Căutare doar după titlu
Acasă > Ce trebuie făcut în caz de urgență > Dacă faceți pană (cu roata de rezervă) > Schimbarea roților

Schimbarea roților

  1. Parcați pe o suprafață plană și trageți ferm frâna de parcare.

  2. Plasați schimbătorul de viteze în poziția R (Marșarier) pentru transmisie manuală sau în poziția P (Parcare) pentru transmisie automată/transmisie dublu ambreiaj.

  3. Activați luminile de avarie.

  4. Scoateți din vehicul cheia pentru șuruburile roții, cricul, mânerul cricului și roata de rezervă.

  5. Blocați roata din față și roata din spate opuse diagonal poziției cricului.

    AVERTIZARE

    Schimbarea roții

    • Pentru prevenirea mișcării vehiculului în timp ce schimbați o roată, trageți întotdeauna complet frâna de parcare și blocați mereu roata diagonal opusă roții pe care o schimbați.

    • Recomandăm montarea de pene sub roțile vehiculului și îndepărtarea din vehicul a tuturor persoanelor, când acesta este ridicat pe cric.

  6. Slăbiți șuruburile roții rotind în sens invers acelor de ceasornic, o întoarcere pentru fiecare, dar nu scoateți nici un șurub până când roata nu este ridicată de la sol.

  7. Plasați cricul în poziția dedicată din față (1) sau din spate (2), aproape de roata pe care o schimbați. Plasați cricul în poziția corespunzătoare, sub șasiu. Pozițiile cricului sunt plăci sudate pe șasiu cu două capete metalice și un punct de ridicare unde se fixează cricul.

    AVERTIZARE

    Poziționarea cricului

    Pentru reducerea posibilității de rănire, folosiți numai cricul din dotarea vehiculului, în poziție corectă; nu folosiți niciodată o altă parte a vehiculului pentru montarea cricului.

  8. Introduceți mânerul cricului în cric și rotiți-l spre dreapta, ridicând vehiculul până când roata nu mai atinge pământul. Ceea ce înseamnă la circa 30 mm (1.2 inci). Înainte de demontarea șuruburilor roții, asigurați-vă că vehiculul este stabil și că nu există nicio șansă de a se mișca sau aluneca.

  9. Slăbiți șuruburile roții și deșurubați-le cu degetele. Scoateți roata de pe prizoane și așezați-o pe orizontală, astfel încât să nu se poată rostogoli. Pentru a pune roata pe butuc, ridicați roata de rezervă, aliniați cu găurile prizoanelor și împingeți roata către acestea.

    Dacă este dificil, aplecați puțin roata și potriviți gaura de sus a roții cu prizonul de sus. Apoi glisați roata înainte și înapoi până când aceasta poate glisa peste celelalte prizoane.

    AVERTIZARE

    Roțile pot avea margini ascuțite. Manevrați-le cu grijă pentru evitarea posibilelor răniri grave. Înainte de a pune roata la loc, asigurați-vă că nu există nimic pe butuc sau pe roată (precum noroi, gudron, pietriș etc.), care să împiedice roata să fie fixată solid pe butuc.

    Dacă există, îndepărtați. Dacă nu există un contact bun pe suprafața de montare dintre roată și butuc, șuruburile roții se pot slăbi și roata poate cădea. Pierderea unei roți poate duce la pierderea controlului vehiculului. Acest lucru poate cauza răniri grave sau deces.

  10. Pentru reinstalarea roții, țineți roata pe prizoane, montați șuruburile roții pe prizoane și strângeți bine cu degetele. Mișcați roata pentru a vă asigura că este fixată complet, apoi strângeți șuruburile cât mai mult posibil, din nou, cu degetele.

  11. Coborâți vehiculul pe sol, prin rotirea cheii în cric, în sens invers acelor de ceasornic.

Apoi poziționați cheia șuruburilor roții ca în ilustrație și strângeți șuruburile. Asigurați-vă că este așezată complet pe șurub. Nu vă așezați cu picioarele pe mânerul cheii și nu apăsați cu o țeavă de extindere a mânerului. Mergeți în jurul roții și strângeți fiecare șurub, până ce toate sunt strânse. Apoi verificați de două ori strângerea. După schimbarea roților, verificați sistemul la un atelier autorizat. Kia vă recomandă să vizitați un dealer/service partener autorizat Kia.

Cuplul șuruburilor roții:

Roți cu jante de oțel și aluminiu: 11~13 kgf·m (79~94 lbf·ft)

Dacă aveți un manometru, scoateți capacul ventilului și verificați presiunea aerului. Dacă presiunea este mai mică decât cea recomandată, rulați încet până la cel mai apropiat service și umflați la presiunea corectă. Dacă este prea mare, reglați până la valoarea corectă. Reinstalați întotdeauna capacul ventilului, după verificarea sau reglarea presiunii. Dacă nu montați capacul, aerul poate ieși din pneu. Dacă pierdeți capacul ventilului, cumpărați altul și instalați-l cât mai repede.

După ce ați schimbat roțile, fixați întotdeauna roata de rezervă la locul ei și depozitați cricul și uneltele la locul lor.

  • Verificați presiunea pneurilor cât mai repede după instalarea roții de rezervă. Ajustați-o la presiunea recomandată.

  • Verificați și strângeți prizoanele roților după ce rulați pe o distanță mai mare de 50 km (30 mile), dacă înlocuiți pneurile. Verificați din nou prizoanele roților după ce rulați pe o distanță mai mare de 1.000 km (650 mile).

ATENȚIE

Vehiculul dvs. are filet metric pe prizoane și șuruburi. Asigurați-vă că în timpul demontării aceleași șuruburi sunt deșurubate și înșurubate - sau, dacă înlocuiți, trebuie folosite șuruburi cu filet metric și aceeași configurare a fațetelor. Instalarea unui șurub cu filet non-metric pe un prizon metric sau invers, nu va fixa roata așa cum trebuie pe butuc și va deteriora prizonul, acesta necesitând înlocuire.

Rețineți că majoritatea șuruburilor de roți nu au filet metric. Verificați atent tipul de filet înainte de instalarea altor șuruburi sau roți. Dacă aveți îndoieli, consultați un atelier autorizat. Kia vă recomandă să consultați un distribuitor/partener de service Kia autorizat.

AVERTIZARE

Prizoane

Dacă prezoanele sunt deteriorate, nu mai au aceeași capacitate de fixare a roții. Acest lucru poate duce la pierderea roții și la accident cu răniri grave.

Pentru prevenirea zgomotului făcut de cric, mânerul cricului, cheia șuruburilor roții și roata de rezervă când vehiculul rulează, depozitați-le corect.

AVERTIZARE

Presiune necorespunzătoare a roții de rezervă

Verificați presiunea de inflație cât mai repede după instalarea roții de rezervă. Reglați la presiunea specificată, dacă este necesar. Pentru informații Mai multe detalii.

Important - folosiți o roată de rezervă compactă (dacă este echipat)

Vehiculul dvs. este echipat cu o roată de rezervă compactă. Această roată de rezervă compactă ocupă mai puțin loc decât o roată de dimensiuni obișnuite. Această roată este mai mică decât cele obișnuite și este destinată doar utilizării temporare.

ATENȚIE
  • Trebuie să rulați cu atenție când folosiți roata de rezervă compactă. Roata compactă trebuie înlocuită cu o roată și jantă potrivite, normale, cu prima ocazie.

  • Nu este recomandată rularea cu vehiculul pe care au fost montate mai multe roți de rezervă compacte în același timp.

AVERTIZARE

Roata de rezervă compactă este utilizată numai în caz de urgență. Nu utilizați vehiculul cu această roată de rezervă la o viteză mai mare de 80 km/h (50 mph). Roata originală trebuie reparată sau înlocuită cât mai repede, pentru evitarea avarierii roții de rezervă și posibilele răniri grave sau deces.

Roata de rezervă compactă trebuie umflată la 420 kPa (60 psi).

NOTĂ

Verificați presiunea de umflare, după instalarea roții de rezervă. Reglați presiunea la cea recomandată, după cum este necesar.

Când folosiți roata de rezervă compactă, urmați instrucțiunile:

  • Nu depășiți în nici un caz viteza de 80 km/h (50 mph); o viteză mai mare poate avaria roata.

  • Asigurați-vă că rulați suficient de încet pentru a evita orice pericol. Orice pericol de pe șosea, precum gropi sau creste, poate avaria roata de rezervă compactă.

  • Continuarea rulării cu această roată poate duce la avarierea ei, pierderea controlului vehiculului și posibile răniri.

  • Nu depășiți sarcina nominală maximă a vehiculului sau capacitatea de încărcare ștanțată pe anvelopa roții de rezervă compacte.

  • Evitați trecerea peste obstacole. Diametrul roții de rezervă compacte este mai mic decât diametrul roții normale și reduce garda la sol cu circa 2,5 cm (1 inch), ceea ce poate duce la avarierea vehiculului.

  • Nu spălați vehiculul la o spălătorie automată când are instalată roata de rezervă compactă.

  • Nu folosiți lanțuri de pneuri pe roata de rezervă compactă. Datorită dimensiunii reduse, lanțurile de pneu nu se vor potrivi. Acest lucru poate avaria vehiculul și poate duce la pierderea lanțului.

  • Roata compactă de rezervă nu trebuie instalată pe puntea din față, dacă vehiculul trebuie să ruleze pe zăpadă sau gheață.

  • Nu folosiți roata de rezervă compactă pe alte vehicule, deoarece această roată este destinată numai vehiculului dvs.

  • Viața roții de rezervă compacte este mai scurtă decât cea a roților normale. Verificați regulat roata de rezervă compactă și înlocuiți anvelopa, dacă aceasta este uzată, cu altă anvelopă pentru roata de rezervă compactă, de aceeași mărime și model, montată pe aceeași roată.

  • Anvelopa roții de rezervă compacte nu trebuie folosită pe o altă roată. Pneurile standard, anvelopele de iarnă, husele de roți sau inelele decorative nu trebuie folosite pe roata de rezervă compactă. Încercarea unor astfel de utilizări duce la avarie- rea acestor obiecte sau pot avea loc avarieri ale altor componente ale vehiculului.

  • Nu folosiți mai mult decât o roată de rezervă compactă, în același timp.

  • Nu tractați o remorcă în timp ce este instalată roata de rezervă compactă.