Sadece başlığa göre ara
Ana Sayfa > Aracınızın kullanılması > Özel sürüş koşulları

Özel sürüş koşulları

Kötü hava veya yol koşulları nedeniyle sürüş koşulları bozulursa, normalden daha fazla dikkat etmelisiniz.

Tehlikeli sürüş koşulları

Su, kar, buz, çamur, kum veya benzeri tehlikeler gibi tehlikeli sürüş koşullarıyla karşılaşıldığında, aşağıdaki önerileri izleyin:

  • Dikkatli sürün ve fren için ilave mesafe bırakın.

  • Ani fren veya direksiyon hâkimiyetinden kaçının.

  • ABS donanımlı bir araçta fren pedalını pompalamayın.

  • Karda, çamurda veya kumda takılırsanız ikinci vitesi kullanın. Tahrik tekerleklerinin patinaj yapmasını önlemek için yavaşça hızlanın.

  • Buz, kar veya çamurda durduğunuzda çekiş sağlamak için tahrik tekerleklerinin altında kum, kaya tuzu veya başka kaymaz malzeme kullanın.

Devrilme riskini azaltmak

Bu çok amaçlı binek araç, bir Spor Arazi Aracı (SUV) olarak tanımlanır. Ticari araçlar, diğer araç türlerine göre önemli ölçüde daha yüksek bir devrilme oranına sahiptir. SUV'lar, çok çeşitli arazi uygulamalarında performans göstermelerinin sağlanması için yerden yükseklikleri normalden daha yüksek olup daha dar bir iz genişliğine sahiptirler.

Özel tasarım özellikleri, onlara sıradan araçlardan daha yüksek bir ağırlık merkezi sağlar. Daha yüksek orandaki yerden yüksekliğin bir avantajı, yolun daha iyi görülmesidir, bu da sorunları önceden tahmin etmenize olanak tanır.

Geleneksel binek araçlarla aynı hızlarda viraj almak için tasarlanmamışlardır, alçak spor araçlardan daha fazlası arazi koşullarında tatmin edici performans gösterecek şekilde tasarlanmamıştır. Bu risk nedeniyle sürücü ve yolcuların emniyet kemerlerini takmaları şiddetle tavsiye edilir.

Devrilme kazasında, emniyet kemeri takmamış bir kişinin ölme olasılığı, emniyet kemeri takan bir kişiye göre önemli ölçüde daha fazladır. Bir sürücünün devrilme riskini azaltmak için atabileceği adımlar vardır.

Mümkünse keskin dönüşlerden veya ani manevralardan kaçının, portbagajınıza ağır yük yüklemeyin ve aracınızı hiçbir şekilde dönüştürmeyin.

UYARI
  • Aracınız, güvenli sürüş ve yol tutuş kabiliyeti sağlamak üzere tasarlanmış lastiklerle donatılmıştır. Orijinal olarak takılanlardan farklı boyut ve tipteki lastikleri ve jantları kullanmayın. Aracınızın güvenliğini ve performansını etkileyebilir, bu da direksiyon arızasına veya devrilmeye ve ciddi yaralanmaya neden olabilir. Lastikleri değiştirirken, dört lastiği de aynı boyut, tip, diş, marka ve yük taşıma kapasitesine sahip lastik ve jantla donattığınızdan emin olun.

  • Diğer Spor Amaçlı Araçlarda (SUV) olduğu gibi, bu aracın doğru kullanılmaması, kontrolün kaybolmasına, kazaya veya aracın devrilmesine neden olabilir.

    • Ticari araçlar, diğer araç türlerine göre önemli ölçüde daha yüksek bir devrilme oranına sahiptir.

    • Belli başlı tasarım özellikleri (daha yüksek oranda yerden yükseklik, daha dar iz genişliği vb.) bu araca sıradan araçlardan daha yüksek bir ağırlık merkezi verir.

    • Bir SUV, geleneksel araçlarla aynı hızlarda viraj almak için tasarlanmamıştır.

    • Keskin dönüşlerden veya ani manevralardan kaçının.

    • Devrilme kazasında, emniyet kemeri takmamış bir kişinin ölme olasılığı, emniyet kemeri takan bir kişiye göre önemli ölçüde daha fazladır. Araçtaki herkesin emniyet kemerini düzgün şekilde taktığından emin olun.

Aracı sallamak

Aracı kar, kum veya çamurdan kurtarmak için sallamak gerekirse, ön tekerleklerinizin etrafındaki alanı temizlemek için önce direksiyonu sağa ve sola çevirin. Ardından, R (Geri) ve herhangi bir ileri vites arasında ileri ve geri vites değiştirin.

Motoru yarıştırmayın ve tekerlekleri mümkün olduğunca az döndürün. Birkaç denemeden sonra hâlâ takılı kalırsanız, motorun aşırı ısınmasını ve şanzımanın olası hasar görmesini önlemek için aracı bir çekici araçla çektirin.

UYARI

Yakınlarda insanlar veya nesneler varsa aracı sallamaya çalışmayın. Araç, serbest kaldığı için aniden ileri veya geri hareket edebilir.

İKAZ
  • Uzun süreli sallanma, aracın aşırı ısınmasına, şanzıman hasarına veya arızasına ve lastik hasarına neden olabilir.

  • Tekerlekleri, özellikle 56 km/sa (35 mil/saat) üzerindeki hızlarda patinaj yapmayın. Araç dururken tekerlekleri yüksek hızlarda döndürmek aşırı ısınmaya ve lastiklere zarar verebilir ve dönen tekerlekler uçup etraftakileri yaralayabilir.

DUYURU

Aracı sallamadan önce Elektronik Denge Kontrolü (ESC) OFF konumuna getirilmelidir.

Pürüzsüz viraj

Özellikle yollar ıslakken virajlarda fren yapmaktan veya vites değiştirmekten kaçının. İdeal olarak, virajlar her zaman hafif hızlanma altında alınmalıdır. Bu önerilere uyarsanız lastik aşınması asgaride tutulacaktır.

Gece araba kullanma

Gece sürüşü, gün ışığında araç kullanmaktan daha fazla tehlike arz ettiğinden, hatırlanması gereken bazı önemli ipuçları şunlardır:

  • Yavaşlayın ve özellikle sokak ışıklarının olmadığı bölgelerde geceleri görmek daha zor olabileceğinden, sizinle diğer araçlar arasında daha fazla mesafe bırakın.

  • Diğer sürücü farlarından gelen parlamayı azaltmak için aynalarınızı ayarlayın.

  • Farlarınızı temiz tutun ve doğru şekilde hedefleyin. (Otomatik far ayarı özelliği olmayan araçlarda.) Kirli veya yanlış yönlendirilmiş farlar geceleri görmeyi çok daha zorlaştıracaktır.

  • Karşıdan gelen araçların farlarına doğrudan bakmaktan kaçının. Geçici olarak kör olabilirsiniz ve gözlerinizin karanlığa yeniden alışması birkaç saniye alacaktır.

Yağmurda araba kullanma

Yağmurlu ve ıslak yollar, özellikle kaygan yola hazır değilseniz, sürüşü tehlikeli hâle getirebilir.

Yağmurda araba kullanırken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç şey:

  • Şiddetli bir yağış, görmenizi zorlaştıracak ve aracınızı durdurmak için gereken mesafeyi artıracaktır, bu nedenle yavaşlayın.

  • Ön cam silme donanımınızı iyi durumda tutun. Ön camda çizgilenme veya eksik alan belirtileri gösterdiğinde ön cam silecek lastiklerinizi değiştirin.

  • Lastikleriniz iyi durumda değilse, ıslak zeminde hızlı bir şekilde durmak kaymaya ve muhtemelen bir kazaya neden olabilir. Lastiklerinizin iyi durumda olduğundan emin olun.

  • Başkalarının sizi görmesini kolaylaştırmak için farlarınızı açın.

  • Büyük su birikintilerinde çok hızlı sürmek frenlerinizi etkileyebilir. Su birikintilerinden geçmeniz gerekiyorsa, yavaşça geçmeye çalışın.

  • Frenlerinizi ıslatmış olabileceğinizi düşünüyorsanız, normal frenleme işlemi geri dönene kadar sürüş sırasında hafifçe uygulayın.

Suda kızaklama

Yol yeterince ıslaksa ve yeterince hızlı gidiyorsanız, aracınızın yol yüzeyi ile teması çok az olabilir veya hiç olmayabilir ve aslında su üzerinde ilerliyor olabilir. En iyi tavsiye, yol ıslakken YAVAŞLA'dır.

Lastik diş derinliği azaldıkça suda kızaklama riski artar, bkz. Daha Fazla Ayrıntıseçeneğini belirleyin.

Su basmış alanlarda sürüş

Suyun tekerlek göbeğinin altından daha yüksek olmadığından emin değilseniz, su basmış alanlardan geçmekten kaçının. Herhangi bir sudan yavaşça sürün. Fren performansı etkilenebileceği için yeterli durma mesafesine izin verin.

Suda sürdükten sonra, araç yavaş hareket ederken frenleri birkaç kez hafifçe uygulayarak kurulayın.

Arazide sürüş

Arazide dikkatli sürün çünkü aracınız kayalardan veya ağaç köklerinden zarar görebilir. Sürüşe başlamadan önce, gideceğiniz arazi koşullarına aşina olun.

Otoyol sürüşü

Lastikler

Lastik şişirme basınçlarını teknik özelliklere göre ayarlayın. Düşük lastik şişirme basınçları, aşırı ısınmaya ve olası lastik arızalarına neden olur.

Çekişin azalmasına veya lastik arızasına neden olabilecek aşınmış veya hasarlı lastikler kullanmaktan kaçının.

Lastiklerde gösterilen azami lastik şişirme basıncını asla aşmayın.

UYARI
  • Sürüşten önce daima lastikleri uygun şişirme açısından kontrol edin. Yetersiz veya fazla şişirilmiş lastikler, kötü yol tutuşa, araç kontrolünün kaybına ve ani lastik arızalarına neden olarak kazalara, yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilir. Uygun lastik basınçları için bkz. Daha Fazla Ayrıntıseçeneğini belirleyin.

  • Aracınızı sürmeden önce daima lastik dişini kontrol edin. Aşınmış lastikler araç kontrolünün kaybedilmesine neden olabilir. Aşınmış lastikler mümkün olan en kısa sürede değiştirilmelidir. Daha fazla bilgi ve diş limitleri için bkz. Daha Fazla Ayrıntıseçeneğini belirleyin.

Yakıt, motor soğutucusu ve motor yağı

Yüksek hızda seyahat, şehir içi sürüşten daha fazla yakıt tüketir. Hem motor soğutucusunu hem de motor yağını kontrol etmeyi unutmayın.

Tahrik kayışı

Gevşek veya hasarlı bir tahrik kayışı motorun aşırı ısınmasına neden olabilir.