Căutare doar după titlu
Acasă > Întreținere > Lichid de răcire a motorului > Verificarea nivelului lichidului de răcire

Verificarea nivelului lichidului de răcire

AVERTIZARE

Îndepărtarea bușonului radiatorului

  • Nu încercați să îndepărtați bușonul radiatorului în timp ce motorul funcționează sau este cald. Acest lucru poate duce la avarierea sistemului de răcire și a motorului. De asemenea, lichidul de răcire fierbinte și vaporii pot produce vătămări grave.

  • Opriți motorul și așteptați până se răcește. Acordați atenție sporită atunci când îndepărtați bușonul radiatorului. Înfășurați un prosop gros în jurul acestuia și rotiți-l ușor spre stânga până la prima oprire. Dați-vă la o parte și așteptați ca presiunea din sistemul de răcire să fie eliberată.

    Când sunteți sigur că toată presiunea a fost eliberată, apăsați pe bușon, folosind un prosop gros și continuați să rotiți spre stânga pentru a-l scoate.

  • Chiar dacă motorul nu funcționează, nu scoateți bușonul radiatorului sau dopul de golire dacă motorul și radiatorul sunt încă fierbinți. Lichidul de răcire fierbinte și aburul pot încă să explodeze sub presiune, cauzând vătămări grave.

AVERTIZARE

Motorul electric (ventilatorul de răcire) este controlat de temperatura lichidului de răcire a motorului, de presiunea agentului frigorific și de viteza vehiculului. Acesta poate funcționa uneori chiar și atunci când motorul nu funcționează. Aveți o grijă deosebită atunci când lucrați în apropierea paletelor ventilatorului de răcire, astfel încât paletele rotative ale ventilatorului să nu vă rănească. Pe măsură ce temperatura lichidului de răcire a motorului scade, motorul electric se va opri automat. Aceasta este o situație normală.

Smartstream G1.0 T-GD / Smartstream G1.0 T-GDi MHEV
Smartstream G1.2

Verificați starea și legăturile tuturor furtunurilor aferente sistemului de răcire și furtunurilor de încălzire. Înlocuiți orice furtun umflat sau deteriorat.

Nivelul agentului de răcire ar trebui să se situeze între gradațiile MAX și MIN (F și L) de pe partea laterală a vasului de expansiune atunci când motorul este rece.

Dacă nivelul agentului de răcire este scăzut, completați o cantitate suficientă de apă distilată (deionizată) sau apă dedurizată. Aduceți nivelul până la gradația MAX (F), dar nu o depășiți.

Dacă sunt necesare completări frecvente, verificați sistemul la un service autorizat. Kia vă recomandă să vizitați un dealer/service partener autorizat Kia.

Agent de răcire recomandat

  • Când completați lichidul de răcire, folosiți numai apă deionizată sau apă dedurizată, și nu amestecați niciodată apă dură cu lichidul de răcire adăugat din fabrică. Un amestec necorespunzător poate duce la defecțiuni grave sau avarii la nivelul motorului.

  • Motorul din vehiculul dvs. are componente din aluminiu care trebuie protejate de etilen glicol cu lichid de răcire pe bază de fosfat, pentru prevenirea coroziunii și înghețului.

  • NU FOLOSIȚI agent de răcire pe bază de alcool sau metanol și nu amestecați cu agentul de răcire indicat.

  • Nu folosiți o soluție ce conține antigel într-o cantitate mai mare de 60 % sau mai mică de 35 %, deoarece aceasta va reduce eficacitatea soluției.

Pentru procentajul amestecului, consultați tabelul următor.

Temperatura exterioară

Procentajul amestecului (volum)

Antigel

Apă

-15°C (5°F)

35

65

-25°C (-13°F)

40

60

-35°C (-31°F)

50

50

-45°C (-49°F)

60

40

Smartstream G1.0 T-GD / Smartstream G1.0 T-GDi MHEV
Smartstream G1.2
AVERTIZARE

Bușon radiator

Nu îndepărtați bușonul radiatorului atunci când motorul și radiatorul sunt fierbinți. Lichidul de răcire fierbinte și aburul pot să explodeze sub presiune, cauzând vătămări grave.