Siguranțe
* Partea stângă: Normal partea dreaptă: Arsă
Sistemul electric al unui vehicul este protejat de siguranțe împotriva deteriorării provocată de supraîncărcarea electrică.
Acest vehicul are 2 (sau 3) tablouri de siguranțe, unul amplasat în panoul tapițat de pe partea șoferului, celelalte în compartimentul motorului lângă baterie.
Dacă oricare dintre lămpile, accesoriile sau comenzile vehiculului dvs. nu funcționează, verificați siguranța corespunzătoare a circuitului. Dacă s-a ars o siguranță, elementul din interiorul siguranței se va topi.
Dacă sistemul electric nu funcționează, verificați mai întâi tabloul de siguranțe de pe partea șoferului.
Înainte de înlocuirea unei siguranțe arse, deconectați cablul negativ al bateriei.
Înlocuiți întotdeauna o siguranță arsă cu una de aceeași clasă.
Dacă siguranța înlocuită se arde, acest fapt indică o problemă de natură electrică. Evitați să utilizați sistemul în cauză și consultați imediat un atelier specializat. Kia vă recomandă să consultați un distribuitor/partener de service Kia autorizat.
Sunt folosite trei tipuri de siguranțe: tip lamelă pentru amperaj mic, tip cartuș, și multisiguranță pentru amperaj mai mare.
Înlocuirea siguranței
-
Întotdeauna înlocuiți o siguranță cu o altă siguranță care are aceeași putere nominală.
-
O siguranță cu o capacitate mai înaltă ar putea cauza deteriorarea și un posibil incendiu.
-
Nu instalați niciodată un cablu sau o folie de aluminiu în locul siguranței adecvate, nici măcar ca reparație temporară. Acest lucru ar putea cauza o deteriorare extinsă la nivelul cablajului și un posibil incendiu.
-
Nu modificați cablajele electrice ale vehiculului și nu adăugați din proprie voință altele.
Nu utilizați o șurubelniță sau orice alt obiect metalic pentru a îndepărta siguranțele, întrucât acest lucru ar putea cauza un scurtcircuit și deteriorarea sistemului.
-
La înlocuirea unei siguranțe, aduceți contactul în poziția „OFF” și închideți comutatoarele tuturor dispozitivelor electrice, apoi deconectați borna (-) bateriei.
-
Tabloul de siguranțe/relee efectiv ar putea să fie diferit de articolele echipate.
-
Atunci când înlocuiți o siguranță arsă sau un releu ars cu una (unul) nou(ă), asigurați-vă că noua siguranță sau noul releu se potrivește ferm în cleme. Prinderea incompletă a siguranței sau a releului ar putea cauza deteriorarea cablajului și a sistemelor electrice ale vehiculului și un posibil incendiu.
-
Nu îndepărtați siguranțe, relee și borne prinse cu bolțuri sau piulițe. Siguranțele, releele și bornele ar putea fi prinse incomplet și ar putea cauza un posibil incendiu. Dacă siguranțele, releele și bornele prinse cu șuruburi sau piulițe sunt arse, consultați un atelier specializat. Kia vă recomandă să consultați un distribuitor/partener de service Kia autorizat.
-
Nu introduceți în bornele de siguranțe/relee niciun alt obiect în afară de siguranțe sau relee, precum un dispozitiv de acționare sau un cablaj. Acest lucru ar putea cauza o eroare de contact și defectarea sistemului.
-
Nu cuplați șurubelnițe sau cablaje neoriginale în borna proiectată inițial doar pentru siguranțe și relee. Sistemul electric și cablajul interiorului vehiculului ar putea fi deteriorate sau arse din cauza erorii de contact.
-
Când conectați direct fire la luminile de poziție sau înlocuiți becul cu unul care depășește capacitatea normală, pentru instalarea unei remorci etc., blocul interior de joncțiune poate fi ars.
Inspectați vizual capacul bateriei pentru a vă asigura că este închis complet. În cazul în care capacul bateriei nu este închis complet, în sistem poate pătrunde umezeală, care poate deteriora componentele electrice.
Legarea aleatorie a firelor este interzisă la montajul de echipamente suplimentare
Utilizarea legării aleatorii a firelor în vehicul poate fi periculoasă din cauza posibilelor defecțiuni sau alterării performanțelor vehiculului.
Folosirea legării aleatorii, mai ales pentru Infotainment sau sistemul antifurt, pentru controlul la distanță al motorului, telefon în vehicul sau radio, poate avaria vehiculul sau poate produce un incendiu.
Modificarea vehiculului este interzisă
Nu încercați sub nicio formă să modificați vehiculul. Acest lucru este ilegal și ar putea afecta performanța, durabilitatea și siguranța vehiculului. De asemenea, nu se oferă garanție pentru probleme cauzate de modificare.
Luați în considerare problemele de siguranță care pot fi produse de modificările vehiculului prin folosirea dispozitivelor electrice neautorizate (lampă, cutie neagră, echipament electric, dispozitiv diagnoză, dispozitiv comunicare etc.). Acest lucru poate cauza defectarea vehiculului, deteriorarea cablajului, descărcarea bateriei, deteriorarea conectorului sau incendii.
Precauții geamuri cu tentă
Geamurile cu tentă (în special cele cu folie metalică) pot produce distorsiuni de comunicare sau recepționare slabă a posturilor radio și defecțiuni ale sistemului de aprindere automată a luminilor, din cauza schimbării excesive a iluminării din interiorul vehiculului. Soluția utilizată poate curge și în dispozitivele electrice sau electronice, producând distorsiuni sau defecțiuni.