Căutare doar după titlu
Acasă > Întreținere > Îngrijirea aspectului > Îngrijirea exteriorului

Îngrijirea exteriorului

NOTĂ

Dacă parcați vehiculul în apropierea unor panouri din oțel inoxidabil sau a unor clădiri cu fațade din sticlă, elementele exterioare din plastic (bare de protecție, spoiler, ornamente, faruri, oglinzi retrovizoare exterioare etc.) pot fi deteriorate de lumina solară reflectată de structura exterioară. Pentru a evita deteriorarea elementelor exterioare din plastic, parcați vehiculul la distanță de zonele în care se poate reflecta lumina sau folosiți o prelată pentru vehicul. (În funcție de vehicul, pot exista diferențe între tipurile elementelor exterioare aplicate, cum ar fi spoilerul).

Precauție generală privind exteriorul

Este foarte important să urmați instrucțiunile de pe etichetă atunci când utilizați substanțe chimice pentru curățare sau polish. Citiți toate avertismentele și precauțiile care apar pe etichetă.

Întreținerea finisajului

Spălare

Pentru a proteja finisajul vehiculului de rugină și deteriorare, spălați-l cu atenție cel puțin o dată pe lună cu apă călduță sau rece.

Dacă folosiți vehiculul pe teren accidentat, trebuie să îl spălați după fiecare călătorie de acest gen. Acordați o atenție deosebită eliminării acumulărilor de sare, murdărie, noroi și alte materiale străine. Asigurați-vă că orificiile de scurgere din marginile inferioare ale ușilor și ale pragurilor sunt menținute curate.

Insectele, gudronul, seva copacilor, excrementele pasărilor, poluarea industrială și depozitele similare pot deteriora finisajul vehiculului dacă nu sunt îndepărtate imediat.

Chiar și spălarea promptă cu apă simplă poate să nu elimine complet toate aceste depozite. Poate fi utilizat un săpun ușor, sigur pentru utilizarea pe suprafețe vopsite. După spălare, clătiți bine vehiculul cu apă călduță sau rece. Nu permiteți uscarea soluției de săpun pe finisaj.

ATENȚIE
  • Nu utilizați soluții de săpun puternice, detergenți chimici sau apă fierbinte și nu spălați vehiculul în lumina directă a razelor solare sau atunci când caroseria vehiculului este caldă.

  • Aveți grijă atunci când spălați geamurile laterale ale vehiculului.

    Apa se poate scurge prin geamuri și poate să ude interiorul, îndeosebi dacă se utilizează apă la înaltă presiune.

  • Pentru a preveni deteriorarea pieselor din plastic și a lămpilor, nu curățați cu solvenți chimici sau detergenți puternici.

AVERTIZARE

Frâne umede

După spălarea vehiculului, testați frânele în timp ce conduceți încet pentru a vedea dacă acestea au fost afectate de apă. Dacă performanța la frânare este redusă, uscați frânele apăsându-le ușor în timp ce mențineți o viteză mică înainte.

Spălarea cu presiune înaltă

  • Atunci când utilizați aparate de spălare cu înaltă presiune, asigurați-vă că mențineți o distanță suficientă față de vehicul.

    O distanță insuficientă sau o presiune excesivă poate duce la deteriorarea componentelor sau la pătrunderea apei.

  • Nu pulverizați apă pe cameră, pe senzori sau în zona adiacentă direct cu un aparat de spălare cu înaltă presiune. Șocul aplicat de apa cu înaltă presiune ar putea cauza o funcționare anormală a dispozitivului.

  • Nu aduceți duza de evacuare aproape de burdufuri (carcase de plastic sau de cauciuc) sau conectori, pentru că pot fi avariați dacă intră în contact cu apa la înaltă presiune.

ATENȚIE
  • Spălarea cu apă în compartimentul motorului, inclusiv spălarea cu apă cu înaltă presiune, poate cauza defectarea circuitelor electrice dispuse în compartimentul motorului.

  • Nu permiteți niciodată apei sau altor lichide să intre în contact cu componentele electronice/electrice din interiorul vehiculului întrucât acest lucru le-ar putea deteriora.

Ceruire

Ceruiți vehiculul atunci când apa nu mai formează perle pe vopsea. Spălați și uscați întotdeauna vehiculul înainte de ceruire. Utilizați o ceară lichidă sau sub formă de pastă de bună calitate și urmați instrucțiunile producătorului. Ceruiți toate ornamentele metalice, pentru a le proteja și a menține luciul acestora.

Îndepărtarea uleiului, a gudronului și a altor materiale similare cu un agent de îndepărtare a petelor va duce de obicei la desprinderea cerii de pe finisaj. Asigurați-vă că veți cerui din nou aceste zone chiar dacă restul vehiculului nu are nevoie încă de ceruire. Nu aplicați ceară pe suprafețele reliefate nevopsite, deoarece acestea își pot pierde luciul.

ATENȚIE
  • Ștergerea prafului sau a murdăriei de pe caroserie utilizând o lavetă uscată va cauza zgârierea finisajului.

  • Nu utilizați pe piesele cromate sau din aluminiu anodizat lână metalică, agenți de curățare abrazivi, detergenți acizi sau detergenți puternici care conțin acizi puternic alcalini sau caustici. Acest lucru ar putea avea drept rezultat o deteriorare a straturilor de protecție și ar putea cauza decolorarea sau deteriorarea vopselei.

Repararea deteriorărilor finisajului

Zgârieturile profunde sau ciobirile provocate de pietre pe suprafața vopsită trebuie să fie reparate imediat. Metalul expus va rugini rapid și poate duce la cheltuieli majore de reparație.

NOTĂ

Dacă autovehiculul dvs. este deteriorat și necesită reparații la partea metalică sau înlocuire, asigurați-vă că atelierul auto aplică materialele anticorozive la piesele reparate sau înlocuite.

Întreținerea metalului lucios

  • Pentru a îndepărta gudronul rutier și insectele, utilizați un agent de îndepărtare a gudronului, iar nu o racletă sau un alt obiect ascuțit.

  • Pentru a proteja de coroziune suprafețele pieselor din metal lucios, aplicați un strat de ceară sau de conservant pe bază de crom și frecați până se obține un luciu puternic.

  • În condiții de vreme de iarnă sau în zone de coastă, acoperiți piesele metalice lucioase cu un strat mai gros de ceară sau conservant. Dacă este necesar, acoperiți piesele respective cu vaselină rectificată non-corozivă sau altă substanță protectoare.

Întreținerea carenajului inferior

Materialele corozive utilizate pentru îndepărtarea gheții și a zăpezii și pentru controlul prafului se pot colecta pe carenajul inferior. Dacă aceste materiale nu sunt îndepărtate, ruginirea accelerată poate apărea pe părțile inferioare ale carenajului, cum ar fi conductele de combustibil, șasiul, podeaua și sistemul de evacuare, chiar dacă au fost tratate cu protecție împotriva ruginirii.

Clătiți temeinic carenajul inferior al vehiculului și orificiile roților cu apă călduță sau rece o dată pe lună, după deplasarea pe terenuri accidentate și la finalul fiecărei ierni. Acordați atenție deosebită acelor zone, întrucât este dificil să se vadă tot noroiul și toată murdăria. Umezirea murdăriei de pe drum fără a o îndepărta va face mai mult rău decât bine. Colțurile inferioare ale ușilor, pragurilor și elementelor cadrului au orificii de drenare care nu ar trebui să se înfunde cu murdărie; apa reținută în aceste zone poate cauza ruginirea.

AVERTIZARE

După spălarea vehiculului, testați frânele în timp ce conduceți încet pentru a vedea dacă acestea au fost afectate de apă. Dacă performanța la frânare este redusă, uscați frânele apăsându-le ușor în timp ce mențineți o viteză mică înainte.

Întreținerea jantelor de aluminiu

Jantele de aluminiu sunt acoperite cu un strat de vopsea de protecție, invizibil.

  • Nu folosiți agenți de curățare abrazivi, elemente de lustruire, solvenți sau perii de sârmă, pe jantele de aluminiu. Aceștia pot zgâria sau deteriora finisajul.

  • Curățați roata după ce s-a răcit.

  • Utilizați doar o soluție de săpun neutru sau un detergent neutru și clătiți temeinic cu apă. De asemenea, asigurați-vă că veți clăti roțile după deplasarea pe carosabil pe care s-a aplicat sare pentru deszăpezire. Acest lucru preîntâmpină coroziunea.

  • Evitați spălarea roților cu perii de spălare a mașinilor cu înaltă viteză.

  • Nu utilizați niciun detergent alcalin sau acid. Aceștia pot strica sau coroda jantele de aluminiu acoperite cu vopsea pentru protecție.

Protecție anticorozivă

Protejarea vehiculului dvs. împotriva coroziunii

Aplicând cele mai avansate practici de design și proiectare pentru a combate coroziunea, producem vehicule de cea mai înaltă calitate. Însă aceasta este doar o parte din munca noastră. Pentru a obține rezistența la coroziune pe termen lung pe care vehiculul dvs. o poate oferi, sunt necesare și cooperarea și asistența proprietarului.

Cauze comune ale coroziunii

Cele mai comune cauze ale coroziunii pe vehiculul dvs. sunt:

  • Sarea, murdăria și umezeala de pe carosabil cărora li se permite acumularea sub vehicul.

  • Îndepărtarea straturilor de vopsea sau de protecție din cauza unor zgârieturi și crestături cauzate de pietre, pietriș sau frecare, care lasă metalul neprotejat expus la coroziune.

Zone cu o coroziune puternică

Dacă locuiți într-o zonă unde vehiculul dvs. este expus periodic la materiale corozive, protecția la coroziune este deosebit de importantă. Câteva dintre cauzele comune al coroziunii accelerate sunt sărurile aplicate pe carosabil, substanțele chimice pentru controlul prafului, aerul oceanic și poluarea industrială.

Umezeala sporește coroziunea

Umezeala creează condițiile în care este cel mai probabil să se producă o coroziune. De exemplu, coroziunea este accelerată de umiditatea înaltă, îndeosebi atunci când temperaturile sunt doar puțin peste valorile de îngheț. În astfel de condiții, materialul coroziv este menținut în contact cu suprafața vehiculului de umezeala care se evaporă lent. Noroiul este deosebit de coroziv deoarece se usucă lent și menține umezeala în contact cu vehiculul. Cu toate că noroiul pare să fie uscat, acesta poate în continuare să rețină umezeală și să contribuie la coroziune. Temperaturile înalte pot de asemenea să accelereze coroziunea pieselor care nu sunt ventilate corect, astfel încât umezeala să poată să fie dispersată.

Din toate aceste motive, este deosebit de important să mențineți vehiculul dvs. curat și fără noroi sau acumulări de alte materiale. Acest lucru este valabil nu doar pentru suprafețele vizibile, ci îndeosebi pentru partea inferioară a vehiculului.

Pentru a ajuta la prevenirea coroziunii

Puteți ajuta la prevenirea coroziunii prin respectarea următoarelor sugestii:

Mențineți vehiculul curat

Cea mai bună modalitate de prevenire a coroziunii este menținerea vehiculului curat și fără materiale corozive. Este foarte important să acordați atenție la partea inferioară a vehiculului.

  • Dacă locuiți într-o zonă cu condiții puternice de coroziune - unde se utilizează săruri pentru carosabil, lângă ocean, zone cu poluare industrială, ploaie acidă etc. - trebuie să acordați mai multă atenție pentru a preveni coroziunea. În perioada iernii, spălați cu furtunul partea inferioară a vehiculului cel puțin o dată pe lună și asigurați clătirea temeinică a părții inferioare după trecerea iernii.

  • Atunci când curățați sub vehicul, acordați atenție deosebită componentelor de sub aripi și de sub alte zone mascate. Procedați minuțios; o simplă umezire a noroiului acumulat în loc de o îndepărtare prin spălare va accelera coroziunea în loc să o prevină. Apa la înaltă presiune și aburul sunt deosebit de eficiente în îndepărtarea noroiului acumulat și a materialelor corozive.

  • Atunci când curățați panourile inferioare ale portierelor, pragurile și lonjeroanele, asigurați-vă că orificiile de drenare sunt menținute deschide, astfel încât umezeala să poată să iasă și să nu fie reținută în interior, pentru a accelera coroziunea.

Mențineți garajul uscat

Nu parcați vehiculul într-un garaj cu umezeală, slab ventilat. Acest lucru creează un mediu favorabil pentru coroziune. Acest lucru este valabil mai ales dacă spălați vehiculul în garaj sau dacă îl duceți în garaj atunci când încă este umed sau acoperit cu zăpadă, gheață sau noroi. Chiar și un garaj încălzit poate contribui la coroziune dacă nu este bine ventilat astfel încât umezeala să se disperseze.

Mențineți vopseaua și căptușelile în stare bună

Zgârieturile sau ciobirile finisajului ar trebui să fie acoperite cu vopsea pentru acoperirea zgârieturilor de îndată ce acest lucru este posibil, pentru a reduce riscul de coroziune. Dacă metalul neacoperit devine vizibil, se recomandă efectuarea unei inspecții de către un organism calificat și un atelier de caroserii.

Excrementele de păsări: Excrementele de păsări sunt foarte corozive și pot deteriora suprafețele vopsite în doar câteva ore. Îndepărtați întotdeauna excrementele de păsări cât mai curând posibil.

Nu neglijați interiorul

Umezeala se poate instala sub covorașe și poate cauza coroziune. Verificați periodic sub covorașe, pentru a vă asigura că acestea sunt uscate. Procedați cu deosebită atenție dacă transportați în vehicul îngrășăminte, materiale de curățare sau substanțe chimice.

Acestea ar trebui să fie transportate doar în recipiente adecvate și orice deversare sau scurgere ar trebui să fie curățată, clătită cu apă curată și uscată temeinic.