Funcționarea transmisiei manuale
Schimbătorul de viteze poate fi mutat fără a se trage butonul (1).
Butonul (1) trebuie apăsat când mutaţi levierul shimbătorului în marşarier.
Transmisia manuală are 5 (sau 6) viteze pentru deplasarea înainte.
Pozițiile treptelor de viteză sunt imprimate pe schimbător. Transmisia este complet sincronizată în toate vitezele pentru deplasarea înainte, astfel încât schimbarea într-o viteză superioară sau inferioară se realizează ușor.
Apăsați până la capăt pedala de ambreiaj în timpul schimbării, apoi eliberați-o încet.
Dacă vehiculul este prevăzut cu un buton de blocare a pornirii, motorul nu va porni când se dorește pornirea acestuia fără a se apăsa pedala de ambreiaj. (dacă este echipat)
Schimbătorul de viteze trebuie readus în poziția neutră înainte de a fi introdus în R (Marșarier).
Apăsați butonul localizat imediat sub maneta schimbătorului și trageți schimbătorul de viteze suficient spre stânga, iar apoi mutați în poziția marșarier (R).
Asigurați-vă că vehiculul este complet oprit înainte de a schimba în R (Marșarier).
Nu utilizați niciodată motorul cu tahometrul (rpm) în zona roșie.
-
Când schimbați în treaptă inferioară din viteza a cincea în viteza a patra, trebuie să fiți atenți să nu apăsați accidental schimbătorul de viteze lateral astfel încât să se selecteze viteza a doua. O astfel de schimbare în treaptă inferioară poate determina creșterea vitezei motorului până la punctul în care tahometrul să ajungă în zona roșie. O astfel de turație la maximum a motorului și a transmisiei poate duce la deteriorarea motorului.
-
Nu schimbați în treaptă inferioară mai mult de 2 trepte sau nu schimbați în jos viteza când funcționează motorul la viteză mare (5.000 rpm sau mai mult). O astfel de schimbare într-o treaptă inferioară poate avaria motorul, ambreiajul și transmisia.
-
Pe perioadele reci, schimbarea vitezei poate fi dificilă până când se încălzește lubrifiantul. Aceasta este o reacție normală și nu afectează transmisia.
-
Dacă v-ați oprit complet și este greu să introduceți în viteza 1 sau R (Marșarier), lăsați schimbătorul de viteze în poziția N (Neutru) și eliberați ambreiajul. Apăsați complet pedala de ambreiaj și apoi treceți în viteza 1 sau în poziția R (Marșarier).
-
Pentru a evita uzarea și deteriorarea prematură a ambreiajului, nu conduceți cu piciorul sprijinit pe pedala de ambreiaj. De asemenea, nu utilizați ambreiajul pentru a ține vehiculul oprit în rampă, când așteptați la semafor etc.
-
Nu folosiți schimbătorul de viteze drept suport pentru mână în timpul deplasării, deoarece aceasta poate duce la uzura prematură a sistemului de schimbare a vitezei.
-
Pentru prevenirea unor posibile avarii la sistemul ambreiajului, nu porniți vehiculul în viteza a doua (2) decât atunci când porniți vehiculul pe un drum alunecos.
-
Nu supraîncărcați vehiculul. Rularea cu vehiculul supraîncărcat poate cauza încălzirea anormală prin frecare a discului de ambreiaj și poate deteriora capacul și discul de ambreiaj.
-
Înainte de a părăsi scaunul șoferului, întotdeauna setați complet frâna de parcare și opriți motorul. Apoi verificați ca schimbătorul să fie pus în viteza 1 când vehiculul este parcat pe o suprafață plană sau în rampă sau în R (Marșarier) când este în pantă. Se poate produce mișcarea neprevăzută și bruscă a vehiculului dacă nu se iau aceste măsuri de precauție în ordinea specificată.
-
Nu utilizați frâna de motor (schimbarea dintr-o treaptă superioară în una inferioară) rapid pe drumuri alunecoase.
Vehiculul poate aluneca și se poate produce un accident.
Utilizarea ambreiajului
Ambreiajul trebuie apăsat până la capăt înainte de a schimba viteza, apoi eliberat încet. Pedala de ambreiaj trebuie întotdeauna eliberată complet în timpul deplasării. Nu vă sprijiniți piciorul pe pedala de ambreiaj în timp ce vă deplasați. Aceasta poate genera o uzură inutilă. Nu acționați parțial ambreiajul pentru a ține vehiculul pe o pantă. Aceasta generează o uzură inutilă. Folosiți pedala de frână sau frâna de parcare pentru a menține vehiculul pe o pantă. Nu acționați pedala de ambreiaj rapid și repetat.
Când acționați pedala de ambreiaj, apăsați-o până la capăt. Dacă nu apăsați complet pedala de ambreiaj, ambreiajul poate fi deteriorat sau este posibil să se producă zgomote.
Utilizarea ambreiajului
Apăsați pedala de ambreiaj cât mai mult posibil. Fiți atenți să nu apăsați din nou pedala înainte să revină în poziția normală. Dacă pedala este apăsată în mod repetat înainte de a reveni în poziția normală, sistemul de ambreiaj s-ar putea deteriora. Nu supraîncărcați vehiculul. Pornirea sau rularea vehiculul în această situație generează o încălzire prea mare prin frecare a discului de ambreiaj, ceea ce ar putea deteriora capacul și discul de ambreiaj. Când porniți vehiculul sau când îl deplasați în marșarier, dacă eliberați pedala de ambreiaj prea repede după schimbarea treptei de viteză, motorul s-ar putea opri și s-ar putea produce un accident.
Trecerea între-o treaptă inferioară
Când trebuie să încetiniți în trafic intens sau când urcați pe rampe abrupte, treceți într-o treaptă inferioară înainte ca motorul să înceapă să lucreze. Trecerea între-o treaptă inferioară reduce șansele de stagnare și asigură o mai bună accelerare când aveți nevoie din nou să creșteți viteza. Când vehiculul se deplasează pe pante abrupte, trecerea între o treaptă inferioară contribuie la menținerea unei viteze sigure și la o viață mai lungă a frânelor.