Bunele practici de frânare
-
Ori de câte ori părăsiți vehiculul sau parcați, activați întotdeauna frâna de parcare cât mai mult posibil și puneți transmisia vehiculului în poziția de parcare. Vehiculele care nu sunt puse complet în poziția de parcare și nu au setată frâna de parcare sunt supuse riscului de deplasare accidentală și de rănire a dvs. sau a altor persoane.
-
Toate vehiculele trebuie să aibă în permanență frâna de parcare aplicată complet atunci când sunt parcate, pentru a evita deplasarea accidentală a mașinii, care poate răni pasagerii sau pietonii.
-
După parcarea vehiculului, verificați dacă frâna de parcare nu este cuplată și dacă indicatorul frânei de parcare se stinge înainte de pornire.
-
Deplasarea prin apă poate duce la udarea frânelor. De asemenea, acestea se pot uda când se spală mașina. Frânele ude pot fi periculoase! Mașina nu se va opri la fel de repede dacă frânele sunt umede. Frânele umede pot face ca mașina să tragă într-o parte.
Pentru a usca frânele, aplicați ușor frânele până când acțiunea de frânare revine la normal, având grijă să țineți în permanență mașina sub control. Dacă acționarea frânelor nu revine la normal, opriți cât mai repede posibil într-un loc sigur și verificați vehiculul la un service autorizat.
Kia vă recomandă să contactați un distribuitor/partener de service Kia autorizat.
-
Nu vă deplasați în pantă cu mașina scoasă din viteză. Este extrem de periculos. Țineți mașina în viteză în permanență, folosiți frânele pentru a încetini, apoi treceți într-o viteză inferioară, astfel încât frâna de motor să vă ajute să mențineți o viteză sigură.
-
Nu „călăriți” pedala de frână. Poate fi periculos să vă sprijiniți piciorul pe pedala de frână în timpul condusului deoarece poate duce la supraîncălzirea frânei și la pierderea eficienței acesteia. De asemenea, crește uzura componentelor frânei.
-
Dacă faceți pană la un cauciuc în timp ce vă deplasați, aplicați ușor frânele și țineți mașina îndreptată spre față în timp ce încetiniți. Când mergeți suficient de încet pentru a putea efectua următoarele acțiuni, ieșiți de pe șosea și opriți într-un loc sigur.
-
Dacă autoturismul dvs. este echipat cu transmisie automată/transmisie dublu ambreiaj, nu lăsați autoturismul să alunece înainte. Pentru a evita alunecarea înainte, țineți ferm piciorul pe pedala de frână când opriți autoturismul.
-
Fiți atenți când parcați pe o rampă. Aplicați ferm frâna de parcare și puneți schimbătorul în poziția P (Parcare). Dacă vehiculul este îndreptat spre vale, puneți roțile din față în curbă pentru a ajuta vehiculul să nu alunece. Dacă vehiculul este îndreptat spre sus, scoateți roțile din față din curbă pentru a ajuta vehiculul să nu alunece. Dacă nu există nicio curbă sau dacă din alte motive trebuie să împiedicați vehiculul să alunece, blocați roțile.
-
În anumite situații, frâna de parcare poate îngheța în poziția aplicată. Cel mai probabil, aceasta se va întâmpla dacă există o acumulare de zăpadă sau gheață în jurul sau aproape de frânele din spate sau dacă sunt ude frânele. Dacă există riscul să se blocheze frâna de parcare, aplicați-o doar temporar cât timp puneți schimbătorul în poziția P (transmisie automată/transmisie dublu ambreiaj) sau în treapta întâi sau marșarier (transmisie manuală) și blocați roțile din spate, astfel încât vehiculul să nu poată aluneca. Apoi decuplați frâna de parcare.
-
Nu mențineți vehiculul în rampă folosind pedala de accelerație. Astfel transmisia se poate supraîncălzi. Folosiți întotdeauna pedala de frână sau frâna de parcare.