Deplasarea cu o remorcă
Tractare unei remorci necesită o anumită experiență. Înainte de a porni la drum, trebuie să cunoașteți remorca. Familiarizați-vă cu senzația de manevrare și frânare cu greutatea adăugată a remorcii. Rețineți întotdeauna că vehiculul pe care îl conduceți este acum semnificativ mai lung și nu mai răspunde la fel de ușor ca vehiculul inițial.
Înainte de a începe, verificați cârligul și platforma remorcii, lanțurile de siguranță, conectorii electrici, luminile, pneurile și reglajul oglinzilor. Dacă remorca are frâne electrice, porniți vehiculul și deplasarea remorcii, apoi aplicați controlerul frânei remorcii cu mâna pentru a vă asigura că funcționează frânele. Acest lucru vă permite să verificați conexiunea electrică în același timp.
În timpul deplasării, verificați ocazional pentru a vă asigura că sarcina este fixată și că luminile și frânele remorcii continuă să funcționeze.
Limitările funcției (pentru Smartstream G1.0 T-GDi)
Limitări pentru prevenirea supraîncălzirii în modul tractare remorcă
Dacă mesajul de avertizare de mai sus apare în timpul tractării remorcii, pentru a preveni supraîncălzirea motorului/transmisiei, puterea poate fi limitată sau este posibil să nu fie disponibilă transmisia manuală.
-
Condiție de apariție
-
Când la o anumită pantă sau remorca este tractată, valoarea cuplului curent este mai mare decât valoarea setată. (Mod de remorcare considerat)
-
Când presiunea atmosferică este mai mică decât anumite condiții. (La altitudine mare)
-
Când temperatura uleiului de motor, lichidului de răcire și cea exterioară sunt mai mari decât valoarea setată. (Defecțiune termică în compartimentul motor considerat)
-
-
Condiție de apariție de eliberare
-
Când cuplul setat este mai mic decât condiția de intrare.
-
Când temperatura uleiului de motor, lichidului de răcire și cea exterioară sunt mai mici decât valoarea setată.
-
Când presiunea atmosferică este mai mare decât anumite condiții.
-
Respectarea distanței
Rămâneți de două ori mai în spate față de vehiculul din față decât în momentul în care conduceți vehiculul fără remorcă. Astfel puteți evita situațiile care necesită frâne puternice și viraje bruște.
Depășirea
Veți avea nevoie de o distanță de depășire mai mare când tractați o remorcă. Din cauza lungimii mărite a vehiculului, va trebui să mergeți mult mai departe dincolo de vehiculul depășit înainte de a vă putea întoarce pe banda dvs.
Mersul în marșarier
Țineți partea de jos a volanului cu o mână. Apoi, ca să mișcați remorca la stânga, mișcați mâna spre stânga. Ca să mișcați remorca la dreapta, mișcați mâna spre dreapta. Dați întotdeauna înapoi încet, și dacă este posibil, găsiți pe cineva să vă dirijeze.
Virarea
Atunci când virați cu o remorcă, faceți viraje mai mari decât în mod normal. Astfel, remorca nu va lovi acostamentele mobile, curbele, semnele rutiere, copacii sau alte obiecte. Evitați mișcările intempestive sau bruște. Semnalizați cu mult timp înainte.
Semnalizarea virării când tractați o remorcă
Când tractați o remorcă, vehiculul trebuie să aibă o semnalizare diferită pentru virare și cabluri suplimentare. Săgeata verde de pe panoul de bord luminează intermitent ori de câte ori semnalizați un viraj sau o schimbare a benzii. Dacă sunt conectate corect, luminile remorcii luminează și pentru a alerta alți conducători că urmează să virați, să schimbați benzile sau să opriți.
Când tractați o remorcă, săgețile verzi de pe panoul de bord luminează intermitent pentru viraj, chiar dacă sunt arse becurile de la remorcă. Astfel, puteți crede că șoferii din spate văd semnalele dvs. când, de fapt, nu le văd. Este important să verificați ocazional pentru a vă asigura că becurile remorcii funcționează. De asemenea, trebuie să verificați luminile de fiecare dată când deconectați și apoi reconectați firele.
Nu conectați un sistem de iluminare al remorcii direct la sistemul de iluminat al vehiculului dvs. Folosiți doar un sistem de cabluri aprobat pentru remorcă.
Solicitați ajutorul unui atelier autorizat pentru instalarea sistemului de cabluri. Kia vă recomandă să vizitați un dealer/service partener autorizat Kia.
Dacă nu utilizați un sistem de cabluri adecvat pentru remorcă, se poate deteriora sistemul electric al vehiculului și/sau se pot răni persoane.
Detectarea conexiunii luminii remorcii
Această funcționalitate este oferită numai cu accesorii originale (cârlig de remorcare și cablaj) care recunosc atunci când o remorcă este conectată și, în consecință, informează sistemele vehiculului.
Recunoașterea remorcii funcționează după cum urmează: atunci când este conectată o priză pentru remorcă, trebuie să se apese pedala de frână sau să se activeze lămpile de semnalizare a virajului; unitatea de control electronic va detecta apoi remorca datorită consumului de energie al iluminatului remorcii și va informa sistemele vehiculului. Atunci când remorca este deconectată, pedala de frână trebuie să fie apăsată din nou sau lămpile de semnalizare a virajului trebuie să fie activate pentru ca unitatea de control să poată detecta faptul că iluminatul remorcii nu mai consumă energie; sistemele de asistență care au fost dezactivate se vor porni din nou în mod automat.
Este responsabilitatea conducătorului auto să se asigure că toate conexiunile electrice funcționează și că toate luminile remorcii sunt în funcțiune înainte și în timpul remorcării. Trebuie să efectuați verificări manuale.
Utilizați numai conexiuni electrice originale. Nu încercați să îmbinați în mod arbitrar sau să conectați direct cablajul remorcii folosind orice altă metodă. În acest caz, se poate deteriora sistemul electric al vehiculului, ceea ce poate duce la defecțiuni.
Rularea pe pante
Reduceți viteza și schimbați într-o treaptă inferioară înainte să porniți pe o pantă lungă sau abruptă. Dacă nu treceți într-o treaptă inferioară, este posibil să trebuiască să folosiți atât de mult frânele încât acestea să se încălzească și să nu mai funcționeze eficient.
Pe o rampă lungă, treceți într-o treaptă inferioară pentru a reduce viteza la aproximativ 70 km/h (45 mph), pentru a limita posibilitatea de supraîncălzire a motorului și transmisiei.
Dacă remorca cântărește mai mult decât greutatea maximă pentru remorcă fără frânele remorcii și aveți o transmisie automată/transmisie dublu ambreiaj, trebuie să rulați în D (Rulare) când tractați o remorcă.
Rularea vehiculului în D (Deplasare) când tractați o remorcă va reduce acumularea căldurii și va prelungi durata de viață a transmisiei.
-
Când tractați o remorcă pe pante abrupte (ce depășesc 6%), fiți foarte atenți la instrumentul de măsurare a temperaturii agentului de răcire motor pentru a vă asigura că nu se supraîncălzește motorul. Dacă acul indicatorului temperaturii lichidului de răcire se mută aproape de „H” (Fierbinte) (sau 130 °C/260 °F), trageți pe dreapta, opriți cât mai repede într-un loc sigur și lăsați motorul la ralanti până când se răcește. Puteți relua deplasarea după ce se răcește motorul suficient.
-
Trebuie să stabiliți viteza de deplasare în funcție de greutatea remorcii și înclinația rampei pentru a reduce posibilitatea supraîncălzirii motorului și transmisiei.
-
Când motorul este supraîncălzit (inclusiv în cazul în care calibrul de temperatură pentru lichidul de răcire al motorului nu este în “H”), se cuplează modul de protecție de siguranță. În acest caz, viteza de rulare poate fi limitată automat pentru a proteja motorul, ceea ce înseamnă că viteza de rulare este redusă chiar dacă se apasă pedala de accelerație.
-
pentru vehicule echipate cu transmisie dublu ambreiaj, în cazul tractării unei remorci pe pante abrupte, ambreiajul din transmisie s-ar putea supraîncălzi.
Când ambreiajul este supraîncălzit, se cuplează modul de protecție de siguranță. Dacă modul de protecție de siguranță se activează, indicatorul de poziție a treptei de viteză de pe bord luminează intermitent și se aude un semnal sonor.
În acelaşi timp, va apărea un mesaj de avertizare pe display-ul LCD şi rularea nu va mai fi lină. Dacă ignorați acest mesaj, situația deplasării se poate agrava.
Pentru a reveni la condiția normală de rulare, opriți vehiculul pe un drum orizontal și apăsați pedala de frână timp de câteva minute înainte de a pleca de pe loc.
Parcarea în rampă
De regulă, dacă aveți o remorcă legată la vehicul, nu trebuie să parcați vehiculul în rampă. Persoanele pot fi rănite grav sau fatal, iar vehiculul și remorca pot fi deteriorate dacă alunecă accidental pe pantă.
Parcarea în rampă
Parcarea vehiculului în rampă cu remorca cuplată poate provoca răniri grave sau deces dacă remorca se eliberează.
Cu toate acestea, dacă trebuie să parcați remorca în rampă, iată cum puteți proceda:
-
Scoateți vehiculul în zona de parcare. Rotiți volanul în direcția curbei (dreapta dacă este îndreptat în pantă, stânga dacă este îndreptat în rampă).
-
Dacă vehiculul are transmisie manuală, puneți mașina în neutru. Dacă vehiculul are transmisie automată/transmisie cu ambreiaj dublu, puneți mașina în poziția P (Parcare).
-
Setați frâna de parcare și opriți vehiculul.
-
Puneți pene sub roțile remorcii pe partea dinspre rampă a roților.
-
Porniți vehiculul, apăsați frânele, treceți în neutru, eliberați frâna de parcare și eliberați ușor frânele până când penele remorcii absorb sarcina.
-
Cuplați din nou frânele, cuplați din nou frâna de parcare și deplasați schimbătorul în poziția R (Marșarier) pentru transmisie manuală sau în poziția P (Parcare) pentru transmisie automată/transmisie dublu ambreiaj.
-
Opriți vehiculul și eliberați frânele vehiculului, dar lăsați frâna de parcare activată.
Frână de parcare
Poate fi periculos să ieșiți din vehicul dacă nu este corect activată frâna de parcare.
Dacă lăsați motorul mergând, vehiculul se poate mișca brusc. Dvs. sau alte persoane puteți fi răniți grav sau fatal.
-
Cu transmisia manuală în Neutru sau cu transmisia automată/transmisia dublu ambreiaj în P (Parcare), cuplați frânele și țineți pedala de frână apăsată în timp ce:
-
Porniți motorul;
-
Băgați în viteză; și
-
Dezactivați frâna de parcare.
-
-
Eliberați ușor pedala de frână.
-
Conduceți încet până când remorca nu mai este în contact cu calele de blocare a roților.
-
Opriți și cereți cuiva să ridice și să depoziteze penele.