Emisyon kontrol sistemi (varsa)
Aracınızın emisyon kontrol sistemi yazılı sınırlı garanti kapsamındadır. Lütfen aracınızdaki Garanti ve Bakım kitabında yer alan garanti bilgilerine bakın.
Aracınız, geçerli tüm emisyon düzenlemelerini karşılayacak bir emisyon kontrol sistemi ile donatılmıştır.
Aşağıdaki gibi üç emisyon kontrol sistemi vardır.
-
Krank kutusu emisyon kontrol sistemi
-
Buharlaşmalı emisyon kontrol sistemi
-
Egzoz emisyon kontrol sistemi
Emisyon kontrol sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlamak için aracınızın bu kullanım kılavuzundaki bakım planına uygun olarak profesyonel bir servise kontrol ettirin ve bakımını yaptırın. Kia, yetkili bir Kia bayisini/servis ortağını ziyaret etmenizi önerir.
Muayene ve Bakım Testi için Dikkat (Elektronik Denge Kontrol (ESC) sistemi ile)
-
Dinamometre testi sırasında aracın tekleme yapmasını önlemek için ESC anahtarına basarak Elektronik Denge Kontrolü (ESC) sistemini kapatın.
-
Dinamometre testi tamamlandıktan sonra, ESC anahtarına tekrar basarak ESC sistemini tekrar açın.
1. Krank kutusu emisyon kontrol sistemi
Pozitif krank kutusu havalandırma sistemi, krank kutusundan yayılan gazların neden olduğu hava kirliliğini önlemek için kullanılır. Bu sistem, hava giriş hortumu aracılığıyla krank kutusuna taze filtrelenmiş hava sağlar. Krank kutusu içindeki temiz hava, daha sonra PCV valfinden endüksiyon sistemine geçen üfleme gazlarıyla karışır.
2. Buharlaşmalı emisyon kontrol sistemi
Buharlaşmalı Emisyon Kontrol Sistemi, yakıt buharlarının atmosfere kaçmasını önlemek için tasarlanmıştır.
Yakıt deposunun içinde üretilen yakıt buharları, emilir ve yerleşik teneke kutuda depolanır. Motor çalışırken, kaba emilen yakıt buharları, tahliye kontrol solenoid valfi aracılığıyla dengeleme deposuna çekilir.
Boşaltma kontrol solenoid valfi, Motor Kontrol Modülü (ECM) tarafından kontrol edilir; rölanti sırasında motor soğutucusu sıcaklığı düşük olduğunda, buharlaşan yakıtın motora alınmaması için PCSV kapanır. Normal sürüş sırasında motor ısındıktan sonra, buharlaştırılmış yakıtı motora vermek için PCSV açılır.
3. Egzoz emisyon kontrol sistemi
Egzoz Emisyon Kontrol Sistemi, iyi araç performansını korurken egzoz emisyonlarını kontrol eden oldukça etkili bir sistemdir.
-
Diğer egzoz dumanlarında karbon monoksit bulunabilir. Bu nedenle, aracınızın içinde herhangi bir türde egzoz dumanı kokusu alırsanız, aracınızı hemen kontrol ettirin ve tamir ettirin. Aracınıza egzoz dumanı geldiğinden şüpheleniyorsanız, aracı sadece tüm camlar tamamen açıkken sürün. Aracınızı hemen kontrol ettirin ve tamir ettirin.
-
Motoru, kapalı veya kapalı alanlarda (garajlar gibi), aracı alanın içine veya dışına hareket ettirmek için gerekenden daha fazla çalıştırmayın.
-
Araç, motor çalışırken kısa bir süre açık bir alanda durdurulduğunda, havalandırma sistemini (gerektiği gibi) dışarıdaki havayı araca çekecek şekilde ayarlayın.
-
Motor çalışırken asla uzun süre park etmiş veya durmuş bir araçta oturmayın.
-
Motor stop ettiğinde veya çalışmadığında, motoru yeniden çalıştırmaya yönelik aşırı girişimler emisyon kontrol sistemine zarar verebilir.

Motor egzoz gazları karbon monoksit (CO) içerir. CO renksiz ve kokusuz olmasına rağmen tehlikelidir ve solunması hâlinde öldürücü olabilir. CO zehirlenmesini önlemek için bu sayfadaki talimatları izleyin.
Aracınız bir katalitik konvertörü emisyon kontrol cihazı ile donatılmıştır.
Bu nedenle, aşağıdaki önlemlere uyulmalıdır:
-
Aracınıza yakıt ikmali yaptığınızdan emin olun. Daha Fazla Ayrıntıseçeneğini belirleyin.
-
Tekleme veya gözle görülür bir performans kaybı gibi motor arızası belirtileri olduğunda aracı çalıştırmayın.
-
Motoru kötüye kullanmayın veya kötüye kullanmayın. Yanlış kullanım örnekleri, kontak kapalıyken boş viteste kayma ve kontak kapalıyken viteste dik yokuşlardan inmektir.
-
Motoru uzun süre (5 dakika veya daha fazla) yüksek rölanti devrinde çalıştırmayın.
-
Motorun veya emisyon kontrol sisteminin herhangi bir parçasını değiştirmeyin veya kurcalamayın. Tüm kontroller ve ayarlamalar profesyonel bir servis tarafından yapılmalıdır. Kia, yetkili bir Kia bayisini/servis merkezini ziyaret etmenizi önerir.
-
Aşırı düşük yakıt seviyesiyle sürüş yapmaktan kaçının. Yakıtın bitmesi motorun tekleme yapmasına ve katalitik konvertörünün hasar görmesine neden olabilir.
Bu önlemlere uyulmaması katalitik konvertöre ve aracınıza zarar verebilir. Ek olarak, bu tür eylemler garantilerinizi geçersiz kılabilir.

-
Sıcak egzoz sistemi, aracınızın altındaki yanıcı maddeleri tutuşturabilir. Aracı çim, bitki örtüsü, kağıt, yaprak vb. yanıcı nesnelerin üzerine veya yakınına park etmeyin.
-
Motor çalışırken veya motor durdurulduktan hemen sonra egzoz sistemi ve katalitik sistem çok sıcaktır. Egzoz sisteminden ve katalitikten uzak tutunuz, yanabilirsiniz.
Ayrıca egzoz sistemi etrafındaki ısı alıcıyı çıkarmayın, aracın altını kapatmayın veya aşındırma kontrolü için aracı kaplamayın. Belirli koşullarda yangın riski oluşturabilir.
Benzinli Partikül Filtresi (PPF), kurumu egzoz gazından uzaklaştıran sistemdir. Tek kullanımlık bir hava filtresinin aksine, PPF sistemi sürüş sırasında biriken kurumu otomatikman yakar (oksitlenir) ve temizler.
Bununla birlikte, tekrarlanan kısa mesafeli sürüş veya düşük hızda uzun mesafeli sürüş, biriken kurumun PPF sistemi tarafından
otomatikman çıkarılmasını durdurabilir. Biriken kurum belirli bir miktara ulaşırsa PPF uyarı ışığı () yanacaktır. PPF sistemini yeniden çalıştırmak için araç 30 dakikadan fazla 80 km/sa ve daha yüksek bir hızda sürülmelidir.
Aşağıdaki koşulların karşılandığından emin olun: güvenli yol koşulları, şanzıman 3 veya üzeri ve 1.500-4.000 dev/dk motor
devri. Tavsiye edilen saatler boyunca 80 km/s veya daha hızlı sürüş, PPF sisteminin tekrar çalışmasını sağlayacak ve PPF uyarı
ışığını durduracaktır.
Tavsiye edilen hızda ve önerilen saatlerde sürüşten sonra bile PPF uyarı ışığı yanık kalırsa veya "egzoz sistemini kontrol edin" uyarı mesajı çıkarsa, profesyonel bir servise gidin ve PPF sistemini kontrol etmelerini sağlayın. PPF uyarı ışığı açıkken sürekli sürüş, PPF sistemine ve yakıt tasarrufuna zarar verebilir.
- İçerilen Konular
- Zorunlu motor çalıştırma moduna girme prosedürü