Căutare doar după titlu
Acasă > Întreținere > Sistem de control al emisiilor > 3. Sistem de control al emisiilor de gaze

3. Sistem de control al emisiilor de gaze

Sistemul de control al emisiilor de gaze este un sistem foarte eficient, care controlează emisiile de gaze în timp ce menține o bună performanță a vehiculului.

Precauții privind gazele de evacuare de la motor (monoxid de carbon)

  • Monoxidul de carbon poate să fie prezent împreună cu alte fumuri de evacuare. Din acest motiv, dacă simțiți miros de fumuri de evacuare de orice tip în interiorul vehiculului, dispuneți imediat inspectarea și repararea acestuia. Dacă bănuiți vreodată că în vehicul intră fumuri de evacuare, conduceți doar cu toate geamurile complet deschise. Dispuneți imediat verificarea și repararea vehiculului.

    AVERTIZARE

    Evacuare

    Gazele de evacuare de la motor conțin monoxid de carbon (CO). Cu toate că este incolor și inodor, acesta este periculos și ar putea să fie letal dacă este inhalat. Urmați instrucțiunile de pe această pagină pentru a evita intoxicarea cu CO.

  • Nu operați motorul în zone delimitate sau închise (precum garaje) mai mult decât este necesar pentru a deplasa vehiculul în interiorul sau în afara acelei zone.

  • Atunci când vehiculul este oprit într-o zonă deschisă mai mult timp cu motorul pornit, ajustați sistemul de ventilare (în funcție de necesitate) pentru a trage în vehicul aer din exterior.

  • Nu stați niciodată într-un vehicul parcat sau oprit o perioadă îndelungată de timp cu motorul pornit.

  • Atunci când motorul pierde din viteză sau nu pornește, încercările excesive de repornire a motorului pot cauza deteriorarea sistemului de control al emisiilor.

Precauții privind operarea convertoarelor catalitice (dacă este echipat)

AVERTIZARE

Foc

  • Un sistem de evacuare fierbinte poate aprinde obiectele inflamabile de sub vehicul. Nu parcați vehiculul peste sau lângă obiecte inflamabile precum iarbă, vegetație, hârtie, frunze etc.

  • Sistemul de evacuare și sistemul catalitic sunt foarte fierbinți atunci când motorul rulează sau imediat după ce motorul este oprit. Mențineți distanța față de sistemul de evacuare și catalitic; în caz contrar, puteți suferi arsuri.

    De asemenea, nu îndepărtați radiatorul din jurul sistemului de evacuare, nu etanșați baza vehiculului și nu acoperiți vehiculul în vederea controlului coroziunii. Acest lucru ar putea prezenta un risc de incendiu în anumite condiții.

Vehiculul dvs. este echipat cu un dispozitiv de control al emisiilor cu convertor catalitic.

Din acest motiv, trebuie să se respecte următoarele precauții:

  • Alimentați vehiculul în conformitate cu Mai multe detalii.

  • Nu operați vehiculul dacă există semne de funcționare anormală, precum rateu la aprindere sau o pierdere observabilă a performanței.

  • Nu utilizați în mod necorespunzător și nu abuzați motorul. Exemple de utilizare necorespunzătoare sunt deplasarea inerțială cu contactul oprit și coborârea pantelor în viteză cu contactul oprit.

  • Nu operați motorul la o viteză mare la ralanti pe perioade extinse (5 minute sau mai mult).

  • Nu modificați și nu manipulați nicio piesă a motorului sau a sistemului de control al emisiilor. Toate inspecțiile și ajustările trebuie să fie efectuate la un atelier specializat. Kia vă recomandă să vizitați un dealer/centru de service autorizat Kia.

  • Evitați să conduceți cu un nivel de combustibil extrem de mic. Dacă rămâneți fără combustibil, acest lucru ar putea cauza rateuri la aprinderea motorului, deteriorând convertorul catalitic.

Nerespectarea acestor precauții ar putea avea drept rezultat deteriorarea convertorului catalitic și a vehiculului dvs.

În plus, astfel de acțiuni ar putea anula garanțiile dvs.

Filtru de particule benzină (GPF) (dacă este echipat)

Filtrul de particule de benzină (GPF) este sistemul care îndepărtează funinginea din gazele de evacuare. Spre deosebire de un filtru de aer de unică folosință, sistemul GPF arde (oxidează) și îndepărtează automat funinginea acumulată în timpul deplasării.

Cu toate acestea, deplasarea repetată pe distanțe scurte sau deplasarea pe distanțe mari la o viteză mică poate duce la oprirea îndepărtării automate de către sistemul GPF a funinginii acumulate. Dacă funinginea acumulată atinge o anumită cantitate, lampa de avertizare GPF () se aprinde. Pentru a reopera sistemul GPF, vehiculul trebuie să fie condus mai mult de 30 de minute la o viteză de 80 km/h (50 mph) și mai mare. Asigurați-vă că sunt întrunite următoarele condiții: siguranță în trafic, transmisia în treapta a 3-a sau mai sus și turația motorului 1.500-4.000 rot./min. Deplasarea cu 80 km/h (50 mph) sau mai mult pentru perioada recomandată va face ca sistemul GPF să își reia funcționarea și ca lampa de avertizare GPF să se stingă.

Dacă indicatorul GPF rămâne aprins sau mesajul de avertizare „Check exhaust system” (Verificați sistemul de evacuare) se aprinde și după rularea la viteza recomandată în intervalul de timp necesar, vizitați un atelier specializat și verificați sistemul GPF. Kia vă recomandă să vizitați un dealer/service partener autorizat Kia. Dacă veți continua rularea cu indicatorul GPF aprins, sistemul GPF poate fi avariat și consumul de combustibil poate crește.