Sadece başlığa göre ara
Ana Sayfa > Aracınızın kullanılması > Kış sürüşü

Kış sürüşü

Kışın sert hava koşulları daha fazla aşınmaya ve diğer sorunlara neden olur.

Kış sürüşünün sorunlarını en aza indirmek için şu önerilere uymalısınız:

Karlı veya buzlu koşullar

Aracınızı derin karda sürmek için kar lastiği kullanmanız veya lastiklerinize zincir takmanız gerekebilir.

Kar lastiklerine ihtiyaç duyulursa, orijinal donanım lastiklerinin ebat ve tipine eşdeğer lastiklerin seçilmesi gerekir. Bunun yapılmaması, aracınızın güvenliğini ve kullanımını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca hızlanma, ani hızlanma, ani fren uygulamaları ve keskin dönüşler olasılık olarak çok tehlikeli uygulamalardır.

Yavaşlama sırasında araç frenini sonuna kadar kullanın. Karlı veya buzlu yollarda ani fren uygulamaları kaymalara neden olabilir. Aracınızın önünde çalışmakta olan araç ile aranızda yeterli mesafe bırakmanız gerekmektedir. Ayrıca, freni nazikçe uygulayın. Unutulmamalıdır ki, lastik üzerine lastik zincirleri takmak daha büyük bir itici güç sağlar ancak yana kaymaları engellemez.

DUYURU

Lastik zincirleri tüm ülkelerde yasal değildir. Lastik zincirlerini takmadan önce ülke yasalarını kontrol edin.

Kar lastikleri

Aracınıza kar lastikleri takarsanız, bunların orijinal lastiklerle aynı boyut ve yük aralığında radyal lastikler olduğundan emin olun. Aracınızın her türlü hava koşulunda yol tutuşunu dengelemek için dört tekerleğe de kar lastikleri takın. Kar lastiklerinin kuru zeminde sağladığı çekiş gücünün aracınızın orijinal donanım lastikleri kadar yüksek olmayabileceğini unutmayın. Yollar boş olsa bile dikkatli sürmelisiniz. Azami hız önerileri için lastik satıcınıza danışın.

Kullanımlarına karşı olası kısıtlamalar için önce yerel, eyalet ve belediye yönetmeliklerini kontrol etmeden çivili lastikleri takmayın.

UYARI

Kar lastikleri, aracın standart lastikleriyle aynı boyutta ve tipte olmalıdır. Aksi takdirde aracınızın güvenliği ve yol tutuşu olumsuz etkilenebilir.

Lastik zincirleri

Tel tipi
Kumaş tipi

Dairesel lastiklerin yan duvarları daha ince olduğundan üzerlerine bazı türden kar zincirleri takılmasıyla zarar görebilirler. Bu nedenle kar zinciri yerine kar lastiği kullanılması tavsiye edilir. Alüminyum jantlarla donatılmış araçlara lastik zincirleri takmayın; kar zincirleri jantlara zarar verebilir. Kar zincirlerinin kullanılması gerekiyorsa, kalınlığı 12 mm'den (0,47 inç) az olan kumaş tipi zincirler veya tel tipi zincirler kullanın.

Yanlış kar zinciri kullanımı nedeniyle aracınızda meydana gelen hasarlar, araç üreticinizin garantisi kapsamında değildir.

Lastik zincirlerini kullanırken, bunları aşağıdaki gibi tahrik tekerleklerine takın.

  • Önden çekişli araç, güç kaynağı olarak ön tekerleği hareket ettirir. Bu nedenle ön lastiklere kar zincirleri takılmalıdır.

  • Kar zincirlerini taktıktan sonra yavaş sürün. Zincirlerin vücuda temas etmesinden kaynaklanan bir ses duyarsanız, gürültü kesilene kadar yavaşlayın ve hasar görmemesi için temiz yollarda sürmeye başlar başlamaz zinciri çıkarın.

  • Yanlış boyuttaki zincirler veya yanlış takılan zincirler aracınızın fren hatlarına, süspansiyonuna, gövdesine ve tekerleklerine zarar verebilir. Bu nedenle kar zincirini takarken üreticinin talimatlarına uyun ve bunları mümkün olduğunca sıkı bir şekilde monte edin. Zincir takılıyken yavaş sürün (30 km/sa (20 mil/saat) altında).

İKAZ
  • Kar zincirlerinin lastikleriniz için doğru boyutta ve tipte olduğundan emin olun. Yanlış kar zincirleri araç gövdesine ve süspansiyona zarar verebilir ve araç üreticinizin garantisi kapsamında olmayabilir. Ayrıca kar zinciri bağlantı kancaları, araç bileşenlerine temas ederek hasar görebilir ve kar zincirlerinin lastikten gevşemesine neden olabilir. Kar zincirlerinin SAE sınıfı "S" sertifikalı olduğundan emin olun.

  • Güvenli montajı sağlamak için yaklaşık 0,5 ila 1 km (0,3 ila 0,6 mil) sürdükten sonra zincir kurulumunu her zaman doğru montaj için kontrol edin. Zincirler gevşekse yeniden sıkın veya yeniden takın.

  • 18 inç (225/45R18) lastikli araçlarda kumaş tipi zincirler kullanılmalıdır.

Yüksek kaliteli etilen glikol soğutucu kullanın

Aracınız soğutma sisteminde yüksek kaliteli etilen glikol soğutucusu ile teslim edilir. Soğutma sisteminde aşındırmayı önlemeye yardımcı olduğu, su pompasını yağladığı ve donmayı önlediği için kullanılması gereken tek şey soğutucudur. Soğutucunuzu bölüm 8'deki bakım planına göre değiştirdiğinizden veya yenilediğinizden emin olun.

Kıştan önce, donma noktasının kış boyunca beklenen sıcaklıklar için yeterli olduğundan emin olmak için soğutucunuzu test ettirin.

Bataryayı ve kabloları kontrol edin

Kış sıcaklıkları batarya performansını etkiler. Batarya ve kabloları bölüm 8'de açıklandığı gibi inceleyin. Akü şarj seviyesi yetkili bir Kia bayisi/servisi tarafından kontrol edilebilir.

Araç uzun süre kullanılmayacaksa, mümkünse aracı kapalı alana park edin.

Gerekirse "kış ağırlığı" yağına geçin

Bazı iklimlerde, soğuk havalarda daha düşük viskoziteli "kış ağırlıklı" bir yağın kullanılması tavsiye edilir. Bk. Daha Fazla Ayrıntıseçeneğini belirleyin. Hangi ağırlıktaki yağı kullanmanız gerektiğinden emin değilseniz Kia yetkili bir Kia bayisine/servis ortağına danışmanızı önerir.

Bujileri ve ateşleme sistemini kontrol edin

Bujileri şu bölümde açıklandığı gibi inceleyin: Daha Fazla Ayrıntıve gerekirse değiştirin. Ayrıca tüm ateşleme kablolarını ve bileşenlerini çatlamadıklarından, aşınmadıklarından veya herhangi bir şekilde hasar görmediklerinden emin olmak için kontrol edin.

Kilitlerin donmasını önlemek için

Kilitlerin donmasını önlemek için, anahtar açıklığına onaylanmış bir buz çözücü sıvı veya gliserin püskürtün. Bir kilit buzla kaplıysa, buzu çıkarmak için onaylanmış bir buz çözücü sıvıyla püskürtün. Kilit içeride donmuşsa, ısıtılmış bir anahtar kullanarak buzu çözebilirsiniz. Yaralanmayı önlemek için ısıtmalı anahtarı dikkatli tutun.

Sistemde onaylanmış cam yıkayıcı antifrizi kullanın

Cam yıkama sistemindeki suyun donmasını önlemek için, kabın üzerindeki talimatlara göre onaylanmış bir cam yıkayıcı antifriz çözeltisi ekleyin. Cam yıkayıcı antifrizi, yetkili bir Kia bayisinden/servis ortağından ve çoğu otomobil parçası satış noktasından temin edilebilir. Boyaya zarar verebileceğinden motor soğutucusunu veya diğer antifriz türlerini kullanmayın.

El freninizin donmasına izin vermeyin

Bazı koşullarda el freniniz devredeyken donabilir. Bu, büyük olasılıkla arka frenlerin çevresinde veya yakınında kar veya buz birikmesi olduğunda veya frenler ıslak olduğunda meydana gelir. El freninin donma riski varsa, vites P (Park) konumundayken geçici olarak uygulayın. Ayrıca, aracın kaymaması için önceden arka tekerlekleri bloke edin. Ardından el frenini indirin.

Altında buz ve kar birikmesine izin vermeyin

Bazı koşullarda çamurlukların altında kar ve buz birikebilir ve direksiyonu etkileyebilir. Bunun olabileceği şiddetli kış koşullarında araç kullanırken, ön tekerleklerin ve direksiyon bileşenlerinin hareketinin engellenmediğinden emin olmak için periyodik olarak aracın altını kontrol etmelisiniz.

Acil durum donanımı taşıyın

Havanın şiddetine bağlı olarak, uygun acil durum donanımı taşımalısınız. Taşımak isteyebileceğiniz eşyalardan bazıları şunlardır: lastik zincirleri, çekme kayışları veya zincirleri, el feneri, acil durum işaret fişeği, kum, kürek, atlama kabloları, cam kazıyıcı, eldiven, zemin bezi, tulum, battaniye vb.

Su buharı yoğuşup egzoz borularında biriktiğinde aracınızı sürün

Kışın motor çalışırken araç uzun süre durdurulduğunda, su buharı yoğuşarak egzoz borularında birikebilir.

Egzoz borularındaki su gürültüye vb. neden olabilir, ancak orta ila yüksek hızda sürüş sırasında boşaltılır.