טיפוח חיצוני
זהירות כללית בטיפוח חיצוני
חשוב ביותר לציית להנחיות המופיעות בתווית, כאשר משתמשים בכל חומר ניקוי או ליטוש כימי. קרא את כל האזהרות והערות הזהירות, המופיעות על התווית.
אם אתם מחנים את הרכב מסביב לשלט חוצות מפלדת אל-חלד או בבניין שקירותיו עשויים מחלונות וכדומה, עלול להיגרם נזק לעיטורי הפלסטיק החיצוני (בפגוש, בכנף ספוילר, בחיפויים, בפנסים, במראות החיצוניות וכדומה) כתוצאה מהשתקפות אור השמש מהמבנה החיצוני. כדי להימנע מגרימת נזק לעיטורי הפלסטיק החיצוניים, יש להחנות את הרכב רחוק מאזורים שבהם עלולה להיווצר השתקפות אור או להשתמש בכיסוי מגן לרכב. (בהתאם לסוג הרכב, סוג העיטור החיצוני, כמו למשל כנף ספוילר, עשוי להיות שונה).
תחזוקת גימור
כדי לסייע לכם להגן על גימור הרכב מפני חלודה ובלאי שוטף, שטפו את הרכב ביסודיות ובתכיפות, לפחות פעם אחת בחודש במים פושרים או במים קרים.
אם אתם משתמשים ברכב בנהיגת שטח, עליכם לשטוף אותו לאחר כל נסיעה בשטח. הקדישו תשומת לב מיוחדת להסרת הצטברות של מלח, לכלוך, בוץ וחומרים זרים אחרים. הקפידו לשמור את פתחי הניקוז בשפות הדלתות התחתונות ובספים התחתונים. חרקים, זפת, שרף עצים ולשלשת ציפורים, זיהום תעשייתי ומשקעים דומים, עלולים לגרום נזק לגימור הרכב, אם אין מסירים אותם מיד.
ייתכן שגם שטיפה יסודית במי ברז לא תסיר לחלוטין את המשקעים האלה. עבור טיפול בטוח במשטחים צבועים, ניתן להשתמש בתמיסת סבון עדינה. לאחר הרחיצה, שטפו את הרכב ביסודיות במים פושרים או במים קרים. אל תאפשרו לסבון להתייבש על הגימור.
לאחר שטיפת הרכב, בחן את הבלמים תוך נסיעה אטית, כדי לראות אם הם הושפעו מהמים. אם ביצועי הבלמים נפגמו, לחץ קלות על הבלמים תוך כדי נסיעה אטית לפנים.
-
אל תשתמש בסבון חריף, בחומרי ניקוי כימיים או במים חמים, ואל תשטוף את הרכב תחת קרני שמש ישירות, או כאשר מרכב הרכב חם.
-
כאשר שוטפים את חלונות הצד של הרכב יש לפעול בזהירות רבה. התזת מים בלחץ גבוה עלולה לגרום לדליפת מים דרך החלונות ותא הנוסעים יירטב.
-
למניעת נזק לחלקי הפלסטיק ולפנסים אין לשטוף בממיסים כימיים או בתכשירי ניקוי חזקים.
-
כאשר משתמשים במתקנים לשטיפה בלחץ גבוה, יש להקפיד ולשמור על מרחק הולם מהרכב.
אי-שמירה על מרחק הולם או שימוש בלחץ גבוה מדי עלולים לגרום נזק לרכיבים או לחדירת מים.
-
אסור להתיז מים בלחץ גבוה ישירות על המצלמה, החיישנים או האזור סביבם. זעזוע שנגרם מסילון מים בלחץ גבוה עלול לפגוע בתקינות פעולתו של המכשיר.
-
אסור לקרב את נחיר ההתזה לשרוולים (כיסויים מגומי או מפלסטיק) או למחברים מפני שסילון המים בלחץ גבוה עלול לגרום להם נזק.
-
שטיפת תא המנוע במים (כולל שטיפה באמצעות מים בלחץ גבוה) עלולה לגרום לתקלה במעגלים החשמליים, הממוקמים בתא המנוע.
-
כדי למנוע נזק אסור בהחלט להניח למים או לנוזלים אחרים לבוא במגע עם רכיבים חשמליים או אלקטרוניים בתוך הרכב.
כאשר המים אינם יוצרים עוד טיפות על הצבע, מרחו את הרכב בשעווה.
שטפו תמיד וייבשו את הרכב לפני מריחת שעווה. השתמשו בשעווה נוזלית או במשחת שעווה מאיכות טובה, ומלאו אחר הוראות היצרן. מרחו בשעווה את כל החלקים המתכתיים החיצוניים של המרכב כדי להגן עליו ולשמור על הברק שלו.
הסרת, שמן, זפת וחומרים דומים עם מסיר כתמים, תסיר בדרך כלל את השעווה מהגימור. הקפידו למרוח מחדש בשעווה את אזורים אלה, גם אם שאר חלקי הרכב אינם זקוקים עדיין לציפוי מחדש בשעווה. אסור ליישם שעווה על יחידה לא-צבועה בעלת תבליט, מכיוון שהיא עלולה להכתים את היחידה.
-
ניגוב אבק או לכלוך מעל המרכב באמצעות מטלית יבשה, יגרום לשריטות לגימור.
-
אין להשתמש בצמר פלדה, בחומרי ניקוי שוחקים, בחומרי ניקוי המכילים חומצה או בחומרי ניקוי חזקים המכילים אלקלי או חומרים מאכלים על חלקים עם ציפוי כרום או חלקי אלומיניום מאולגן (“אנודייז"). שימוש בהם עלול לגרום נזק לציפוי המגן ולגרום לדהיית הצבע או לפגיעה בו.
תיקון נזקי גימור
חובה לתקן מיד שריטות עמוקות או חריצים מפגיעות אבנים במשטח הצבע. מתכת חשופה תחליד במהירות רבה, ועלולה להוביל להוצאות תיקון גדולות.
אם נגרם נזק לרכב הדורש תיקון או החלפה של חלק מתכת כלשהו, וודאו שמחלקת הפחחות תיישם חומרים נוגדי שיתוך בחלקים המתוקנים או המוחלפים.
תחזוקת מתכת מבריקה
-
להסרת זפת דרכים וחרקים, השתמשו במסיר זפת, ולא במגרדת או בחפץ חד אחר.
-
להגנת משטחי המתכת המבריקים מפני שיתוך, מרחו שכבת שעווה או משמר כרום, ושפשפו על מנת להשיג ברק גבוה.
-
במהלך מזג אוויר חורפי או באזורי חוף ים, מרחו שכבות עבות יותר של שעווה או משמר כרום על חלקי המתכת. במידת הצורך, מרחו על החלקים שכבה של וזלין בלתי משתך או חומרי הגנה אחרים.
תחזוקת הגחון
חומרים מאכלים שמשתמשים בהם להסרת קרח ושלג ולבקרת אבק, עלולים להצטבר בגחון. אם אין מסירים חומרים אלה, עלולה להתרחש החלדה מואצת בחלקי הגחון, כגון בקווי הדלק, במסגרת השלדה, בלוח הרצפה ובמערכת הפליטה, גם אם חלקים אלה טופלו בהגנה נגד חלודה.
שטוף ביסודיות את גחון הרכב ופתחי הגלגלים, במים פושרים או במים קרים פעם בחודש, לאחר נהיגת שטח ובסוף עונת החורף. הקדש תשומת לב מיוחדת לאזורים אלה, מאחר שקשה לראות בהם את כל הבוץ והלכלוך. הרטבת זיהום הדרכים ללא הסרתו, תזיק יותר מאשר תועיל. בשפות התחתונות של הדלתות, בפאנלים התחתונים, ובקורות המסגרת יש פתחי ניקוז, ויש להקפיד שהם לא ייחסמו עקב לכלוך, אזורים אלה עלולים להחליד במקרה של הצטברות נוזלים.
לאחר שטיפת הרכב, בחן את הבלמים תוך נסיעה אטית, כדי לראות אם הם הושפעו מהמים. אם ביצועי הבלמים נפגמו, לחץ קלות על הבלמים תוך כדי נסיעה אטית לפנים.
תחזוקת גלגלי אלומיניום
גלגלי האלומיניום מכוסים בגימור הגנה שקוף.
-
אל תשתמשו בחומר ניקוי שוחק, בחומר ליטוש, בממס או במברשות פלדה לצורך ניקוי גלגלי האלומיניום. הם עלולים לשרוט את הגימור או לגרום לו נזק.
-
נקו את הגלגל רק לאחר שהתקרר.
-
השתמשו רק בתמיסת סבון עדינה או בחומר ניקוי ניטרלי, ושטפו ביסודיות במים. הקפידו לנקות גם את הגלגלים לאחר נהיגה על דרכים שפוזר עליהן מלח. ניקוי זה ימנע שיתוך.
-
הימנע משטיפת הגלגלים במתקני שטיפת רכב עם מברשות בעלות מהירות סיבוב גבוהה.
-
אל תשתמש בחומר ניקוי חומצתי. הוא עלול לגרום לנזקים ולשתך את גלגלי האלומיניום, המצופים בגימור הגנה שקוף.
הגנה מפני שיתוך
אנו מייצרים רכבים ברמה הגבוהה ביותר באמצעות העיצוב ושיטות הבנייה המתקדמים ביותר כדי למנוע קורוזיה. אולם, אין בכך די: כדי להשיג עמידות בפני קורוזיה לאורך זמן, בעל הרכב חייב לשתף פעולה ולסייע בכך.
הסיבות הנפוצות ביותר להיווצרות קורוזיה ברכב הן:
-
הצטברות של מלח, לכלוך ולחות בגחון הרכב.
-
התקלפות ציפוי המגן או שכבת הצבע כתוצאה מפגיעות של אבנים, חצץ, שריטות או שפשופים קטנים ופגיעות פח שמשאירה את המתכת חשופה ומובילה לשיתוך.
באזורי מגורים שבהם נחשף הרכב באופן קבוע לחומרים משתכים, ההגנה מפני קורוזיה חשובה במיוחד. כמה מהגורמים הנפוצים לשיתוך מואץ הם מלח דרכים, כימיקלים לבקרת אבק, קרבה לים וזיהום תעשייתי.
לחות מגבירה את סכנת השיתוך. תופעת השיתוך מואצת בתנאים של לחות גבוהה, במיוחד כאשר הטמפרטורה מעט מעל טמפרטורת הקפיאה. בתנאים אלה החומרים המשתכים הנמצאים בלחות המתאדה באטיות ימשיכו לבוא במגע עם משטחי הרכב. גם בוץ מגביר את סכנת הקורוזיה משום שהוא מתייבש לאט והלחות שנמצאת בו תמשיך לבוא במגע עם הרכב. גם כאשר נדמה שהבוץ יבש, ייתכן שנותרה בו לחות שעלולה לגרום לקורוזיה. גם טמפרטורות גבוהות עשויות להאיץ שיתוך בחלקים שאינם מאווררים היטב ואינם מאפשרים ללחות להתנדף.
מסיבות אלה חשוב מאוד לשמור על ניקיון הרכב ולהסיר בוץ או חומרים אחרים שדבקו אליו. חשוב לשמור על ניקיון המכונית בחלקי הרכב הגלויים לעין ויותר מכך חשוב לשמור על הניקיון גם בגחון הרכב.
כדי למנוע התפתחות של שיתוך, חשוב להקפיד על הכללים הבאים:
שמור על ניקיון הרכב
הדרך היעילה ביותר למניעת קורוזיה היא שמירה על ניקיון המכונית והסרת חומרים משתכים. יש לשים לב לצד התחתון של הרכב במיוחד.
-
באזורי מגורים שבהם יש רמת סיכון גבוהה לקורוזיה - למשל באזורים שבהם מפזרים מלח על הכביש, סמוך לים, באזורים שבהם יש זיהום תעשייתי, גשם חומצי וכדומה, יש להקפיד במיוחד על מניעת קורוזיה. בחורף יש לשטוף את גחון הרכב לפחות אחת לחודש ובתום החורף יש לשטוף את הגחון בצורה יסודית.
-
כששוטפים את גחון המכונית יש להקדיש תשומת לב מיוחדת לאזורים שמתחת לפגושים ולאזורים נסתרים נוספים. אם מנגבים את האבק שהצטבר במטלית לחה במקום לשטוף אותו, הדבר מאיץ את התפתחות השיתוך במקום למנוע אותה. שטיפה בסילון מים או בקיטור יעילה במיוחד להסרת בוץ וחומרים משתכים שהצטברו.
-
כדי להבטיח ניקוז יעיל ולמנוע הצטברות של לחות שמאיצה את היווצרות שיתוך, יש לוודא שפתחי הניקוז אינם סתומים כשמנקים את החלק התחתון של הדלתות, לוחות המגן התחתונים וקורות המסגרת.
החנה את הרכב במקום יבש
אין להחנות את הרכב במקום חניה סגור ולח שאינו מאוורר היטב. הדבר יוצר סביבה שמעודדת היווצרות קורוזיה. הדברים נכונים במיוחד כאשר שוטפים את הרכב במקום שבו הוא חונה או כשמכניסים אותו לחנייה כאשר הוא עדיין רטוב או מכוסה בשכבה של שלג, קרח או בוץ. אפילו בחניון מחומם עלול להתפתח שיתוך, אלא אם המקום מאוורר היטב והלחות יכולה להתנדף.
הקפידו על תחזוקת הצבע והחיפויים
כדי להפחית את האפשרות להיווצרות שיתוך יש לתקן בהקדם האפשרי שריטות ופגיעות בצבע בעזרת ערכת תיקון. אם המתכת החשופה גלויה לעין מומלץ לפנות לפחח או לצבע רכב מקצועי.
לשלשת ציפורים: לשלשת ציפורים משתכת ביותר ועלולה לפגוע בצבע בתוך שעות ספורות. יש להסיר לשלשת ציפורים בהקדם האפשרי.
אל תזניח את תא הנוסעים
לחות עלולה להצטבר מתחת לשטיחוני הרצפה ולשטיחים, ולגרום לקורוזיה. הקפידו להרים באופן קבוע את השטיחונים ולוודא שהשטיחים שמתחתיהם יבשים. יש להקפיד על כך במיוחד כאשר מובילים ברכב דשן, חומרי ניקוי או כימיקלים.
חומרים כאלה יש להוביל אך ורק במיכלים מתאימים, ובמקרה שהם מטפטפים או נוזלים, יש לנקות מיד, לשטוף במים נקיים ולייבש ביסודיות.