מערכת בקרת גזי הפליטה (אם מצויד)
מערכת בקרת הפליטה של הרכב מכוסה במסגרת אחריות מוגבלת כתובה. יש לעיין בפרטי האחריות, הכלולים בספר האחריות והתחזוקה של הרכב.
כדי לעמוד בכל תקנות פליטת המזהמים, הרכב מצויד במערכת בקרת פליטה.
למעשה, יש שלוש מערכות לבקרת פליטה:
-
מערכת בקרת אדי בית הארכובה
-
מערכת בקרת אדי דלק
-
מערכת בקרת גזי הפליטה
כדי להבטיח תפקוד יעיל של מערכות בקרת הפליטה, הביאו את הרכב לבדיקה במוסך מקצועי בהתאם למועדי התחזוקה המפורטים במדריך זה. KIA ממליצה לפנות למשווק/ספק שירות מורשה של KIA.
הנחיות זהירות לביצוע מבחן הרישוי השנתי (מכוניות שמצוידות במערכת יציבות אלקטרונית (ESC))
-
כדי למנוע פעולה לא סדירה של המכונית במהלך הבדיקה בדינמומטר, יש לנתק את מערכת בקרת היציבות האלקטרונית (ESC) באמצעות לחיצה על מתג ESC.
-
בתום הבדיקה בדינמומטר יש לשוב ולהפעיל את מערכת ESC בלחיצה נוספת על מתג ESC.
1. מערכת בקרת אדי בית הארכובה
מערכת האוורור הפעיל של בית הארכובה משמשת למניעת זיהום אוויר הנגרם מהגזים הנפלטים מבית הארכובה. מערכת זו מספקת אוויר מסונן טרי אל בית הארכובה דרך צינור יניקת האוויר. בתוך בית הארכובה, האוויר הנקי מתערבב עם הגזים הנפלטים מבית הארכובה, ועובר דרך שסתום PCV (שסתום אוורור בית ארכובה פעיל) לתוך מערכת היניקה.
2. מערכת בקרת אדי דלק
מערכת בקרת אדי הדלק נועדה למנוע דליפת אדי דלק אל האטמוספירה.
אדי דלק הנוצרים במיכל הדלק נספגים ומאוחסנים בקניסטר שברכב. כאשר המנוע פועל, נשאבים אדי הדלק שנספגו בקניסטר אל מיכל האיזון דרך השסתום הסולנואידי לבקרת ניקוז האוויר.
השסתום הסולנואידי לבקרת ניקוז האוויר נשלט על-ידי מודול בקרת המנוע (ECM), כאשר טמפרטורת נוזל הקירור של המנוע נמוכה במהלך פעולה בסיבובי סרק, שסתום PCSV נסגר כדי למנוע כניסת אדי דלק למנוע. לאחר שהמנוע מתחמם לטמפרטורת עבודה רגילה, שסתום PCSV נפתח כדי להכניס את אדי הדלק למנוע.
3. מערכת בקרת גזי הפליטה
מערכת בקרת גזי הפליטה היא מערכת בעלת יעילות גבוהה אשר שולטת ברמת המזהמים בגזי הפליטה תוך שמירה על ביצועים טובים של הרכב.
-
פחמן חד-חמצני עלול להימצא ביחד עם גזי פליטה אחרים. לכן, אם אתם מריחים אדי דלק מסוג כלשהו בתוך הרכב, דאגו לבדוק אותו ולתקנו מיד. אם אתם חושדים שגזי פליטה נכנסים לרכב, הקפידו לנהוג רק כאשר כל החלונות פתוחים במלואם. דאגו לבדוק את הרכב ולתקנו מיד.
פליטה
גזי הפליטה של המנוע מכילים פחמן חד-חמצני (CO). על אף שהוא חסר צבע וריח, הוא גז מסוכן ועלול להיות קטלני במקרה של שאיפה. פעל בהתאם להוראות המפורטות בדף זה, כדי להימנע מהרעלת CO.
-
אל תפעיל את המנוע באזורים סגורים (כגון חניה ביתית סגורה), יותר מהנדרש כדי להסיע את הרכב מחוץ לאזור הסגור.
-
כאשר הרכב עומד עם מנוע פועל באזור פתוח, ליותר מאשר זמן קצר בלבד, כוונן את מערכת האוורור (לפי הצורך) לשאיבת אוויר חיצוני לתוך הרכב.
-
אסור בהחלט לשבת ברכב חונה או ברכב העומד לפרק זמן ממושך, כאשר המנוע פועל.
-
עלול להיגרם נזק למערכת בקרת הפליטה אם מבצעים ניסיונות התנעה רבים כאשר המנוע מדומם (נחנק) או אינו מותנע.
סכנת שרפה
-
מערכת פליטה חמה עלולה להצית פריטים דליקים מתחת לרכב. אסור להחנות את הרכב, להפעיל את המנוע בסיבובי סרק או לנהוג מעל עצמים דליקים, כגון עשב יבש, צמחייה, נייר, עלים וכדומה.
-
מערכת הפליטה והממיר הקטליטי נעשים חמים מאוד במהלך הפעולה של המנוע ומיד לאחר הדממתו. למניעת כוויות שמור מרחק ממערכת הפליטה ומהממיר הקטליטי.
אסור להסיר את מגן החום של מערכת הפליטה, אסור לאטום את החלק התחתון של הרכב ואין לצפות את הרכב באמצעים להגנה מפני שיתוך. בתנאים מסוימים עלולה להיווצר סכנה להתלקחות שריפה.
ברכב מותקן ממיר קטליטי המהווה חלק ממערכת בקרת הפליטה.
לכן יש לנקוט באמצעי הזהירות הבאים:
-
הקפד לתדלק את הרכב בהתאם להוראות המפורטות ב פרטים נוספים.
-
אל תפעיל את הרכב כאשר יש סימנים של תקלת מנוע, כגון זיוף (החטאת שרפה) או ירידה מוחשית בביצועים.
-
אל תעשה שימוש לא נכון במנוע. דוגמאות לשימוש לא נכון הן נסיעת גלישה ברכב כשמתג ההתנעה במצב כבוי, ונסיעה במורד תלול כשמתג ההתנעה במצב כבוי כשמשולב הילוך.
-
אל תפעילו את המנוע בסרק במהירויות מנוע גבוהות למשך פרקי זמן ממושכים (5 דקות או יותר).
-
אל תשנו או תטפלו בכל חלק שהוא ממערכת בקרת הפליטה. כל הבדיקות והכוונונים חייבים להתבצע במוסך מקצועי. מומלץ לפנות למרכז שירות מורשה של Kia.
-
הימנע מנסיעה כאשר מפלס הדלק נמוך מאוד. הפעלת הרכב עד להתרוקנות מיכל הדלק עלולה לגרום להחטאת שריפה שתזיק לממיר הקטליטי.
אי-ציות לאמצעי הזהירות האלה, עלול לגרום נזק לממיר הקטליטי ולרכב. בנוסף לכך, פעולות שכאלה עלולות לבטל את תוקף האחריות שלכם.
מסנן החלקיקים למנוע בנזין (GPF) מסיר את הפיח שנפלט מהרכב. בניגוד למסנן אוויר חד-פעמי, מערכת ה-GPF מבעירה (מחמצן) ומסננת את הפיח שהצטבר באופן אוטומטי במהלך הנסיעה.
יחד עם זאת, נסיעות תכופות למרחקים קצרים, או נסיעות למרחקים ארוכים במהירות נמוכה, עלולות למנוע את ההסרה האוטומטית של הפיח שהצטבר על ידי מערכת ה-GPF. אם כמות הפיח שהצטבר מגיעה לסף מסוים, נורת האזהרה של ה-GPF () תידלק. כדי שמערכת ה-GPF תשוב לפעול, יש לנהוג ברכב למשך יותר מ-30 דקות במהירות של 80 קמ"ש (50 מייל לשעה) לפחות. יש להקפיד על התנאים הבאים: תנאי נהיגה בטוחים בכביש, נהיגה בהילוך שלישי ומעלה ומהירות מנוע של 1,500–4,000 סל"ד. נסיעה במהירות של 80 קמ"ש (50 מייל לשעה) ומעלה במשך פרק הזמן המומלץ תגרום למערכת ה-GPF לשוב לפעול ונורית ההתראה של מערכת GPF תכבה.
אם נורית האזהרה של ה-GPF עדיין מוארת או שההודעה "check exhaust system" (בדוק את מערכת הפליטה) מוצגת גם לאחר נסיעה במהירות המומלצת ובזמן המומלץ, יש לפנות למוסך מקצועי לבדיקת מערכת ה-GPF. אם ממשיכים לנהוג כשנורית ההתראה של מסנן החלקיקים למנוע בנזין מאירה, עלול להיגרם נזק למסנן החלקיקים למנוע בנזין וצריכת הדלק תעלה.
מסנן החלקיקים למנוע דיזל (DPF) מסיר את הפיח שנפלט מהרכב.
בניגוד לקרב הסינון החד פעמי של מסנן האוויר, מבעיר (מחמצן) מסנן החלקיקים למנוע דיזל את הפיח שהצטבר ומסיר אותו בהתאם לתנאי הנסיעה. כלומר, הפיח שהצטבר מובער ומוסר בפועל על ידי מערכת הבקרה של המנוע תוך ניצול הטמפרטורות הגבוהות שמתפתחות במערכת הפליטה בנסיעה רגילה או מהירה. אולם, אם נוסעים ברכב פעמים רבות למרחקים קצרים או במהירות נמוכה במשך פרק זמן ארוך, לא יוסר באופן אוטומטי הפיח שהצטבר בשל הטמפרטורה הנמוכה של גזי הפליטה. יותר מכמות מסוימת של פיח, נורית התקלה () נדלקת.
כאשר נורית חיווי התקלה מהבהבת, היא עשויה להפסיק להבהב לאחר שנוסעים ברכב במהירות של יותר מ-60 קמ"ש (37 מייל לשעה) או בהילוך שני עם 1500-2500 סל"ד מנוע לפרק זמן מסוים (למשך כ-25 דקות).
אם נורית החיווי של מערכת ה-ESC () ממשיכה להבהב או שהודעת „בדוק את מערכת הפליטה“ מופיעה למרות התהליך, בדוק את מערכת DPF במוסך מומחה. KIA ממליצה לפנות למשווק/ספק שירות מורשה של KIA. אם ממשיכים לנסוע במשך פרק זמן ארוך כשנורית חיווי תקלה מהבהבת, עלול להיגרם נזק למערכת מסנן חלקיקים למנוע דיזל, צריכת הדלק תהיה גבוהה יותר ועמידות המנוע עלולה להיפגע בשל דילול השמן.
סולר (בכלי רכב שמצוידים במסנן חלקיקים למנוע דיזל)
בכלי רכב שמצוידים במערכת מסנן חלקיקים למנוע דיזל מומלץ להשתמש בסולר לתחבורה שנמצא בפיקוח.
כתוצאה משימוש בסולר בעל תכולה גבוה של גפרית (יותר מ-50 ppm של גפרית) עלול להיגרם נזק למערכת מסנן החלקיקים למנוע דיזל ופליטה של עשן לבן.
- מכיל נושאים
- מערכת Lean NOx Trap
- מערכת לחיזור קטליטי בררני