Căutare doar după titlu
Acasă > Ce trebuie făcut în caz de urgență > Pornire de urgență > Pornirea de urgență

Pornirea de urgență

Pornirea de urgență poate fi periculoasă dacă nu este realizată corect. De aceea, pentru a evita rănirile personale sau avarierea vehiculului ori a bateriei, urmați procedurile pornirii de urgență. Dacă aveți neclarități, vă recomandăm să apelați la o persoană calificată sau la serviciul de tractare pentru pornirea vehiculului.

ATENȚIE

Folosiți numai sisteme de încărcare de 12 volți. Puteți avaria un motor de 12 volți, sistemul de aprindere și alte componente electrice care nu se mai pot repara, prin folosirea unei surse de 24 volți (fie două baterii de 12 volți în serie sau un generator de 24 volți)

AVERTIZARE

Baterie

Nu încercați niciodată să verificați nivelul electrolitului bateriei, pentru că acest lucru poate duce la spargerea bateriei sau la explozia acesteia, cauzând răniri grave.

AVERTIZARE

Baterie

  • Nu apropiați flăcări sau scântei de baterie. Bateria produce hidrogen sub formă de gaz, care poate exploda când este expus la flăcări sau scântei.

    Dacă aceste instrucțiuni nu sunt respectate cu exactitate, există riscul de vătămare corporală sau avariere a autovehiculului! Dacă nu sunteți sigur de modul în care se desfășoară această procedură, căutați asistență calificată. Bateriile auto conțin acid sulfuric. Acesta este otrăvitor și deosebit de coroziv. Când efectuați pornirea de urgență, purtați ochelari de protecție și asigurați-vă că nu vărsați acid pe dvs., pe hainele dvs. sau pe autovehicul.

  • Nu efectuați pornirea de urgență a vehiculului dacă bateria descărcată este înghețată sau nivelul electrolitului este scăzut; bateria se poate sparge sau poate exploda.

  • Nu permiteți cablurilor de pornire (+) și (-) să se atingă. Acest lucru poate produce scântei.

  • Bateria se poate sparge sau poate exploda dacă efectuați pornirea de urgență cu o baterie înghețată sau cu nivel scăzut de electrolit.

Procedura pornirii de urgență

  1. Asigurați-vă că bateria auxiliară are 12 volți și că polul negativ este legat la masă.

  2. Dacă bateria auxiliară de pornire se află în alt vehicul, nu lăsați vehiculele să intre în contact.

  3. Opriți orice sarcină electrică inutilă.

  4. Conectați cablurile bateriei exact ca în secvența din ilustrație. Conectați mai întâi unul dintre capetele cablului bateriei la polul pozitiv al bateriei descărcate (1), apoi conectați celălalt capăt la polul pozitiv al bateriei de pornire (2).

    Continuați cu conectarea capătului celălalt al cablului bateriei la polul negativ al bateriei auxiliare de pornire (3), apoi celălalt capăt la un punct fix, solid, metalic (de exemplu, brațul de ridicare a motorului), departe de baterie (4). Nu conectați la sau aproape de orice altă parte care se mișcă atunci când motorul este pornit.

    Nu lăsați cablurile de conectare să intre în contact cu altceva decât cu polurile potrivite ale bateriei sau cu împământarea corectă. Nu vă aplecați peste baterie când faceți legăturile.

    ATENȚIE

    Cablurile bateriei

    Nu conectați cablul de pornire de la borna negativă bateriei auxiliare la borna negativă a bateriei descărcate. Acest lucru poate duce la supraîncălzirea bateriei descărcate și la spargerea acesteia, cu eliberarea acidului din baterie.

    Asigurați-vă că ați conectat un capăt al cablului de conectare la polul negativ al bateriei auxiliare iar celălalt capăt la un punct metalic, departe de baterie.

  5. Porniți motorul vehiculului cu bateria auxiliară de pornire și lăsați-l turat la 2000 de rpm, apoi porniți motorul vehiculului cu bateria descărcată

Dacă nu există o cauză anume a descărcării bateriei, verificați vehiculul la un atelier specializat. Kia vă recomandă să vizitați un dealer/service partener autorizat Kia.