Avertismente cu privire la centura de siguranță
-
Toți pasagerii din vehicul trebuie să poarte mereu centura de siguranță. Centura de siguranță și elementele de fixare a copilului reduc riscul de vătămări grave sau mortale în cazul unei coliziuni sau a unei opriri bruște. Fără centura de siguranță, pasagerii ar putea fi proiectați prea aproape de zona de declanșare a airbagului, pot lovi pereții interiori sau pot fi chiar proiectați în afara vehiculului. Purtarea corespunzătoare a centurii de siguranță reduce semnificativ aceste riscuri.
Respectați mereu precauțiile cu privire la centurile de siguranță, airbaguri și siguranța pasagerilor din acest manual.
-
Nu treceți niciodată centura de siguranță peste obiecte fragile. La frânare bruscă sau impact, centura le poate deteriora.
Bebeluși și copii mici
Trebuie să fiți informat(ă) cu privire la cerințele specifice din țara dvs. Scaunele pentru bebeluși și copii mici trebuie să fie poziționate într-o manieră corespunzătoare și instalate pe bancheta din spate. Pentru mai multe informații cu privire la aceste mecanisme de fixare, vă rugăm să consultați Mai multe detalii.
Toate persoanele din vehiculul dvs. trebuie să fie fixate într-o manieră corespunzătoare, în orice moment, inclusiv bebelușii și copiii. Nu țineți un copil în brațe sau în poală atunci când călătoriți cu mașina. Forțele violente declanșate în timpul unui accident de mașină vor smulge copilul din brațele dvs. și îl vor proiecta în vehicul. Folosiți mereu sisteme de siguranță pentru copii adecvate vârstei și înălțimii acestuia.
Copiii mici sunt protejați cel mai bine de rănire în cazul unui accident în cazul în care sunt fixați corespunzător pe bancheta din spate printr-un sistem de siguranță pentru copii care îndeplinește Standardele de siguranță aplicabile în țara dvs. Asigurați-vă că scaunul pentru copii are etichetă care certifică faptul că respectă standardele de siguranță din țara dvs. înainte de a-l achiziționa. Scaunul pentru copii trebuie să fie adecvat vârstei și înălțimii acestuia. Consultați eticheta de pe scaunul pentru copii pentru a afla aceste informații. Pentru informații Mai multe detalii.
Copii mai mari
Copiii care sunt prea mari pentru scaunele de siguranță pentru copii trebuie să stea pe bancheta din spate și să folosească centura de siguranță cu prindere în trei puncte. Zona orizontală a centurii trebuie strânsă pe șolduri și cât mai jos posibil. Verificați periodic dacă centura se potrivește. Atunci când copilul se foiește, centura își poate modifica poziția. Copiii se află cel mai în siguranță în timpul unui accident atunci când sunt fixați într-un sistem de siguranță pe bancheta din spate. Dacă un copil mai mare (cu vârsta peste 13 ani) trebuie să stea pe scaunul din față, acesta trebuie fixat cu centura de siguranță în trei puncte, iar scaunul trebuie glisat cât mai în spate posibil. Copiii ce au sub 13 ani trebuie fixați pe bancheta din spate. NICIODATĂ copiii sub 13 ani nu trebuie să stea pe scaunul din față. NICIODATĂ nu poziționați un scaun de bebeluși cu vedere în spate pe scaunul din față al unui vehicul.
Dacă centura de umăr atinge ușor gâtul sau fața copilului, încercați să așezați copilul mai aproape de centrul vehiculului. Dacă centura tot mai atinge fața sau gâtul copilului, atunci acesta trebuie să fie așezat din nou în scaunul pentru copii.
Centurile fixate în trei puncte și copiii mici
-
Nu permiteți ca centura de siguranță să atingă fața sau gâtul copilului atunci când vehiculul este în mișcare.
-
Dacă centura de siguranță nu este purtată sau reglată corespunzător, există riscul de deces sau de rănire gravă.
Femeile însărcinate
Folosirea centurii de siguranță este recomandată femeilor însărcinate pentru reducerea riscului de vătămare în cazul unui accident. Când este folosită centura de siguranță, banda orizontală trebuie așezată cât mai jos cu putință și cât mai confortabil pe șolduri, nu peste abdomen. Pentru recomandări de specialitate, consultați medicul.
Femeile însărcinate
Femeile însărcinate nu trebuie să poziționeze banda orizontală a centurii de siguranță peste abdomen în zona unde se află fătul sau deasupra de abdomen unde centura ar putea zdrobi fătul în cazul unui accident.
Persoanele rănite
Centura de siguranță trebuie folosită atunci când este transportată o persoană rănită. Când acest lucru este necesar, trebuie să consultați un medic pentru recomandări.
O singură persoană la o centură de siguranță
Este interzisă folosirea unei centuri de siguranță de către două persoane (inclusiv copii). Acest lucru poate duce la vătămări grave sau lovituri în cazul unui accident.
Nu stați în poziție culcat
Pentru a reduce riscul de vătămare în cazul unui accident și pentru a utiliza sistemele de fixare la capacitate maximă, toți pasagerii trebuie să stea în fund, iar scaunele din față și din spate trebuie să fie în poziția inițială atunci când vehiculul este în mișcare. Centura de siguranță nu poate oferi protecția adecvată atunci când persoana stă culcată pe bancheta din spate sau dacă scaunele din față și din spate sunt înclinate.
Călătoria cu scaunele înclinate crește riscul de rănire gravă sau deces în cazul unei coliziuni sau al unei opriri bruște. Capacitatea de protecție a sistemului de fixare (centuri de siguranță și airbaguri) este redusă semnificativ dacă scaunele sunt înclinate. Centurile de siguranță trebuie strânse în jurul șoldurilor și pieptului pentru a funcționa într-o manieră corespunzătoare. Cu cât scaunul este mai înclinat, cu atât mai mare este riscul ca șoldurile pasagerului să alunece sub banda orizontală a centurii, producând leziuni interne grave sau ca gâtul pasagerului să lovească banda diagonală a centurii. Șoferii și pasagerii trebuie să stea așezați bine în scaune, să poarte centura de siguranță și să aibă spătarele reglate în poziția inițială.