Căutare doar după titlu
Acasă > Caracteristici de siguranță ale vehiculului dvs. > Centuri de siguranță > Sistem de siguranță al centurii

Sistem de siguranță al centurii

AVERTIZARE
  • Pentru ca sistemul de protecție să funcționeze eficient, centura de siguranță trebuie folosită de fiecare dată când vehiculul este în mișcare.

  • Centurile au eficiență maximă atunci când spătarul este în poziția inițială.

  • Copiii cu vârstă de până la 13 ani trebuie să fie fixați într-o manieră corespunzătoare pe bancheta din spate. Nu permiteți copiilor să călătorească pe scaunul din față. Dacă este necesar ca un copil de peste 13 ani să călătorească pe scaunul din față, asigurați-vă că acesta este fixat într-o manieră corespunzătoare cu centura de siguranță și că scaunul este glisat la maximum în spate.

  • Nu purtați banda de umăr pe sub braț sau legată pe la spate. Banda de umăr poate produce vătămări grave în timpul unui accident dacă nu este poziționată în mod corect. Banda de umăr trebuie poziționată la mijloc, peste umăr și de-a lungul claviculei.

  • Nu treceți niciodată centura de siguranță peste obiecte fragile. La frânare bruscă sau impact, centura le poate deteriora.

  • Nu purtați centura de siguranță răsucită. O centură de siguranță răsucită nu acționează la capacitate maximă. În timpul unei coliziuni, aceasta poate chiar să vă taie. Asigurați-vă că banda centurii de siguranță este dreaptă și nu este răsucită.

  • Aveți grijă să nu deteriorați banda sau elementele centurii de siguranță. Dacă banda sau elementele centurii de siguranță sunt deteriorate, trebuie să înlocuiți centura.

AVERTIZARE

Centurile de siguranță sunt realizate pentru a fi purtate peste structura osoasă a corpului și trebuie purtate în partea de jos, peste partea frontală a pelvisului sau peste pelvis, piept și umeri, după caz; evitați purtarea bandei joase peste zona abdominală.

Centurile de siguranță trebuie reglate într-o manieră fermă și în același timp confortabilă pentru a oferi protecția pentru care au fost realizate.

O centură slăbită va oferi o protecție redusă persoanei ce o poartă.

Aveți grijă să evitați contaminarea benzii cu lacuri, uleiuri și alte substanțe chimice, mai ales cu acid de baterie.

Puteți curăța banda în siguranță cu un săpun ușor și cu apă. Centura trebuie înlocuită în cazul în care banda se destramă sau dacă a fost contaminată sau deteriorată.

Este important să înlocuiți întregul sistem în cazul în care vehiculul a fost implicat într-o coliziune severă, chiar dacă deteriorarea acestuia nu este evidentă. Nu purtați centura de siguranță cu banda răsucită. Fiecare sistem de centură de siguranță trebuie utilizat doar de un pasager; este periculos să treceți centura de siguranță peste un adult ce ține un copil în brațe.

AVERTIZARE
  • Este interzisă modificarea sau adăugarea de elemente de către utilizator care ar putea bloca operarea sistemelor de reglare a centurii de siguranță pentru reducerea slăbirii acesteia sau care ar putea preveni sistemul centurii din a se regla pentru a reduce slăbirea acesteia.

  • Atunci când cuplați centura de siguranță, aveți grijă să nu introduceți urechea metalică în catarama altui scaun. Acest lucru este foarte periculos, iar centura de siguranță nu vă poate proteja într-o manieră corespunzătoare.

  • Nu decuplați centura de siguranță în timp ce conduceți și nu cuplați și decuplați în mod repetitiv în timp ce conduceți. Acest lucru poate duce la pierderea controlului vehiculului și poate cauza un accident cu vătămări grave, deces sau avarierea vehiculului.

  • Atunci când cuplați centura de siguranță, asigurați-vă că nu o treceți peste obiecte dure sau care se pot rupe ușor.

  • Asigurați-vă că nu se află nimic în cataramă. Centura de siguranță ar putea să nu fie cuplată în siguranță.

Avertizare centuri de siguranță

Avertizare centură de siguranță șofer

Pentru a reaminti șoferului că trebuie să cupleze centura de siguranță, indicatoarele luminoase de avertizare pentru centura de siguranță a șoferului vor apărea pentru circa 6 secunde de fiecare dată când aduceți contactul sau butonul PORNIRE/OPRIRE MOTOR în poziția ON (pornit), chiar dacă centura este cuplată. Dacă centura nu este cuplată, semnalul sonor va suna pentru circa 6 secunde. În cazul în care porniți vehiculul cu centura de siguranță necuplată sau aceasta este decuplată când rulați cu mai puțin de 20 km/h sau opriți, va apărea indicatorul luminos corespunzător.

În cazul în care porniți vehiculul cu centura de siguranță necuplată sau aceasta este decuplată când rulați cu cel puțin 20 km/h, indicatorul luminos va lumina intermitent și sunetul de avertizare se va auzi circa 100 de secunde.

Dacă decuplați centura de siguranță a șoferului în timp ce conduceți, indicatorul luminos se va aprinde dacă viteza vehiculului este sub 20 km/h.

Când viteza este de 20 km/h sau mai mare, indicatorul luminos va lumina intermitent și sunetul de avertizare se va auzi circa 100 secunde.

Avertizare centură de siguranță pasager față

Pentru a vă reaminti de centura pasagerului față, indicatoarele luminoase de avertizare pentru centura de siguranță a pasagerului față vor apărea pentru circa 6 secunde de fiecare dată când aduceți contactul sau butonul PORNIRE/OPRIRE MOTOR în poziția ON (pornit), chiar dacă centura este cuplată.

În cazul în care porniți vehiculul cu centura de siguranță necuplată sau aceasta este decuplată când rulați cu mai puțin de 20 km/h sau opriți, va apărea indicatorul luminos corespunzător.

În cazul în care porniți vehiculul cu centura de siguranță necuplată sau aceasta este decuplată când rulați cu cel puțin 20 km/h, indicatorul luminos va lumina intermitent și sunetul de avertizare se va auzi circa 100 de secunde.

Dacă decuplați centura de siguranță a șoferului în timp ce conduceți, indicatorul luminos se va aprinde dacă viteza vehiculului este sub 20 km/h. Când viteza este de 20 km/h sau mai mare, indicatorul luminos va lumina intermitent și sunetul de avertizare se va auzi circa 100 secunde.

AVERTIZARE

Călătoria într-o poziție necorespunzătoare poate afecta modul de funcționare a sistemului de avertizare al centurii de siguranță din față. Este important ca șoferul să roage pasagerul să se așeze într-o poziție corespunzătoare, așa cum este recomandat în acest manual.

NOTĂ
  • Indicatorul luminos de avertizare pentru centura de siguranță a pasagerului față este amplasat pe panoul central.

  • Chiar dacă scaunul pasagerului față nu este ocupat, indicatorul de avertizare al centurii va lumina intermitent sau va apărea pentru 6 secunde.

  • Indicatorul de avertizare pentru centura de siguranță a pasagerului din față se poate aprinde dacă ați depozitat bagaje pe scaunul pasagerului față.

Avertizare centură de siguranță pasager spate (dacă este echipat)

Pentru a vă reaminti de centura pasagerului spate, lumina indicatorului centurilor de siguranță pentru pasagerul din spate va apărea circa 6 secunde de fiecare dată când contactul este adus în poziția ON indiferent dacă centura de siguranță este cuplată.

În cazul în care centura nu este cuplată când contactul este adus în poziția ON, indicatorul luminos va apărea pentru circa 70 de secunde.

În cazul în care porniți vehiculul cu centura de siguranță necuplată sau aceasta este decuplată când rulați cu mai puțin de 20 km/h, indicatorul corespunzător va rămâne aprins pentru aproximativ 70 de secunde.

În cazul în care continuați să rulați fără cuplarea centurii de siguranță sau aceasta este decuplată când rulați cu peste 20 km/h, avertizarea sonoră se va face auzită timp de apoximativ 35 de secunde și indicatorul luminos corespunzător va clipi.

Dacă portiera spate este deschisă și închisă la o viteză mai mică de 10 km/h, indicatorul luminos și avertizarea sonoră nu funcționează, chiar dacă rulați cu mai mult de 20 km/h.

Centura de siguranță în trei puncte

Reglarea înălțimii (scaun față)

Puteți regla înălțimea punctului de ancorare pe umăr a centurii de siguranță într-una dintre cele 3 poziții, pentru maximum de confort și siguranță.

Dacă înălțimea punctului de ancorare este prea aproape de gâtul dvs., nu veți fi protejat(ă) într-o manieră eficientă. Banda diagonală trebuie reglată în așa fel încât să treacă peste piept și peste mijlocul umărului, aproape de portieră și nu de gâtul dvs.

Pentru reglarea înălțimii punctului de ancorare al centurii de siguranță, coborâți sau ridicați sistemul de reglare în poziția potrivită.

Pentru a ridica punctul de ancorare, trageți în sus (1). Pentru a-l coborî, trageți în jos (3), în timp ce țineți apăsat butonul sistemului de reglare (2). Eliberați butonul de reglare pentru fixarea punctului de ancorare în poziția dorită. Încercați să mișcați mecanismul de ancorare pentru a vă asigura că este bine fixat în poziție.

Centura de siguranță reglată incorect poate produce vătămări grave în cazul unui accident.

AVERTIZARE
  • Verificați ca punctul de ancorare al centurii să fie fixat bine și la înălțimea potrivită. Nu ancorați centura peste gât sau față.

  • După o coliziune, sistemul centurii de siguranță trebuie inspectat pentru a vă asigura că funcționează normal. Înlocuiți centurile care nu funcționează corespunzător.

sistemul în 3 puncte cu retractor de blocare de urgență

Cuplarea centurii de siguranță

Pentru a cupla centura de siguranță trebuie să o trageți din retractor și să introduceți urechea metalică (1) în cataramă (2). Veți auzi un clic atunci când urechea este fixată în cataramă.

Centura se reglează automat la lungimea potrivită numai după ce banda orizontală este reglată manual pentru a se aranja peste șolduri. Dacă vă aplecați încet înainte, centura se va extinde și vă va oferi spațiu de mișcare. Însă la frânare bruscă sau impact, centura se va tensiona. Același lucru se întâmplă și dacă vă aplecați brusc.

NOTĂ

Dacă nu puteți trage centura din retractor, trageți cu fermitate de centură și apoi eliberați. Apoi veți putea trage centura cu ușurință.

AVERTIZARE

Trebuie să poziționați banda orizontală a centurii cât mai jos posibil în jurul șoldurilor și nu pe talie. Dacă banda orizontală a centurii se află pe talie, șansele de vătămare sunt mai mari în cazul unui accident. Ambele brațe nu trebuie să fie simultan sub sau peste centură. Mai degrabă un braț va fi poziționat sub centură și unul pe deasupra, așa cum apare în ilustrație.

Nu purtați centura sub brațul dinspre ușă.

Centura de siguranță trebuie să fie cuplată în catarama scaunului respectiv, pentru cuplare corectă.

* A: Cataramă cuplare centură scaun dreapta spate

B: Cataramă cuplare centură scaun central spate

C: Cataramă cuplare centură scaun stânga spate

Atunci când folosiți centura scaunului din centru spate, trebuie să folosiți catarama cu inscripția „CENTER”.

ATENȚIE

Nu forțați cuplarea centurii stânga sau dreapta în catarama centrală.

Când folosiți centura de siguranță centru spate, trebuie utilizată catarama centru spate.

Dacă nu procedați astfel, centura cuplată incorect nu va putea oferi protecție.

Centură centrală spate

Trageți urechea metalică (3) și introduceți-o (3) în cataramă (4). Veți auzi un clic atunci când urechea este fixată în cataramă. Asigurați-vă că banda nu este răsucită. Atunci când folosiți centura scaunului din centru spate, trebuie să folosiți catarama cu inscripția „CENTER”.

AVERTIZARE

Urechea metalică (1) trebuie să fie întotdeauna introdusă în cataramă (2).

Decuplarea centurii

Centura se decuplează prin apăsarea butonului de decuplare (1) aflat pe cataramă. Atunci când este decuplată, centura se retrage automat în retractor.

Dacă acest lucru nu se întâmplă, verificați ca centura să nu fie răsucită și apoi încercați din nou.

Păstrarea centurii de siguranță spate

Centurile de siguranță spate pot fi păstrate în buzunarele de depozitare aflate între spătarele și pernele scaunelor spate, atunci când nu sunt utilizate.