünger) kullanın ve mikrofiber havluyla kurulayın. Aracınızı elde yıkarken cilalı temizleyici kullanmamalısınız. Araç yüzeyi çok kirliyse (kum, kir, toz, kirletici vb.), aracı yıkamadan önce yüzeyi su ile temizleyin.
Su artık boyanın üzerine çıkmadığında aracı cilalayın.
Cilalamadan önce her zaman aracı yıkayın ve kurulayın. Kaliteli bir sıvı veya macun kullanın ve üreticinin talimatlarını izleyin. Korumak ve parlaklığını korumak için tüm metal kaplamayı cilalayın.
Yağ, katran ve benzeri malzemelerin leke çıkarıcı ile çıkarılması genellikle cilayı ciladan sıyırır. Aracın geri kalanının henüz cilaya ihtiyacı olmasa bile bu alanları yeniden cilaladığınızdan emin olun. Üniteyi karartabileceğinden, kabartmalı boyasız üniteye cila uygulamayın.

-
Vücuttaki tozu veya kiri kuru bir bezle silmek cilayı çizecektir.
-
Krom kaplı veya anotlanmış alüminyum parçalar üzerinde çelik yün, aşındırıcı temizleyiciler, asitli deterjanlar veya yüksek alkali veya kostik maddeler içeren güçlü deterjanlar kullanmayın. Bu, koruyucu kaplamaya zarar verebilir ve renk bozulmasına veya boyanın bozulmasına neden olabilir.
Hasar onarımını tamamlayın
Boyalı yüzeydeki derin çizikler veya taş kırıntıları derhâl onarılmalıdır. Açıkta kalan metal hızla paslanır ve büyük bir onarım masrafına dönüşebilir.

Aracınız hasar görmüşse ve herhangi bir metal onarım veya değiştirme gerektiriyorsa, kaportacının onarılan veya değiştirilen parçalara aşındırma önleyici malzemeler uyguladığından emin olun.
Parlak metal bakımı
-
Yol katranını ve böcekleri temizlemek için, bir kazıyıcı veya başka bir keskin nesne değil, bir katran sökücü kullanın.
-
Parlak metal parçaların yüzeylerini aşındırmadan korumak için, bir cila veya krom koruyucu kaplama uygulayın ve yüksek bir parlaklığa ovalayın.
-
Kış mevsiminde veya kıyı bölgelerinde, parlak metal kısımları daha ağır bir cila veya koruyucu ile kaplayın. Gerekirse parçaları aşındırıcı olmayan vazelin veya başka koruyucu bileşikler ile kaplayın.
Gövde altı bakımı
Buz ve kar temizleme ve toz kontrolü için kullanılan aşındırıcı maddeler alt gövdede birikebilir. Bu malzemeler kaldırılmazsa, pas koruması uygulanmış olsa bile yakıt hatları, şasi, taban tavası ve egzoz sistemi gibi gövde altı parçalarda hızlı paslanma meydana gelebilir.
Ayda bir kez, arazi sürüşünden sonra ve her kış sonunda aracın altını ve tekerlek açıklıklarını ılık veya soğuk suyla iyice yıkayın. Tüm çamur ve kiri görmek zor olduğu için bu alanlara özellikle dikkat edin. Yoldaki kiri çıkarmadan ıslatmak yarardan çok zarar verir. Kapıların, sallanan panellerin ve çerçeve elemanlarının alt kenarlarında kirle tıkanmaması gereken tahliye delikleri vardır; bu alanlarda sıkışan su paslanmaya neden olabilir.

Aracı yıkadıktan sonra, sudan etkilenip etkilenmediklerini görmek için yavaş sürerken frenleri test edin. Frenleme performansı bozulursa, yavaş ileri hızı korurken frenlere hafifçe basarak frenleri kurutun.
Alüminyum jant bakımı
Alüminyum jantlar şeffaf bir koruyucu kaplama ile kaplanmıştır.
-
Alüminyum jantlar üzerinde herhangi bir aşındırıcı temizleyici, parlatıcı bileşik, çözer madde veya tel fırça kullanmayın. Yüzeyi çizebilir veya zarar verebilirler.
-
Tekerleği soğuduğunda temizleyin.
-
Sadece yumuşak bir sabun veya nötr deterjan kullanın ve suyla iyice durulayın. Ayrıca, tuzlu yollarda sürdükten sonra tekerlekleri temizlediğinizden emin olun. Bu, aşındırmanın önlenmesine yardımcı olur.
-
Tekerlekleri yüksek hızlı araba yıkama fırçalarıyla yıkamaktan kaçının.
-
Herhangi bir alkali veya asit deterjan kullanmayın. Şeffaf bir koruyucu kaplama ile kaplanmış alüminyum jantlara zarar verebilir ve paslanabilir.
Aşındırma koruması
Aşındırma ile mücadele için en gelişmiş tasarım ve yapım uygulamalarını kullanarak en yüksek kalitede araçlar üretiyoruz. Ancak, bu işin sadece bir kısmı. Aracınızın sunabileceği uzun süreli aşındırma direncini elde etmek için araç sahibinin işbirliği ve yardımı da gereklidir.
Aracınızdaki aşındırmanın en yaygın nedenleri şunlardır:
-
Aracın altında birikmesine izin verilen yol tuzu, kir ve nem.
-
Korumasız metali aşındırmaya maruz bırakan taş, çakıl, aşınma veya küçük sıyrıklar ve oyuklar nedeniyle boya veya koruyucu kaplamaların çıkarılması.
Aracınızın düzenli olarak aşındırıcı maddelere maruz kaldığı bir bölgede yaşıyorsanız, aşındırma koruması özellikle önemlidir. Hızlandırılmış aşındırmanın yaygın nedenlerinden bazıları yol tuzları, toz kontrol kimyasalları, okyanus havası ve endüstriyel kirliliktir.
Nem, aşındırmanın meydana gelme olasılığının en yüksek olduğu koşulları yaratır. Örneğin özellikle sıcaklıklar donma noktasının hemen üzerinde olduğunda, yüksek nem aşındırmayı hızlandırır. Bu gibi durumlarda, aşındırıcı malzeme, yavaşça buharlaşan nem ile araç yüzeyi ile temas hâlinde tutulur. Çamur özellikle aşındırıcıdır çünkü yavaş kurur ve araçla temas hâlinde nemi tutar. Çamur kuru gibi görünse de yine de nemi tutabilir ve aşındırmaya neden olabilir. Yüksek sıcaklıklar, nemin dağılabileceği şekilde iyi havalandırılmayan parçaların aşındırılmasını da hızlandırabilir.
Tüm bu nedenlerle, aracınızı temiz tutmanız ve çamurdan veya diğer malzemelerin birikmesinden uzak tutmanız özellikle önemlidir. Bu sadece görünen yüzeyler için değil, özellikle aracın alt tarafı için de geçerlidir.
Aşağıdakileri gözlemleyerek aşındırmanın başlamasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz:
Aracınızı temiz tutun
Aşındırmayı önlemenin en iyi yolu aracınızı temiz ve aşındırıcı maddelerden uzak tutmaktır. Aracın alt kısmına dikkat edilmesi özellikle önemlidir.
-
Yüksek aşındırmalı bir bölgede yaşıyorsanız - yol tuzlarının kullanıldığı, okyanusa yakın, endüstriyel kirlilik, asit yağmuru vb. alanlarda, aşındırmayı önlemek için ilave özen göstermelisiniz. Kışın, aracınızın altını ayda en az bir kez hortumla temizleyin ve kış bittiğinde altını iyice temizlediğinizden emin olun.
-
Aracın altını temizlerken, çamurlukların altındaki bileşenlere ve görünmeyen diğer alanlara özellikle dikkat edin. Kapsamlı bir iş yapın; sadece biriken çamuru yıkamak yerine nemlendirmek aşındırmayı önlemekten ziyade hızlandıracaktır. Yüksek basınç altındaki su ve buhar, biriken çamur ve aşındırıcı maddelerin giderilmesinde özellikle etkilidir.
-
Alt kapı panellerini, eşikleri ve çerçeve elemanlarını temizlerken, nemin dışarı çıkabilmesi ve aşındırmayı hızlandıracak şekilde içeride sıkışmaması için tahliye deliklerinin açık tutulduğundan emin olun.
Garajınızı kuru tutun
Aracınızı nemli, havalandırması yetersiz bir garaja park etmeyin. Bu, aşındırma için uygun bir ortam yaratır. Bu, özellikle aracınızı garajda yıkarsanız veya hâlâ ıslakken veya kar, buz veya çamurla kaplıyken garaja sürerseniz geçerlidir. Nemin dağılması için iyi havalandırılmadığı sürece, ısıtılmış bir garaj bile aşındırmaya neden olabilir.
Boyayı ve döşemeyi iyi durumda tutun
Yüzeydeki çizikler veya talaşlar, aşındırma olasılığını azaltmak için mümkün olan en kısa sürede "rötuş" boyası ile kaplanmalıdır. Çıplak metal görünüyorsa, kalifiye bir gövde ve boya atölyesinin dikkatine tavsiye edilir.
Kuş pislikleri: Kuş pislikleri oldukça aşındırıcıdır ve sadece birkaç saat içinde boyalı yüzeylere zarar verebilir. Her zaman kuş pisliklerini mümkün olan en kısa sürede çıkarın.
İç mekânı ihmal etmeyin
Nem, paspasların ve halıların altında birikebilir ve aşındırmaya neden olabilir. Halının kuru olduğundan emin olmak için paspasların altını periyodik olarak kontrol edin. Araçta gübre, temizlik malzemesi veya kimyasal madde taşıyorsanız özellikle dikkatli olun.
Bunlar sadece uygun kaplarda taşınmalı ve herhangi bir dökülme veya sızıntı varsa temizlenmeli, temiz su ile yıkanmalı ve iyice kurutulmalıdır.